radio_naslovno_1997.png

Pošaljite nam svoju poruku, čestitku ili svjedočanstvo:

P. Stjepan Fridl na misnom slavlju

Djelatnici, suradnici i prijatelji Radio Marije, prvog vjerskog radija u Hrvatskoj, okupili su se 22. veljače na misnom slavlju koje je u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na zagrebačkom Jordanovcu predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Suslavili su apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibor Renić, subraća isusovci i više svećenika.


U homiliji je biskup Šaško podsjetio na bitnu karakteristiku Radio Marije: “Dok druge radiopostaje imaju slušatelje, Radio Marija ima ponajprije molitelje. Koliko sam puta čuo vjernike koji su mi rekli da im je drago moliti s Radio Marijom! Taj radio, odnosno ljudi s kojima su vjernici povezani, njima su poput osobe, vjernoga suputništva koje prati, tješi, daje snagu i potiče na ljubav.”

 

Spomenuo je i dvije neobičnosti iz života Radio Marije u Hrvatskoj. “Naime, radio nije pokrenut na neki od marijanskih blagdana, nego na blagdan Katedre sv. Petra. Taj se pak blagdan tiče otajstva Crkve koju Marija utjelovljuje. Druga značajka je da pročitani odlomak Evanđelja završava Isusovom prijetnjom učenicima da nikome ne govore da je On Krist. Biskup se zapitao ne bi li tu istinu trebalo svima naviještati? Da, trebat će to naviještati, ali na način koji nije vođen ljudskim razlozima i ljudskim planovima”, upozorio je biskup i objasnio da spomenute neobičnosti to zapravo i nisu: “Štoviše, u njima čitamo posebnost poziva i poslanja medija koji žele nositi odliku crkvenosti. Jer mediji su posrednici, to im je ime i narav. I ako to zaborave i sami postanu sadržajem, zanemaruju tu svoju narav jer zaboravljaju posredovati Drugo i Drugoga, a počinju prikazivati sebe narcisoidno i zagledati se u svoj lik i u dojmove o njemu.”

Povezujući djelovanje Radio Marije s Marijinim riječima zapisanima u Evanđelju, biskup Šaško je zaključio: “Gospodinu zahvaljujemo što u Radio Mariji ima uistinu puno marijanskog, a počeci su ponizni, skromni, otvoreni nadahnućima i prožeti dragovoljnošću. To je kršćanski početak svega velikog što je nastalo. Nikada nisam vjerovao u one početke koji su dobivali velika imena koji su imali iza sebe neke zaslužnike i uglednike, koji su tražili elitizam. Sve započinje ponizno, skromno, otvoreno nadahnućima i dragovoljno. Svaki početak koji odiše dragovoljnom suradnjom je lijep. A još su ljepši plodovi ako se dragovoljnost nije izgubila i ako je ona jačala.”

Glavni urednik Radio Marije p. Stjepan Fridl ukratko je objasnio zašto Radio Marija postoji i opstaje: “Postoji jer je Marijino djelo i dar Neba za Crkvu. Gospa je učinila da taj projekt danas procvjeta u više od 90 zemalja i dođe do svoje punine i zrelosti. Radio Marija je laička udruga, a svećenik kao urednik je poveznica među laicima unutar Crkve te jamstvo vjernosti Crkvi i njezinom naučavanju. A Radio Marija opstoji, jer od samih početaka ima jasno zacrtanu karizmu, a to je Isusova poruka i poziv na obraćenje: “Obratite se i vjerujte Evanđelju!” Navještaj obraćenja je duboki dinamizam Radio Marije. Gospa želi dati Crkvi glas, da bude sredstvo koje prožima sva mjesta Božje odsutnosti i beznađa. U tom vidu Radio Marija nije samo religiozna postaja. Svi njezini programi, veliko bogatstvo Svetoga Pisma, nauk vjere i morala, duhovnost, a onda i kultura i tradicija vlastite su katolicizmu koji Radio Marija njeguje u svom programu.

Šaško misa Radio Marija

 

Nakon misnoga slavlja, klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” održala je koncert u dvorani Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, a p. Fridl zahvalio je svima koji su u ovih dvadeset pet godina u Radio Mariju ugradili svoje vrijeme, znanje i darove.

Akademiji su, uz ostale, nazočili nuncij Lingua i biskup Šaško, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predsjednica i dopredsjednik Radija Nevenka Mišić i Božo Barun, predsjednik Svjetske obitelji Radio Marije Vittorio Viccardi te brojni suradnici, prijatelji i volonteri.

 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Tertulijan kršćanski pisac; gost-urednik: don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.