srce isusovo bez pozadine min


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


Kršćanin vjeruje da je Isus Krist, Božji Sin, došao na ovaj svijet da nas spasi i otkupi. Njegova smrt na križu bila je žrtva za naše grijehe. Ovaj zaziv znači da je Srce Isusovo - simbol Božje ljubavi koja se izlila na nas kroz Kristovu žrtvu.

Kad razmišljamo o tome kako je Isus umro za nas, moramo shvatiti da to nije  nešto što se dogodilo jednom davno. To se događa svaki dan kad se klanjamo pred Presvetim Sakramentom, sudjelujemo u žrtvi koju je Isus podnio za nas na križu. Kad prihvaćamo svoj križ i slijedimo Isusa, mi prihvaćamo i njegovu žrtvu za nas.

Izraz "Srce Isusovo" obično se odnosi na Kristovo fizičko srce, ali i na njegovu nutarnju narav, koja je ispunjena ljubavlju i milosrđem. Ta predodžba Kristova srca ima snažno značenje za kršćane, a posebno za katolike koji štuju Presveto Srce Isusovo.

Izraz "žrtva za grijehe" odnosi se na Kristovu smrt na križu kao žrtvu koja je podnesena za otkupljenje naših grijeha. Kao kršćani, imamo snažan primjer u Isusu Kristu. Njegova žrtva za nas je nešto što nam daje nadu i vjeru u vječni život.

            U ovom zazivu sadržana je čitava povijest spasenja. Ta povijest počinje grijehom prvog čovjeka, a ima svoj vrhunac u žrtvi Isusa Krista. Teološka pozadina ove istine nalazi se u poslanici svetog Pavla Rimljanima: „Zbog toga, kao što po jednom čovjeku uđe u svijet grijeh i po grijehu smrt, i time što svi sagriješiše, na sve ljude prijeđe smrt... Uistinu, ako grijehom jednoga smrt zakraljeva - po jednome, mnogo će više oni koji primaju izobilje milosti i dara pravednosti kraljevati u životu - po jednome, Isusu Kristu. Dakle, grijeh jednoga - svim ljudima na osudu, tako i pravednost Jednoga - svim ljudima na opravdanje, na život! Doista, kao što su neposluhom jednoga čovjeka mnogi postali grešnici tako će i posluhom Jednoga mnogi postati pravednici. A zakon nadođe da se umnoži grijeh. Ali gdje se umnožio grijeh, nadmoćno obilovala milost: kao što grijeh zakraljeva smrću, da tako i milost kraljuje pravednošću za život vječni po Isusu Kristu Gospodinu našemu“. (Rim 5, 12-21).

            Zaustavimo se jedan čas na riječi „žrtva“. Ona je višeznačna. Može se prinijeti žrtva kao naknada za počinjeni grijeh, kao zahvala Bogu za ozdravljenje, može se žrtvovati nešto, ali se može žrtvovati i vlastiti život za voljenu i dragu osobu, ili pak žrtva za neki veliki ideal. Žrtva se može prihvatiti, kad nas zadesi neka neugodna situacija, bolest ili gubitak neke vrijednosti. Kad je riječ o Isusovoj žrtvi, onda moramo primijeniti novu riječ, treće značenje. Isus nije samo ponio žrtvu, nije samo prihvatio žrtvu, nego je on sam žrtva. Istina, i mi katkad upotrebljavamo riječ žrtva u tom smislu: žrtva sam nesporazuma, okolnosti, napada. Ali kod Isusa značenje je drugačije zbog povezanosti s grijehom. Nitko od nas nije žrtva za grijehe. Isus je ponio naše grijehe, pribio ih na križ, otkupio nas je od ropstva grijeha i uputio nas na put spasenja i vječnog života.

            Blažena Djevica Marija, majka Isusova i majka naša, prinijela je najveću žrtvu: žrtvovala je svoga Sina. Neka nas ona nauči, da se naše pomirenje nalazi u Presvetom Srcu Isusovu, u njegovoj žrtvi za nas. Tu žrtvu, na nekrvni način ponavljamo u svakoj svetoj misi. Amen

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

 

Radio Marija

17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Filip i Jakov, apostoli
18:35 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2023
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.