1


AUTOR: don Luka Klarić


U današnjem evanđelju čitamo kako Isus putujući prema Jeruzalemu prolazi kroz Samariju i Galileju. Bili su to poganski krajevi. Krajevi krivovjernosti i štovanja lažnih bogova. Bili su to krajevi kroz koje pobožni židov onoga vremena nije prolazio već je radije birao sigurniji put uz rijeku Jordan, kroz Transjordaniju. Ali Isus prolazi baš tim putem. U krajevima gdje se ne časti Božje ime, niti se moli pravome Bogu. Izdaleka mu dolazi u susret deset gubavaca. To što prolazi kroz ovaj poganski za mnoge je židove već sablazan, a što reći na njegov susret s gubavcima koji su bili potpuno izolirani iz društvene zajednice, sa kojima je bio zabranjen bilo kakvi kontakt ili pristup. Ovaj evanđeoski susret Isusa i gubavaca također predstavlja još radosnu vijest došašća. Bog je došao i ide u susret onima koji boga ne poznaju, ide u susret onima koje nitko ne želi, idu u susret onima koje su odbacili i država i društvo. Najutješnija i najdivnija stvar u životu je iskusiti nadnaravnu ljubav Božju i susresti Isusa upravo u trenutcima kada smo lišeni svake ljudske utjehe i pažnje. No, Bog u današnjem evanđelju ističe još jednu važnu činjenicu. Riječi koje na poseban način odjekuju, više od iscjeljenja desetorice gubavaca, su: Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu. Desetorica gubavaca su izliječena ali se samo jedan vratio da zahvali Bogu na primljenom dobročinstvu. Ovo je istina o čovjeku. Čovjek je biće male zahvalnosti. Zlo dugo pamtimo, a dobro brzo zaboravljamo. I ovo je posljedica pale ljudske naravi. Uvijek izviru nove potrebe, želje i molitve iz naših srca. Ali Boga zadivljuje zahvalno ljudsko srce, zato bilo bi jako lijepo izmoliti krunicu zahvale Bogu na svemu u mom životu, ili prikazati Bogu misu zahvalnicu za sva dobročinstva kojima me obasipa, ili otići na neko hodočašće sa nijednom drugom nakanom osim da zahvalim Bogu svome. Zahvalna molitva je tako draga Bogu i veseli njegovo srce. Sveti Pavao će reći da našim iskrenim zahvaljivanjem se umnaža Božja milost i blagoslov u našem životu. Više vrijedi jedan blagoslovljen, slavljen i hvaljen budi Bog u trenutcima križa, muke i boli nego tisuće himana pjesme, slavljenja i raznih molitvi u trenutcima blagostanja i bezbrižnosti, riječi su sv. Ivana od Križa. Gospodine hvala Ti na svemu što nam je tvoja Božanska providnost udijelila do sada u životu. Hvala ti i na dobru i na zlu. Molim te pomozi nam da ti kažemo hvala kada nam se čini da Tebe nema kraj nas, kada se svijet ruši oko nas, kada nosimo križ svoga života bez pomoći i potpore drugih, kada se osjećamo odbačeni i usamljeni, neka i tada iz našega srca izađu te riječi drage srcu Tvome. Isuse hvala TI. Isuse volim Te. Ne dopusti da se ikada odijelim od tebe. Amen.

slušaj razmatranje 2

Radio Marija

04:30 Zubna putovnica - tema: Pretilost u djece; gošća: prim. Irena Bralić, spec. pedijatar; ur. i vod.: dr. sc. Anka Jurišić-Kvesić, dr. stomatologije i mr.sc. Marijana Radić Vuleta, dr. stomatologije
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.