Iz našeg arhiva Josip Stepinac

U emisijama  iz posebnog ciklusa Radio Marije "U tebe se Gospodine uzdam" uz Stepinčevo 2023. sa zanimljivim gostima ,s  različitih aspekata progovorama o kardinalu Alojziju Stepincu - duhovnom velikanu - čiji je krepostan život i mučeničku smrt unatoč komunističkim zabranama i progonima, Božji  narod prepoznao i častio već za života, a osobito nakon smrti. Uz svjedočanstva o zadobivenim milostima po zagovoru blaženog Alojzija, dragocjena su svjedočanstva osoba koje su imale priliku biti u blizini ovoga neustrašivoga propovjednika i zaštitnika Božjih zakona i ljudskih prava. Mnogi svjedoče, u njegovoj prisutnosti  osjećali su nešto posebno, sveto. Malo je još živih svjedoka, onih koji su imali tu milost biti u njegovoj blizini, razgovarati s njim i za cijeli život ponijeti sjećanje na trenutke koji hrabre da sa spremnošću na žrtvu hodimo ovom dolinom suza do cilja, do susreta s Gospodinom i da možemo reći - Moja j e savjest čista.  Jedan od svjedoka toga vremena, s posebnom ljubavlju i ponosom čuva fotografiju iz 1959. -  naš  gost, gospodin Josip Stepinac, pranećak  kardinala Alojzija Stepinca koji svjedoči - 

"Biti pranećak Alojzija Stepinca je pečat, nešto što Vas prati cijeli život."

Govoreći o užoj i široj obitelji ističe da su Stepinci kao familija  cijelo 19. st do 1908. živjeli u obiteljskoj zadruzi i u takvom se miljeu rodio Kardinal Stepinac. U obitelji se posebno gajilo zajedništvo. Svi su si pomagali i brinuli se kada je bilo potrebno. Vjera i odanost katoličkoj Crkvi bilo je u temeljima obitelji Stepinac. Primejrice, Kardinalov otac bio je jedan od donatora izgradnje crkve u Krašiću. 

Josip Stepinac se u emisji prisjeća kada je prvi puta susreo Kardinala. Njegovo prvo živo sjećanje na  Kardinala  dogodilo se kada je  imao  pet i pol godina. Povod je bila fotografija, posebno se živo sjeća pripreme za fotografiranje sa Stepincem koja je snimljena svega nekoliko mjeseci prije kardinalove smrt.

"Taj susret je bio s dvije osobe.  Jedna je bio kardinal Stepinac druga je bio  župnik Vraneković. To je moj prvi dojam. Prema župniku ste osjećali jedno strahopoštovanje na način da je bio strog i ozbiljan. Kod kardinala Stepinca ste vidjeli da je bio isto strog, ali i blag. Moj prvi dojam. "

S malo riječi, vidljivo  ganut, gledajući fotografiju,  gospodin Josip Stepinac, svjedoči kako ta životna fotografija u njemu budi i sada i uvijek najtoplije osjećaje, sjeti se cijele situacije što je , zaključujemo, čudesno jer se ničega posebno iz toga ranoga djetinjstva ne sjeća, ali taj dan, događaj je neizbrisivo urezan u njegovo pamćenje. Ne može objasniti zašto je to tako. Kako je moguće da se sjeća baš svakog detalja. To je milost. 

Naš sugovornik, ističe još dvije situacije koje se sjeća, upravo vezane uz kardinala Stepinca.

"Na nagovor djece smo išli na stazu gdje su se šetali on i župnik Vraneković jer je bila priča među djecom - dobit ćemo bombone. No, taj puta nije bilo nikoga. Drugi puta su me nagovorili, grupa djece da odemo na župno dvorište da dobijemo bombone...Stariija djeca su znala kada treba doći i dobili bi bombone.  Kardinal se uvijek pripremio za susret s djecom i uvijek je imao bombone."

Kardinal je našega gosta, Josipa Stepnca, njegovog pranećaka, zvao "mali čovjek" i uvijek bi pitao "Gdje je mali čovjek".

U razgovoru za Radio Mariju, Josip Stepinac se prisjeća, uz brojna prenošenja događanja u obitelji o vremenu djelovanja Kardinala, njegovog sužanjstva, majčinog svjedočanstva i zornice 6. prosinca, kada se upravo na zornici pojavio Stepinac  nakon što je iz Lepoglave doveden u Krašić. To je bio izvanredan događaj za vjerni puk Božji u Krašiću.

"Nitkada nisam čuo da je itko od ljudi koji su bili s njim u direktnom kontaktu, rekao jednu lošu riječi o njemu. Svi su ga u Krašiću doživljavali kao sveca."

Kardinalovog pranećaka pitali smo i je li imao ikada problema zbog prezimena i osjeća li posebnu odgovornost kao nositelj ovog prezimena.  Na pitanje vezano uz proces beatifikacije Kardinala, kada će Blaženik biti proglašen svetim, naš gost ističe kako mu je žao što još nije proglašen svetim, ali ne sumnja, vjeruje da će Papa Franjo Stepinca proglasiti svetim.

"A Njegovo geslo - U tebe se Gospodine uzdam - jedino je takav moto mogao njega održati."

Pranećak Alojzije Stepinca, naš gost Josip Stepinac misli d abi vjerojatno i danas nama blaženik istaknuo moto - U tebe se Gospodine uzdam, ai ponovio onu -“Kad vam otmu sve, ostat će vam dvije ruke, sklopite ih na molitvu pa ćete onda biti najjači!”

"Ni današnji svijet nije puno bolji, samo su se boje razmazale. Onda, možemo reći da je bila prevladavajuća crvena, danas ima tih boja kojekakvih i za nas vjernike je puno teže kad ne znate  s koje strane dolazi koji atak, treba se pripremiti za to..." 

Posebnu emisiju s pranećakom kardinala Alojzija Stepinca iz ciklusa "U tebe se Gospodine uzdam" poslušajte u arhivu ili na YouTube kanalu Radio Marije:

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
04:00 Glazba
04:30 Pjevajte Gospodinu pjesmu novu - emisija ozbiljne duhovne glazbe - ur.i vod.: mo. Josip degl´Ivellio

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.