Janez Andrej Herrlein Marijino Rojstvo cropped 2
 
U rujnu triput slavimo Mariju: osmoga njezin rođendan, dvanaestoga imendan, a petnaestoga Gospu Žalosnu. Početkom djelovanja Radio Marije, uveli smo čestitanje rođendana našim članovima. Bio sam malo iznenađen kad su me neki slušatelji pitali zašto čestitamo rođendan. Jer za nas kršćane važan je imendan, a ne rođendan. Razumio sam njihovu poteškoću. U vremenu komunizma drugačije se poimalo slavljenje imendana i rođendana: oni su slavili rođendan, a mi imendan. No brzo smo riješili poteškoću. Rekao sam: Nema imendana bez rođendana! Najsretniji je trenutak za majku kad ugleda dijete koje je plod roditeljske ljubavi. Crkva je to pomno razmotrila te je u kalendar stavila tri rođendana: Isusov, Marijin i Ivana Krstitelja. Takvo tumačenje s radošću je prihvaćeno i mi u našemu programu već dvadeset godina uz prikladnu pjesmu radosno slavimo rođendane članova Obitelji Radio Marije.
Bog je izabrao Mariju, da bi preko nje ušao u ovaj svijet. Marija je svojom vjerom, odanošću i slobodnim pristankom pokazala da je spremna surađivati s Bogom. Isusovo rođenje ukazuje da Bog dolazi čovjeku preko čovjeka, da Bog traži od čovjeka slobodan pristanak i da to čovjek može postići vjerom i ljubavlju kao pokretačkom snagom života. Bog je u Mariji izabrao majku za ostvarenje svojega uzvišenog plana: spasenja ljudi.
Slaveći Marijin rođendan, Bog je potvrdio veličinu i vrijednost majčinstva. Mislim da na ovomu svijetu ništa nije veće, ljepše, uzvišenije i odgovornije za jednu ženu od njezina htijenja i mogućnosti da se ostvari kao majka. Zar nije u ljudskom životu žene nešto najuzvišenije nositi i osluškivati pod svojim srcem otkucaje srca novoga bića koje je plod ljubavi i dar Svevišnjega? Bog je stvaratelj života, a majka je donositeljica darovanog bića. Svatko bi se od nas trebao zapitati: Što je to po čemu sam u životu najsretniji? Odgovor bi trebao biti: Sreća je u iskustvu da smo imali majku.
Iako je majčinstvo nešto najplemenitije, nažalost, ne cijeni se dovoljno i često se shvaća kao nešto što opterećuje život. Samo veliki ljudi znaju cijeniti i poštivati svoju majku; oni koji osjećaju i vole život, gaje ljubav i poštovanje prema majci i majčinstvu. Možemo s pravom reći da čovjek postaje velik po svojoj majci i majka po svojemu djetetu.
Konačno, Bog je izabrao majku da dođe na ovaj svijet, a to znači da i sam Bog gleda ovaj svijet kroz ljubav majke.
O Marijinu djetinjstvu ne znamo puno. Možemo pretpostaviti da je rasla kao svako normalno dijete: družila se i igrala sa svojim vršnjacima. Od svojih je roditelja primila vjeru; bila je kći, učenica i vjeroučenica.
U rujnu će naši mališani prvi put sjesti u školske klupe. U svakoj djevojčici i dječaku valja gledati veliku nadu, odgajati ih, poštivati, pomagati u njihovu odrastanju onako kako su Ana i Joakim to činili Mariji.
Mariji, brižnoj majci, preporučujemo naš mladi naraštaj, napose djecu, da ih na njihovu putu odgoja i izobrazbe, odrastanja i dozrijevanja prati Marijina zaštita i ljubav. Neka naša molitva prigrli riječi pjesnika Vladimira Nazora: O kućo zlatna, o Zvijezdo mora, ostani burnim nad morem našim Ti majko od milosti!
 
Marijo, neka Ti je sretan rođendan!
Srdačno Vas pozdravljam! 
Vaš p. Stjepan Fridl

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Slavna otajstva
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Sveta misa - prijenos iz samostana sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Splitu
07:30 Molitva - Jutarnja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.