web Hd5

U ono vrijeme: Ivan dozva dvojicu svojih učenika i posla ih Gospodinu da ga pitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Došavši k njemu, rekoše ti ljudi: »Ivan Krstitelj posla nas k tebi da pitamo: 'Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?'« Upravo je u taj čas Isus ozdravio mnoge od bolesti, muka i zlih duhova i mnoge je slijepe podario vidom. Tada im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste vidjeli i čuli: Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene.« 


AUTOR: p. Stjepan Fridl, glavni urednik


Čitamo u evanđelju kako je Ivan Krstitelj poslao neke svoje učenike da pitaju Isusa je li on obećani Mesija ili da drugoga čekaju. Isus se nije uvrijedio što nije Ivan došao osobno, jer čini se da još nije bio u zatvoru, ako je mogao pozvati k sebi ovu dvojicu koje je onda poslao Isusu. Ali ni Isus nije otrčao Ivanu da ga utješi u njegovoj sumnji, nego je po istim učenicima poručio Ivanu da na njegovo pitanje ima odgovor, ali ga sam mora pronaći. Isus nije odgovorio izravno na Ivanovo pitanje, nije potvrdio da je on obećani i očekivani Mesija, nego je svoju poruku zaodjenuo u znakove. To se danas zove kripto-poruka, ili šifrirana poruka. Onaj koji prima poruku, mora znati odgonetnuti njeno značenje. Ivan je uspio u tome.
Isus je takav i danas. Poručuje nam istinu o sebi preko različitih prigoda; šalje nam šifre koje samo prepoznaje naša savjest. Isus nam svoje poruke šalje preko događaja i ljudi, preko Crkve i crkvenog učiteljstva. Papa Franjo je najavio sinodalni hod za čitavu Crkvu i svaki od nas treba odgonetnuti za sebe što to za njega znači. Preko ove čudne bolesti imenom Korona Isus nam je poslao veliku šifriranu poruku koju još nismo uspjeli do kraja odgonetnuti. Isus nam šalje snažnu poruku putem dosad neviđenog vala izbjeglica i migranata, novih useljenika na područje Europe, mahom muslimana, koji mijenjaju „lice kontinenta“ koji pomalo gubi svoj kršćanski identitet. Kako tumačiti tu pojavu, kako odgonetnuti sadržaj poruke? Jedno od tumačenja bi moglo biti da postajemo „malo stado“, ali koje mora biti sol zemlje i svjetlo svijeta, živa Crkva a ne bezimena masa krštenih.
Draga Gospa, Majka Marija je također dobivala neobične tajne poruke koje je trebala odgonetati. Bog joj je preko Arkanđela poručio radosnu vijest, da će postati majkom; preko starca Šimuna žalosnu vijest, da će joj mač boli probosti dušu. Nije se pitala zašto joj Bog progovorio preko posrednika, a ne izravno. Razmišljala je o porukama i nastojala ih odgonetnuti. Neka nas ona, poslušna kći nebeskog Oca, nauči kako primati i slušati Božje poruke.

Radio Marija

16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba
17:00 Franjina ekonomija - tema: Sport i ekonomija; gost: Leonard Mesarić, voditelj zajednice sportaša; ur.: Katarina Bukša; vod.: Iva Kraljević
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića - II. dan: Svi vole nogomet

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića   Drugi dan Nogometaši iz Maria Pollija zakasnili su u Madrid za finalnu utakmicu svjetskog...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.