srce isusovo bez pozadine min


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


Ponovno imamo jedan zaziv u kojem se nalaze dvije riječi, dvije kreposti: strpljivost i milosrđe. Neobično je, međutim, da se za strpljivost ne dodaje nikakav pridjev, dok za milosrđe se naglašava da ima mnogo, ima ga u izobilju.

Strpljivost je bitna osobina koja nam pomaže da se suočimo s teškoćama i nevoljama koje se pojavljuju u našem životu. Kada se suočimo s izazovima, možemo se prebrzo predati i izgubiti nadu. Međutim, strpljivost nam pomaže da zadržimo svoj mir i pouzdanje u Boga, znajući da On ima plan za naš život i da će nas voditi i svim prigodama života. Srce Isusovo nam daje primjer strpljivosti;  Isus je imao  u svojem životu strpljenja i trpljenja, uključujući i  smrt na križu.

Milosrđe je također ključna kršćanska vrlina koja se temelji na suosjećanju s drugima i praštanju. Kada smo milosrdni prema drugima, pokazujemo im ljubav i prihvaćanje, bez obzira na njihove ograničenosti, nedostatke i mane. Srce Isusovo nam daje primjer milosrđa, jer je Isus uvijek bio milosrdan prema ljudima štoviše, i prema onima koji su ga izdali i neprijateljski se odnosili prema njemu.

Ako ove dvije vrline, strpljivost i milosrđe, nosimo u srcu, postajemo bolji kršćani, bolji i plemenitiji ljudi. Kada smo strpljivi, pokazujemo da  imamo pouzdanje u Božju volju i vjerujemo da će u konačnici sve biti na naše dobro, bez obzira na izazove koje nam život donosi. Kada smo milosrdni, učimo se  praštanju i prihvaćanju drugih te postajemo ljubazniji i suosjećajniji prema onima koji nas okružuju.

            Isus je Božju strpljivost prikazao u prispodobi o pšenici i kukolju. Na inzistiranje slugu da se iščupa kukolj, gospodar odgovori da je bolje čekati do žetve, da se ne bi s kukoljem iščupala i pšenica. (Mt 13, 24-43). A Božje milosrđe je pokazao u prispodobi o neplodnoj smokvi. Gospodar želi posjeći smokvu, ali vinogradar vidi još mogućnost u budućnosti pa moli odgodu. (Lk 13, 6-9). Ovdje prepoznajemo poveznicu ovih dviju kreposti Srca Isusova: milosrđe pretpostavlja strpljivost, a strpljivost odražava milosrđe.

            Utješna poruka ovog zaziva je da Isusovo Srce ima razumijevanja za naše ljudske slabosti; ono vjeruje, da unatoč svim ograničenjima, lutanjima i padovima, postoji u nama još prostor za promjenu, želja da budemo bolji i da smo spremni na izazove koje život donosi. Slikovito bismo mogli ovako reći. Isus nas čeka na kraju našeg životnog puta za koji vjeruje da će nas sretno dovesti u Očevu kuću. Isus je često ponavljao da učimo od njega. Mi moramo rasti u strpljivosti i milosrđu prema ljudima. Stoga, nas razmatranje o Srcu Isusovu poziva da budemo strpljivi i milosrdni, jer nas to čini boljim ljudima i kršćanima. Neka nam Isusov primjer i Božja milost pomognu da ove vrline živimo u svakodnevnom životu i da ih širimo drugima oko nas.

            Blažena Djevica Marija, Majka Isusova i majka naša, strpljivo je pratila svog Isusa na njegovom životnom putu, ne znajući unaprijed gdje i kako će se taj život dovršiti. Kad je stigao križ, ona je bila tamo. Neka nas ona nauči kako biti strpljivi i iskazati milosrđe prema slabostima drugih. Amen.

 

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

Radio Marija

06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
07:00 Sveta misa - prijenos iz samostana Milosrdnih sestara sv. Vinka Paulskog u Splitu
07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.