Pope John Paul II during a visit to the Baltimore Basilica 1

 

Cijela Katolička Crkva moli za mir u Hrvatskoj
Poziv svim katoličkim biskupima i vjernicima cijeloga svijeta na molitvu za mir u Hrvatskoj
VATIKAN, 5. RUJNA 1991.

Papa Ivan Pavao II. pozvao je u četvrtak 5. rujna sve katoličke biskupe na svijetu da mu se sa svim katoličkim vjernicima pridruže u molitvi za mir u Hrvatskoj u nedjelju, 8. rujna, na blagdan Rođenja Marijina. Vijest o tom jedinstvenu Papinu pozivu, kakav hrvatska povijest još nije zabilježila, a koji uz religioznu ima i iznimnu diplomatsku važnost, priopćio je sam Papa zagrebačkom nadbiskupu Franji Kuhariću u pismu koje u cijelosti glasi:


“Vijesti o žestokim oružanim sukobima prošlih dana u raznim dijelovima Hrvatske, upravo tek što je bio potpisan sporazum o prekidu vatre između svih zainteresiranih strana Europske zajednice, duboko me ražalošćuju i povećavaju moju zabrinutost za sudbinu hrvatskog naroda i svih naroda u Jugoslaviji.
U ovim časovima boli i nesigurnosti želim prije svega izraziti svoju solidarnost s obiteljima poginulih i ranjenih, sa svima koji prestrašeni bježe i posebno s cijelim hrvatskim narodom koji je nemoćan da zaustavi katastrofu.
Sveta Stolica još jednom izriče žaljenje zbog pribjegavanja oružanoj sili i posebno osuđuje upotrebu svakodnevnih sredstava velike razorne moći. Ona snažno podupire sve inicijative koje poduzima međunarodna zajednica, a na poseban način mirovnu konferenciju sazvanu za iduću subotu zato da se zaustave neprijateljstva i da se započne sa sporazumnim rješavanjem problema.
Da bismo mogli od Božjeg milosrđa isprositi svršetak rata u Hrvatskoj, mir i slogu za sve narode u raznim republikama Jugoslavije, pozvao sam vjernike Katoličke Crkve u cijelom svijetu da se ujedine u molitvi sa mnom u nedjelju 8. rujna na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije. Neka Vaša Uzoritost priopći tu inicijativu biskupima Hrvatske i drugih republika, pozvavši ih da za sljedeću nedjelju u svim župama svojih biskupija organiziraju posebni dan molitve za mir u cijeloj Jugoslaviji. Sa srdačnim apostolskim blagoslovom.“

Vatikan, 5. rujna 1991.
Papa Ivan Pavao II.


Ins., 484 – 485, OR, 6. rujna 1991., str. 1; GK, 15. rujna 1991., str. 1; ASS/1991., str. 735; Službeni vjesnik Zagrebačke nadbiskupije, 1991., str. 105.

Sve se to događa danas, u Europi, unatoč prihvaćenim međunarodnim obvezama da se jednom zauvijek odstrani rat...

Govor prigodom molitve Anđeoskoga pozdravljenja za pastoralnoga pohoda biskupiji Vicenza u sjevernoj Italiji
VICENZA, 8. RUJNA 1991.


Ovogodišnji blagdan Male Gospe 8. rujna Papa je odredio da se u Katoličkoj Crkvi po cijelom svijetu moli za mir u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Toga je dana Papa bio na svome pastirskom pohodu u talijanskoj biskupiji Vicenzi. U svome govoru na talijanskom jeziku prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja spomenuo je i ratna stradanja u Hrvatskoj:


“Danas se iz cijele Crkve, razasute svijetom, uzdižu Bogu posebne molitve kako bi se isprosio kraj borbi u Hrvatskoj i mir za sve narode Jugoslavije. Mi smo također molili za te nakane u sinoćnjoj krunici i danas u misi prije podne, a činimo to i sada svi zajedno, utječući se zagovoru Kraljice Mira. U posljednja su se dva mjeseca umnožili oružani sukobi na području Hrvatske, uz neprestani porast nasilja. Uporaba teškog naoružanja uzrokuje bezobzirna razaranja civilnih nastambi, crkava i samostana, uz brojne mrtve i ranjene. Narod traži spas bježeći sa svojih posjeda te se svakog dana povećava broj prognanika, prisiljenih da se suoče s vrlo velikim nevoljama. Sve se to događa danas, u Europi, unatoč prihvaćenim međunarodnim obvezama da se jednom zauvijek odstrani rat. Zapravo, nalazimo se pred sukobima za koje smo se nadali da se nikada više neće ponoviti u ovoj Europi, koju su u prošlosti već razdirale tolike okrutnosti. Nalazimo se, zatim, i pred teškom povredom duha Završnog akta iz Helsinkija o sigurnosti i suradnji u Europi, kao i Pariške povelje o Novoj Europi, koji odlučno odbacuju pribjegavanje uporabi sile kao sredstvu za rješavanje bilo kojega spora. Apeli i posrednički napori međunarodne zajednice ostali su dosad neuspješni zbog htijenja da silom prevladaju interesi jedne strane.
Zazivamo Gospu da bi poslušala krik boli jednoga ispaćenog naroda. Molimo je da takne srca onih koji mogu ušutkati oružje i da im nadahne čuvstva mira. Zazivamo njezinu zaštitu nad sve inicijative koje su poduzete da bi se osigurao stvarni “prekid vatre” i da bi se strane privele iskrenim pregovorima koji bi osigurali slobodu i dostojanstvo svim narodima Jugoslavije, kojima treba dati mogućnost da sami odaberu vlastitu budućnost. Hrvatski narod, svi narodi Jugoslavije, imaju pravo da žive u miru, a isto tako, s druge strane, imaju dužnost pridonijeti stvaranju uvjeta za istinski mir.
Neka im Svemogući Bog udijeli taj neprocjenjivi dar!”


OR, 9./10. rujna 1991, str. 1; GK, 15. rujna 1991., str. 6.

 

 

Foto: Wiki Commons; Carol M. Highsmith

Radio Marija

10:30 Marulova kolijevka - tema: Epigrafički natpisi na iskopinama Salone (Izložba "Memento mori"); gost: Nino Švonja, kustos Epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja Split; ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
11:15 Glazba
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:15 Je’n – dva - tri i ... djeco, a sada vi! – emisija dječje glazbe

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2022
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.