devetnica 07 23 1

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića
ČETVRTI DAN

Ne znam jesam li vam o njima već pisao: što su i kako se love, zašto se love i kako smo mi povezani s tim lovom...

Račići su račići, samo ovi što se love, maleni su i sićušni kao igle. Love se najlonskim mrežicama, i idu za izvoz. Tako su skupi da ih tu ni najbogatiji ne kupuju.

Početak je u ovim sunderbanskim džunglama, u ovim golemim rukavcima delte velikog Gangesa, koja se u našoj misiji ulijeva u Bengalsko more. Tih je rukavaca na stotine. Voda je posvuda slana. Kroz njih iz mora za vrijeme plime dolazi na milijune tih malih račića. Jedva ih možeš vidjeti. Kao iglice su. I prije su dolazili, no nitko nije mislio da ih lovi. Oni koji su imali i velika ribolovišta uz rijeke presjekli bi nasipe, pustili bi slanu vodu u polja, a tada bi s vodom ušli i ti račići i za godinu dana narasli bi više od 10 centimetara. Prodavali su ih kao najskuplju ribu. Vlasnici tih ribnjaka htjeli su ubaciti u polja i više račića.

Oni najsiromašniji po selima love ih na različite primitivne načine da si na taj način bar malo pomognu.

I eto, upravo nas je sama Providnost pozvala da pomognemo tim siromasima. Išao sam u selo Piprekhali radi svete mise. Kod sela Pakhirale čekao sam na lađicu da me preveze preko Gangesa. Četiri su žene iz urođeničkog plemena Šordar vukle poderane krpe uz obalu rijeke. Vidim da od vremena do vremena nešto vade. Upitam ih što love. »Čingri pona — male račiće!«, odgovoriše. Vidim da u one krpe, pa još poderane, neće pasti baš mnogo račića. Stoga im rekoh kako bi bilo bolje da uzmu poveću najlonsku mrežu. Da, bilo bi bolje, no kako će one nabaviti tu mrežu kad jedva zarade toliko da kupe nešto riže. Izračunali smo da bi najlonska mreža i jedan bambusov štap na koji bi stavili tu mrežu stajali oko 5 dolara. Rečeno, učinjeno. Božja nam je dobrota pomogla. Sad su toliko više lovile da su se uskoro uistinu lijepo pomogle i one i tolike druge obitelji kojima smo mogli pomoći.

Pri tom lovu ima dosta pogibelji, no bijeda ne misli na pogibelj. Najveća je pogibelj od morskih pasa kojih je mnogo u ovim rijekama. Već je tako izgubljeno dosta života. Te nemani tako su hitre da svoju žrtvu tako naglo uhvate da se jedva tko izvuče van. Osim toga, u takvim slučajevima nastupi trovanje krvi pa se tek jedan ili drugi uspije spasiti.

Ti siromasi ne zarade mnogo, no ipak se nekako pomognu i to samo u određeno doba godine! Ali zato dobro zarađuju bogati vlasnici tih ribolovišta. Oni te rakove preko Kalkute kasnije izvoze u strane zemlje, napose u Ameriku i u Japan.

Mi smo, međutim, sretni i zahvalni Božjoj providnosti što naši siromasi mogu bar nešto zaraditi u danima velike oskudice.

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo. Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama. Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…Po Kristu Gospodinu našemu. Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 


 

Tekst i foto: Zaklada Otac Ante Gabrić - ZOAG

Autor devetnice: ©Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
Zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

 

Radio Marija

00:00 Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici Radio Marije u Zagrebu - klanjanje animiraju članovi bratstva muževa katolika „Muževni budite“
06:00 Sveta misa - prijenos iz kapelice Radio Marije; misno slavlje predslavi p. Stjepan Fridl
06:40 Glazba
07:00 Nakane Apostolata molitve za prosinac; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.