Don Milani 1959

Papa Franjo je primio danas u Vatikanu Odbor za stotu obljetnicu rođenja svećenika iz Barbiane koji je bio sposoban "vratiti posljednjima dostojanstvo, poštovanje, vlasništvo nad pravima i građanstvo, ali ponajviše priznavanje Božjega sinovstva, koje uključuje sve nas" . Moto "Stalo mi je" (I Care), precizira Papa, nije općenito "stalo mi je", nego iskreno "stalo mi je do vas"

Zahvalan za zauzimanje u kapilarnom širenju koje Nacionalni odbor za stotu obljetnicu rođenja don Lorenza Milanija provodi kako bi svjedočanstvo tog svećenika doprlo do sviju, papa Franjo se spomenuo njegova lika, vjernoga Bogu i Crkvi, te potaknuo da – poput don Milanija – ne budemo ravnodušni, prevladavajući svaki oblik diskriminacije i nepravde.

Obraćenje – središte don Milanijeva ljudskoga i duhovnoga iskustva

Don Lorenzo Milani, koji je osmislio školu u Barbiani, svoje je puno ispunjenje našao u potpunom prianjanju uz Krista. Polazeći od te pretpostavke, koju je potvrdio primivši danas, 22. siječnja u audijenciju stotinjak članova Odbora, papa Franjo se u govoru osvrnuo na stil toga svećenika koji je ostavio trag u povijesti Crkve i društva prošloga stoljeća: „svećenik zaljubljen u Crkvu, vjerni služitelj evanđelja u siromašnima“.

Don Lorenzo je u punini živio evanđeoska blaženstva siromaštva i poniznosti, ostavljajući svoje buržujske povlastice, svoje bogatstvo, svoje udobnosti, svoju elitističku kulturu, kako bi postao siromah među siromašnima. Zbog te se odluke nije nikada osjećao omalovaženim, jer je znao da je to njegovo poslanje, da je Barbiana njegovo mjesto.

Don Milani i evanđeoska blaženstva

„Svaka je duša svemir beskrajnoga dostojanstva“, napisao je don Lorenzo Milani u knjizi „Pastoralna iskustva“ – podsjetio je papa Franjo.

„Blago onima koji su gladni i žedni pravednosti“. Don Milani je i to blaženstvo iskusio sa svojim narodom i svojim učenicima. Škola je bila sredina u kojoj se radilo za veliki cilj, svrhu koja je išla dalje: vratiti najmanjima dostojanstvo, poštovanje, vlasništvo nad pravima i građanstvo, ali ponajviše priznavanje Božjega sinovstva koje uključuje sve nas.

Don Milani 1959

Prosvijetljen um i srce otvoreno za najmanje

U vremenu radikalnih društvenih i gospodarskih promjena u Italiji, u kojoj je industrijalizacija još više marginalizirala ruralne klase, don Milani je bio oštroumni tumač tog povijesnog razdoblja i njegovih posljedica. Njegov model odgoja bio je zamišljen tako da siromašni više ne zaostaju. Stavljao je znanje u službu onih koji su za druge posljednji, a prvi za evanđelje i za njega – istaknuo je Papa te dodao – Mudrost i ljubav vodili su tog svećenika iz Barbiane.

Prosvijetljena uma i otvorena srca don Lorenzo shvaća da je čak i javna škola u tom kontekstu bila diskriminirajuća za njegovu djecu, jer je ponižavala i isključivala one koji su polazili iz nepovoljnoga položaja te s vremenom pridonosila učvršćivanju nejednakosti. Nije bila mjesto društvenoga promicanja nego selekcije, i nije bila u funkciji evangelizacije, jer je nepravda udaljavala siromašne od Riječi, od evanđelja, udaljavala je seljake i radnike od vjere i Crkve.

Približiti se svima isključenima i uzeti ih na srce

Zahtjevno je naslijeđe koje je ostavio don Milani – napomenuo je Papa nazivajući ga „nemirnim i uznemirujućim svećenikom“, vjernim Gospodinu i njegovoj Crkvi. Potičući članove odbora na nastave upoznavati druge s tom ostavštinom, osvrnuo se na značenje jednoga od najpopularnijih mota tog svećenika, koji je ušao u povijest:

Moto I Care (Stalo mi je) nije općenito „stalo mi je“, nego iskreno „stalo mi je do vas“, izričito očitovanje ljubavi prema njegovoj maloj zajednici; istodobno je to poruka koju je ostavio svojim učenicima i koja je postala univerzalna pouka. Potiče nas da ne budemo ravnodušni, da tumačimo stvarnost, da identificiramo nove siromahe i nova siromaštva, da se približimo svima koji su isključeni i uzmemo ih na srce. Svaki bi kršćanin u tomu trebao učiniti svoj dio.

(Vatican News - ap; aa)

 (Archivio della Fondazione don Lorenzo Milani)

Radio Marija

20:15 Krunica - Radosna otajstva
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Prigodna emisija - izložba uskrsnih ručno rađenih radova u Starom Slatiniku koje je organizirala Udruga umirovljenika općine Brodski Stupnik; gosti: sudionici izložbe; ur. i vod.: Višnja Mikić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2021
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.