simbologia azul mater fatima

 

Pratite u programu Radio Marije izravno iz Kolumbije misu, klanjanje i molitvu krunice u čast Gospi! U četvrtak, 13. svibnja pridružujemo se desecima zemalja iz cijeloga svijeta koje će iz kolumbijskog nacionalnog marijanskog svetišta Chiquinquira sudjelovati u duhovnom programu "Mater Fatima 2021.". U uvodnoj emisiji od 17:20 sudjeluju svećenici Kolumbijci koji više godina služe u Hrvatskoj - don Carlos Adrian i don Carlos Arturo! Od 18:00 sati prenosimo misu, potom euharistijsko klanjanje i molitvu krunice, te posvetu svetim srcima Isusa, Marije i Josipa! U programu su s vama Franko Ćorić, koordinator projekta u Hrvatskoj, mr. sc. Tanja Maleš, urednica vjerskog programa HKR-a i Dalija Mock, urednica i vodilteljica Radio Marije.



Inicijativa “Mater Fatima” ima cilj okupiti svijet u molitvenom zajedništvu i zatražiti Gospinu zaštitu i zagovor za potrebe svijeta. Pokrenuo ju je Meksikanac o. Hector Ramirez, nekadašnji kapelan u Bazilici Gospe Fatimske u Portugalu. Ondje je počeo ovakav molitveni projekt 2019., prošle godine nastavio se u Meksiku, a ove godine je u Kolumbiji.
Nakane za Otajstva svjetla koja će se moliti nakon mise su:

  1. okončanje pandemije, za oboljelje od COVID-a 19, umrle i njihove obitelji
  2.  da sveti Josip, Marijin suprug i zaštitnik sveopće Crkve čuva i vodi Crkvu i svećenike, 
  3. život i obitelj
  4. obraćenje grešnika i naknadu za povrede presvetih srdaca Isusa i Marije
  5. mir i slobodu država

 

Dana 13. svibnja kolumbijsko nacionalno marijansko svetište Gospe od krunice u gradu Chiquinquirá predvodi treću svjetsku molitvu krunice. Ovim će se događanjem obilježiti i 450. obljetnica Bitke kod Lepanta (7. listopada 1571.).


Po našem vremenu događanje je od 18 do 21 sat u četvrtak, 13. svibnja, na blagdan Gospe Fatimske i svetkovinu Uzašašća, s time da mi prenosimo do 20 sati.
Sam događaj uključuje: misu u 18 sati po hrvatskom vremenu, koju će predvoditi rektor svetišta u Chiquinquiri, zatim klanjanje – izlaganje Presvetoga i molitva krunice na različitim jezicima u 19 sati po hrvatskom vremenu, posveta presvetim srcima Isusa, Marije i Josipa, u 19.45 sati te procesija s Presvetim sakramentom, platnom Naše Gospe od Chiquinquire i hodočasničkim kipom Gospe Fatimske. Krunicu će prenositi mediji i društvene mreže u više od 60 država u kojima je prisutna Mater Fátima.


Mi ćemo izravno prenositi od 18 sati.


Nakane za otajstva svjetlosti koja će se moliti nakon mise su: okončanje pandemije, za oboljele od COVID-a 19, umrle i njihove obitelji; da sveti Josip, Marijin suprug i zaštitnik sveopće Crkve čuva i vodi Crkvu i svećenike; život i obitelj; obraćenje grešnika i naknada za povrede presvetih srdaca Isusa i Marije te mir i slobodu država.
Domaćin ove godine je nacionalno marijansko svetište u Kolumbiji – Chiquinchira.
Povijest kolumbijskog nacionalnog svetišta datira u 1562. godinu kada je španjolski izaslanik Antonio de Santana slikaru Alonsu de Narváezu dao naslikati sliku Bogorodice za novoosnovani grad Tunju. U nedostatku ulja i platna oslikao je urođenički pamučni ogrtač likovima Bogorodice s djetetom Isusom, svetog Antuna Padovanskog te sv. Andrije koristeći zemljane pigmente i sokove pojedinih voćaka. Rustična slika je postavljena u izaslanikovu kapelicu te je zbog krhke fakture i utjecaja atmosferilija ubrzano propadala.


Kapelica se počela koristiti kao skladište žita sve dok pobožna María Ramos nije spasila sliku nategnuvši je na okvir i prenijevši u improvizirani oratorij u kojem se je kasnije godinama pred njom molila ponavljajući: „Do kada ćeš biti skrivena? Kada će doći dan kada ćeš pokazati svoju suverenu divotu, a moja se duša ispuniti radošću?“ Molbe ponizne žene su uslišane u petak 26. prosinca 1586. kada se povukla iz oratorija a ondje prolazila urođenica sa sinčićem koji je uplašen počeo plakati. Dvije žene su se okrenule i vidjele sliku kako lebdi u zraku i isijava zrake svjetla, a platno je povratilo svoje izvorne boje. Sjaj je privukao mnoštvo na to mjesto na kojem se i u predkolumbovsko doba nalazilo svetište. Čudo obnavljanja boja se dogodilo više puta u povijesti, zadnji put u ožujku 1999. godine.

Godine 1636. brigu o slici su preuzeli dominikanci koji su podigli baziliku iz koje će se prenositi molitva krunice u svibnju ove godine. Svetište je postalo poznato i u Peruu, a pogotovo u Venezueli. Gospina slika je uz papinsko odobrenje 9. lipnja 1919. okrunjena, a Bogorodica proglašena kraljicom i zaštitnicom Kolumbije. Bazilika nosi i titulu manje bazilike, dakle mjesta posebno povezanoga sa Svetim Ocem.


Dana 13. svibnja 2021. godine je i obljetnica početka ukazanja u Fátimi. Pokret Mater Fátima stoga poziva marijanska svetišta čitavoga svijeta, biskupije i župe, pokrete, zajednice te katoličke institucije i medije na zajedničku molitvu za okončanje pandemije, obraćenje čitavoga svijeta, posvetu svih kršćana, širenje pobožnosti prema Mariji i širenje molitve krunice kao lijeka protiv svih zala koja nas pogađaju.


Mater Fátima od svih katolika traži da, poštujući epidemiološke sigurnosne mjere, u svakoj državi ostvare svetu misu i euharistijsko klanjanje s molitvom krunice slijedeći prijedlog strukture zbivanja koji će Mater Fátima naknadno poslati.

91204a5c dc81 4ee4 8863 97fb57bf9e9f

Radio Marija

23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
23:20 Glazba
23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.