srce isusovo bez pozadine min


Marija vidi da Bog ispunja obećanje koje je dao svome narodu Izraelu, a to je da će iz Davidova potomstva podići Mesiju, Pomazanika, Krista. Marija je Židovka odgojena u vjeri otaca, raste u toj vjeri i tu vjeru živi osobno i radosno. Tko je taj sluga Božji? Nije li to Izrael koji se nalazi u izgnanstvu? Međutim, prorok Izaija govori o patnji jednog Sluge. „Ne bijaše na njemu ni ljepote ni sjaja da bismo se u Nj zagledali, ni ljupkosti da bi nam se svidio.“ (Iz 53,2b) „Sluga moj pravedni opravdat će mnoge i krivicu njihovu na sebe uzeti. (Iz 53,11b) Marija shvaća da je prorok kojeg su naviještali i Sluga Božji, tj. Izrael, Isus i da je ona prva koja se pridružuje Kristovoj patnji.

 Marija je prva na kojoj se ispunja obećanje da će Bog iskazati svoju dobrotu sluzi svome Izraelu. Marija je postala predstavnica cijelog Božjeg naroda, a koji postaje novi Božji narod. Bog prihvaća Izraelski narod, ide mu u susret, ide mu u pomoć, te i Marija gleda sada na svoj narod Izrael. Njezin pogled, koji je na početku hvalospjeva “Veliča“ usredotočen na Boga i sebe u Bogu, sada je usmjeren prema svome narodu. Tu se možemo preispitati da li mi ostajemo usredotočeni na sebe ili izlazimo iz sebe i okrećemo se prema drugima, zauzimamo li se za potrebe bližnjih, potrebe našega naroda i naposljetku potrebe cijelog čovječanstva?

Sluga je onaj koji služi Bogu, koji je blizak i povezan s Bogom. Sluge su bili mnogi proroci. Prema Starome Zavjetu „Sluga Jahvin“ će biti obećani Mesija. Izraelskome narodu je katkada izgledalo kao da Gospodin neće ostvariti svoja obećanja. Narod je bio umoran od čekanja. Puno puta raskida savez sa Gospodinom, padao je i bio nevjeran svome Bogu i savezu. Savez koji je Bog na Sinaju sklopio sa izraelskim narodom biva često puta grijesima raskinut. Bog šalje svoje proroke da navještaju nove zaruke s kćeri sionskom, s novim Izraelom i taj će savez biti vječan i neuništiv. Ipak Jahve je ostao vjeran i čas spasenja je došao. Savez koji je Bog sklopio sa Izraelskim narodom bio je savez ljubavi, savez vjernosti. Bog je ljubav i On ostaje uvijek vjeran. Bog je toliko puta iskazivao svoje milosrđe svome narodu i strpljivo čekao njegov povratak u zajedništvo s njim.

Proroci govore o Mesiji koji će se roditi u Izraelu, iz Davidova potomstva. Marija je čitala u prorocima da će Mesija biti Kralj. Ona kao meditativna duša prebire u svome srcu mesijanska proroštva. Ona dozrijeva u vjeri, postaje sve jača njena nada u dolazak Mesije, jednom riječju Marija ima vjeru u Božje obećanje, unatoč grijesima izraelskog naroda.

Stari Izrael završava svoje poslanje, sada se rađa novi Božji narod, već prisutan u Mariji. „Kada dođe punina vremena odasla Bog sina svoga.“ (Usp Gal. 4,4)

I na kraju Bog će ispuniti obećanje koje nam je dao po Isusu Kristu. O vi, sve duše, koje ste otkupljene Krvlju Kristovom uđite u zajedništvo s Njim. Potičimo se međusobno na ljubav i tražimo zajedništvo s Njim. Budimo postojani u vjeri, ustrajni u kušnjama i dosljedni u ljubavi.

Pomolimo se: Majko Marijo, Gospodin je bio s tobom prema svome obećanju, i od kad je bio s tobom On je i s nama, nauči nas živjeti u Njegovoj prisutnosti i vjerovati u Njegovu pomoć, po Kristu Gospodinu našem. Amen!

 

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

 

Radio Marija

16:00 Glazbena razglednica - pjesme Slavonije i Podravine; ur. i vod.: Božidar Biondić
16:45 Glazba
17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Tertulijan kršćanski pisac; gost-urednik: don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.