srce isusovo bez pozadine min


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


Razmišljamo o jednoj od važnih tema kršćanstva - Srce Isusovo, živote i uskrsnuće naše. Kao kršćani, vjerujemo da je Srce Isusovo izvor svega, našeg života i naše nade u vječni život. Uskrs je proslava Isusove pobjede nad smrću. Isus je uskrsnuo od mrtvih, pobijedio je grijeh i smrt. To je dokaz da je njegova ljubav za nas jača i od same smrti.

Kada pogledamo na Isusa, vidimo Boga koji se utjelovio i došao među nas. Živio je među nama, darivao nam svoju ljubav i milosrđe. Riječima i djelima poučavao je o ljubavi prema Bogu i prema našim bližnjima.

Sve što je Isus činio bio je čin ljubavi prema svakom čovjeku. Njegovo srce je bilo puno ljubavi, suosjećanja i milosrđa za svakoga. Upravo zbog te ljubavi, Isus je dao svoj život na križu kako bi nas otkupio od grijeha i omogućio nam vječni život.

Zaziv: Srce Isusovo, živote i uskrsnuće naše, može se shvatiti na dva načina. Prvo značenje bi moglo biti da nam ljubav Presvetog Srca Isusova garantira  da ovozemaljskog života prelazimo u vječni. To možemo razumjeti ako zaziv: život i uskrsnuće spojimo u jednu sliku, u jednu cjelinu. Presveto Srce Isusovo nam garantira, da smo mi djeca vječnosti. Tu istinu ponavljamo u Predslovlju u misama za pokojne: „Uistinu je dostojno i pravedno, pravo i spasonosno, da vazda i svagdje zahvaljujemo tebi, Gospodine, sveti Oče, svemogući vječni Bože, po Kristu Gospodinu našemu.  U njemu nam zasja nada blaženog uskrsnuća. Koji tuguju zbog neizbježne smrti, njih neka tješi obećanje buduće besmrtnosti. Jer tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja a ne oduzima, i pošto se raspadne dom ovozemnoga boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima“.

            Drugo značenje dobiva zaziv, ako gledamo na ovaj život u svjetlu vječnog života. To značenje možemo shvatiti, ako dvije riječi: život i uskrsnuće promatramo odvojeno. Na sličan način možemo razumjeti riječi zaziva: križni put i nada. Naš život je križni put, a uskrsnuće je zov nade. Svaki je život opterećen problemima, kušnjama, žalošću, gubicima. To je ono što u vjerničkom rječniku zovemo križem. Svatko ima svoj križ, mora ga nositi. Križ može biti smrt drage osobe, teška bolest, osakaćenost u prometnoj nesreći, rođenje mentalno zaostalog djeteta. Kod ove točke svatko se može prisjetiti svoga križa. Nažalost, ima ljudi, koji pod teretom križa učine čak samoubojstvo. To za nas vjernike nije rješenje. Mi na križnom putu nikad nismo sami: Isus ide s nama, pomaže nam nositi teret života. Svjetlo na tom križnom putu je nada u uskrsnuće, koja nije puki san, nego čvrsto obećanje Isusa Krista, koji je prošao istim putem.

            Blažena Djevica Marija, majka Isusova i majka naša također je prošla križni put, ali se nije slomila, jer ju je nosila nada u uskrsnuće. Neka nas ona, majka svake nade, nauči da u teškim časovima života znamo podići oči prema Križu, na probodeno Srce Isusovo. Amen!

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

 

Radio Marija

06:40 Glazba
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
07:00 Sveta misa za dobročinitelje Radio Marije - prijenos iz kapelice Radio Marije
07:30 Molitva - Jutarnja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.