cathopic 1541286495976168 min

Primivši sudionike konferencije „Žene u Crkvi: stvarateljice ljudskosti“ papa Franjo je istaknuo važan prinos koji u Crkvi i u društvu daju vjernice laikinje i redovnice: njihovu ulogu treba vrjednovati; osim toga, postoji potreba za obrazovanjem, jer tamo gdje je nedostaje nastaju velike nejednakosti i diskriminacije

U našem vremenu, razdrtom mržnjom, u kojem je čovječanstvo, kojemu je potrebno osjetiti se voljeno, umjesto toga često ranjavano nasiljem, ratom i ideologijama koje guše najljepše osjećaje srca, prinos žena prijeko je potreban, jer žena svojom jedinstvenom sposobnošću za suosjećanje, svojom intuitivnošću i svojom urođenom sklonošću za skrb, zna unijeti ljubav tamo gdje je nema i ljudskost tamo gdje se ljudsko biće bori da pronađe sebe. Te je Papine riječi sudionicima međunarodne i međusveučilišne konferencije pod naslovom „Žene u Crkvi: stvarateljice ljudskosti“, prenio otac Pierluigi Giroli, iz Državnoga tajništva, kojemu je papa Franjo, nakon kratkog pozdrava prisutnima, povjerio svoj govor jer mu ga je – kako je rekao – zbog prehlade, malo teško pročitati.

Primjeri deset svetica

Papa je govor posvetio ženama, spominjući jednu po jednu deset svetica kojima je posvećen taj akademski događaj čija je svrha upoznati druge sa ženskim genijem i vrjednovati ga. Riječ je o Jozefini Bakhita, Magdeleine od Isusa, Elizabeth Ann Seton, Mariji MacKillop, Lauri Montoya, Kateri Tekakwitha, Tereziji od Kolkate, Rafqi Pietri Choboq Ar-Rayès, Mariji Beltrame Quattrocchi i Daphrose Mukasanga, ličnostima koje su – kako je istaknuo Papa – u različitim vremenima i kulturama te u vremenima kada su žene bile više isključene iz društvenoga i crkvenoga života, vlastitim i drugačijim stilovima potaknule inicijative ljubavi, obrazovanja i molitve te izazvale nove duhovne dinamike i važne reforme u Crkvi.

U Crkvi trebamo cijeniti žene

Sveti se Otac također spomenuo brojnih nepoznatih ili zaboravljenih žena koje su, svaka na svoj način, snagom svojega svjedočanstva poduprle i preobrazile obitelji i zajednice te dodao da je to Crkvi potrebno, jer Crkva je žena: kći, zaručnica i majka.

Pomozimo jedni drugima, bez prisiljavanja i bez razdora, nego s pozornim razlučivanjem, poslušni glasu Duha i vjerni u zajedništvu, pronaći prikladne načine kako bi se veličina i uloga žene bolje cijenila u Božjem narodu.

Važnost obrazovanja

Rimski je biskup potom istaknuo također koliko je važno obrazovati žene, koje su često diskriminirane, posebno tamo gdje im je uskraćeno obrazovanje.

U svijetu, u kojemu žene još uvijek trpe toliko nasilja, nejednakosti, nepravde i zlostavljanja – a to je skandalozno, još više za one koji ispovijedaju vjeru u Boga “rođenog od žene” – postoji ozbiljan oblik diskriminacije, koji je upravo povezan s obrazovanjem žena. Od njega se strahuje u brojnim kontekstima, ali put do boljih društava prolazi upravo kroz obrazovanje djevojčica i djevojaka, što koristi ljudskom razvoju. Molimo i zauzmimo se za to!

Svetost je moguća transverzalna odgojna linija

Pohvalivši tu inicijativu papinskih sveučilišta, instituta i fakulteta, koja nas – kako je napomenuo – u kontekstu sveučilišnoga pastorala, nudeći svjedočanstva svetosti, osobito ženā, potiče da podignemo pogled, da proširimo horizont svojih snova i načina razmišljanja i da se pripremimo za nasljedovanje visokih ideala, Papa je istaknuo da je svetost moguća transverzalna obrazovna linija u cjelokupnom pristupu znanju. Pritom je izrazio nadu da će sveučilišta, osim mjesta studiranja, istraživanja i učenja, biti i informativna mjesta i formativne sredine, u kojima se pomaže otvoriti um i srce djelovanju Svetoga Duha.

Stoga je važno upoznati druge sa svetcima, i posebno sveticama, u svoj dubini i konkretnosti njihove ljudskosti: na taj će način formacija moći još više dotaknuti svaku osobu u njezinoj cjelovitosti i jedinstvenosti.

(Vatican News - tc; aa)

Radio Marija

07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Katarina Sijenska
08:05 Glazba
08:15 Čestitamo rođendane

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.