mladi i vjera

Papa Franjo je poslao poruku mladićima i djevojkama iz cijeloga svijeta povodom pet godina od objavljivanja postsinodske pobudnice "Christus vivit": Krist živi i beskrajno vas ljubi, nisu važni padovi i pogrješke. Svjedočite to svojim vršnjacima. Papa ih također potiče da daju "kreativan" prinos Sinodi o sinodalnosti, kako bi se istražili novi putovi

Međunarodni je kontekst tragičan te, među ratovima, atentatima i raznim drugim stradanjima, ostavlja malo izgleda za budućnost. Ipak, Papa potiče mlade, koji su graditelji te budućnosti, da ne gube hrabrost, a još manje nadu. Nadu koja je sadržana u navještaju: “Krist živi!”, Christus vivit. Upravo je to naslov posinodske pobudnice koju je papa Franjo objavio nakon Sinode posvećene novim generacijama 2018., i koja danas navršava pet godina.

Prilika je to za Papu da se ponovno obrati mladićima i djevojkama, potičući ih da ne dopuste da ih svladaju strahovi i obeshrabrenje nego, štoviše, da budu pokretačka snaga svijeta.

Dijelite s Kristom radosti i muke

Rimski biskup u poruci polazi od kerigme, navještaja spasenja koji je temelj nade za cijelo čovječanstvo: „Krist živi! Kažem to svakome od vas posebno: Krist živi i ljubi te, beskrajno. Njegova ljubav prema tebi nije uvjetovana tvojim neuspjesima ili pogrješkama. On, koji je dao svoj život za tebe, ne očekuje tvoje savršenstvo da bi te volio – istaknuo je Sveti Otac.

Svjedočiti radost prijateljstva s Kristom

Papina je želja da svatko shvati taj navještaj kao živ i istinit u svojem životu i osjeti poticaj da ga podijeli sa svojim prijateljima. Jer – istaknuo je – vi imate tu važnu misiju: ​​svima svjedočiti radost koja se rađa iz prijateljstva s Kristom.

Neka vas se čuje, vičite, ne toliko glasom koliko svojim životom i srcem, tu istinu: Krist živi! Tako da cijela Crkva bude potaknuta ponovno ustati, uvijek iznova krenuti i donositi tu vijest cijelom svijetu.

Pobjeda nad smrću

Papa Franjo u poruci potom podsjeća da će se 14. travnja slaviti 40. obljetnica prvoga velikog okupljanja mladih, 1984. godine, u kontekstu Svete godine Otkupljenja. Bila je to „klica“ budućih Svjetskih dana mladih, te je na kraju te jubilarne godine Ivan Pavao II. mladima predao križ sa zadaćom da ga nose po cijelom svijetu kao znak te da naviještaju svima „da je samo u Kristu umrlom i uskrsnulom spasenje i otkupljenje".

Jednostavan drveni križ bez Raspetoga, željen upravo takav kako bi nas podsjećao da slavi iznad svega pobjedu uskrsnuća, pobjedu života nad smrću – istaknuo je Papa. Razmatrajte Isusa tako – piše papa Franjo mladima – živim i preplavljenim radošću, pobjednikom nad smrti, prijateljem koji vas ljubi i želi živjeti u vama.

Samo će tako, u svjetlu njegove prisutnosti, sjećanje na prošlost biti plodonosno i imat ćete hrabrosti živjeti sadašnjost te se s nadom suočiti s budućnošću. Moći ćete slobodno preuzeti povijest svojih obitelji, svojih djedova i baka, svojih roditelja, vjerskih tradicija svojih zemalja, kako biste bili graditelji sutrašnjice, "stvaraoci" budućnosti.

(Vatican News - sc; aa)

Radio Marija

22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.