srce isusovo bez pozadine min


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


U ovom zazivu naglasak je na riječi sva. Božanska iskrica prebiva u svima nama, u svakom čovjeku, jer smo stvoreni iz Božje ljubavi. Crkveni oci su govorili o božanskom sjemenu, koje potiho počiva u svakoj duši. Ali puninu božanstva nitko od ljudi nema. Ima ga samo utjelovljeni Sin vječnog Oca. Isusovo začeće je djelo Duha Svetoga stoga od časa začeća ima puninu Očeve ljubavi. Arkanđeo Gabrijel je rekao Mariji: "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega“. (Lk 1, 28-1). Istu potvrdu o punini Božanskog života dobio je Isus u času krštenja na Jordanu; čuo je  glas s neba: Ti si Sin moj ljubljeni…, a istu je poruku primio na brdu Preobraženja.

Sveto pismo nas uči da je Isus Krist Sin Božji, druga osoba Presvetog Trojstva;  postao je čovjekom kako bi nas spasio od grijeha i smrti. Svojim je životom posvjedočio ljubav Božju i pokazao nam put prema vječnom životu. Svojim djelima i  riječima, svojom ljubavlju i milosrđem posvjedočio je tko Bog,  i kako se trebamo odnositi i ponašati prema drugima. Sva punina Božanstva prebiva u Isusovom Srcu; ispunjeno je božanskim darovima kao što su ljubav, milosrđe, pravednost, strpljenje i dobrotvornost. Upravo zbog toga, Isus je mogao izvršiti veliku žrtvu na križu i pobijediti smrt.

Čitamo u poslanici Kološanima (2,9.) "U  njemu (Isusu) prebiva sva punina Božanstva i ljudskosti". Kristova božanska narav je u potpunosti prisutna u njegovom ljudskom tijelu, uključujući njegovo srce. Srce Isusovo predstavlja ne samo fizičko srce Isusa Krista, već i duboku i neizmjernu ljubav koju je On imao prema svakom čovjeku.  

            Naš Isus nije samo religiozni genij, nadahnuti prorok, nego je Sin Božji, čovjek, u kojemu prebiva punina božanstva. Stoga njegovo naučavanje ima temelj u Očevu spasiteljskom planu. Isus ima Božanski autoritet i snagu. Pogled na Srce Isusovo daje nam ne samo utjehu, nego i snagu, da se isplati truditi na putu svetosti. Na tom putu nismo nikad sami: mi kršćani imamo božansko pokriće na našem životnom putu. Garancija za to je Presveto Srce Isusovo, u kojem prebiva sva punina božanstva.

            Utješna poruka ovog zaziva je u tome, da u svakom od nas počiva iskrica božanstva, a dopunjuje se time, da je moramo čuvati, gajiti i staviti na vidjelo, da i drugima svijetli, kako je to sam Isus preporučio svojim učenicima kad ih poslao u svijet da propovijedaju i svjedoče ono što su od njega primili i čuli. Čitamo u Božjoj blagovijesti: „Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima." (Mt 5, 14-16).

            Blažena Djevica Marija, Majka Isusova i majka naša, obilovala je  puninom Božanskih darova. Neka nas ona, milosti puna, nauči kako prepoznati u sebi iskru Božje prisutnosti i čuvati svjetiljku vjere upaljenu ne samo za sebe, nego i za druge. Amen.

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

 

Radio Marija

20:15 Krunica - Slavna otajstva
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Odgoj za ideale - emisija zagrebačkih bogoslova - tema: Marijini novi suradnici; gosti: Jurica Klanfar, bogoslov V. godine i Martin Radić, bogoslov IV. godine; ur. i vod.: Mate Galić, bogoslov V. godine

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.