srce isusovo bez pozadine min


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


Život i svetost: ponovno dvije riječi, koje na prvi pogled kao da nemaju ništa zajedničkoga. Život je tajna i dar: vjerujemo da nas je dragi Bog pozvao u život, ali i s pravom kažemo da za svoj život zahvaljujemo roditeljima. Živimo u svijetu s drugom ljudima; smijemo se i plačemo, radimo i odmaramo se, uvijek se nadamo ljepšoj budućnosti, pa zato obično kažemo živimo svoj život. Ipak, u svim životnim prigodama uvijek nas prati misao da smo pozemljari, smrtni; naš život neumoljivo ide prema smrti. Zašto onda ipak kažemo da je Isus izvor našeg života? Kada gledamo na Srce Isusovo, vidimo ne samo fizičko srce, nego Srce koje je ispunjeno ljubavlju, milosrđem, suosjećanjem i poniznošću. Ovo Srce je izvor života, jer nam daje život u obilju, život u punini.

Znamo donekle i to, što je svetost: kršteni smo i sveti Pavao sve krštenike zove svetima. To nije naša zasluga, nego Božji dar. Znamo i to, da nas duhovni učitelji pozivaju na životnu svetost, a ona se sastoji u sve većoj uronjenosti u Božju ljubav. Zašto onda kažemo, da je Isus izvor naše svetosti?

Rješenje bismo mogli naći tako, da odstranimo slovo “i” između dviju riječi. Srce Isusovo je izvor svetog života! Riječ je o kvaliteti života. Nije svejedno, kako živimo. Dobro umrijeti se može samo onda, ako smo dobro živjeli. Mi rado ponavljamo molitvicu: “Gospodine, očuvaj me od nagle i nepripravne smrti”. Jedan mudar svećenik je ovu molitvu ovako formulirao: “Gospodine, daj mi naglu, ali pripravnu smrt!” Tu mudrost stavlja nam pred oči ovaj zaziv. Među obećanjima Presvetog Srca sv. Mariji Margareti Alacoque bilo je i to, da onaj koji obavi pobožnost devet prvih petaka, sigurno neće umrijeti bez sakramenata.

Zaustavimo se jedan čas pred pojmom “sveti život”. U hrvatskom jeziku radije upotrebljavamo kombinaciju “svetački život”. Nije, naime, život svet, nego onaj koji ga živi. Sveti Petar, u svojoj Prvoj poslanici govori o dvjema istinama: da smo preporođeni po Isusu Kristu i, da je taj novi život određen za svetost. Evo izvadaka iz ovog lijepog teksta: „Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista koji nas po velikom milosrđu svojemu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodi za životnu nadu, za baštinu neraspadljivu, neokaljanu i neuvelu, pohranjenu na nebesima za vas, vas koje snaga Božja po vjeri čuva za spasenje, spremno da se objavi u posljednje vrijeme…Njega (Isusa) vi ljubite iako ga ne vidjeste; u njega, iako ga još ne gledate, vjerujete te klikćete od radosti neizrecive i proslavljene što postigoste svrhu svoje vjere: spasenje duše. Zato opašite bokove pameti svoje, trijezni budite i savršeno se pouzdajte u milost koju vam donosi Objavljenje Isusa Krista. Kao poslušna djeca ne supriličujte se prijašnjim požudama iz doba neznanja. Naprotiv, kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti u svemu življenju. Ta pisano je: Budite sveti jer sam ja svet. (1 Pt 1, 3-16).

Srce Isusovo je izvor svetosti, jer nas poziva na život u poslušnosti volji Božjoj. Isus je bio poslušan Ocu do kraja, a mi smo pozvani da slijedimo njegov primjer. Kada smo poslušni volji Božjoj, postajemo sveti, jer se u našem životu ogleda Božja ljubav i milost. Vjernici se mole Srcu Isusovu da ih ispuni duhom svetosti i da ih učini sličnima sebi. U Srcu Isusovu vjernici nalaze primjer ljubavi prema Bogu i bližnjima, te traže snagu da slijede njegov primjer.

U konačnici, razmatranje Srca Isusova kao izvora života i svetosti trebalo bi potaknuti vjernike da se bliže povežu s Isusom, da mu se povjere i traže njegovu pomoć u svojem životu. To bi trebalo dovesti do veće duhovne obnove i rasta u vjeri, te do spremnosti da se služe drugima u ime Isusa Krista.
Blažena Djevica Marija, majka Isusova i majka naša, živjela je uz Isusa i za Isusa. Njegova blizina joj je bio put svetosti. Neka nas ona nauči, da se svetost sastoji u životu u Isusovoj blizini, ožareni toplinom njegova božanskog Srca. Amen.

 

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

Radio Marija

19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.