Blagdan svetog Josipa zaštitnika Hrvatske svećeno je proslavljen u srijedu 9. lipnja 2021. u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Naime, prije točno 334 godine Hrvatski sabor je na svom zasjedanju, na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, proglasio svetog Josipa zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva. U protokolu Hrvatskoga sabora iz tog vremena na latinskom jeziku je zapisano: "Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.“

„Siguran sam da je njihova odluka, zaufana molitva i zagovor svetog Josipa dar i ovoj našoj današnjoj slobodi i ljepoti ovog i svih drugih misnih slavlja, kojima smo dionici“, rekao je uvodno mons. Antun Sente, rektor Nacionalnoga svetišta svetog Josipa.
 
210609 ZastitnikHrvatske 5


Misno slavlje predvodio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru koji je između ostaloga u svojoj propovijedi na ovaj svečan dan istaknuo kako je sveti Josip, čovjek šutnje, čvrste vjere i djela. Čovjek šutnje govori današnjem čovjeku 21. stoljeća koji je prepun riječi.

Biskup Mrzljak je spomeuo kako današnji čovjek više govori, a manje sluša. Kada treba slušati pita se: Koga ću slušati?! Zapitao se nismo li se i u ovogodišnjim predizbornim danima naslušali mnogih ostvarivih, ali još više neostvarivih obećanja.

"Ne slušamo li često neke govornike koji nam više "škakljaju uši" nego ozbiljno govore o važnim istinama o čovjeku i čovječanstvu. Kako je lijepo čuti da je Hrvatski sabor 1687. bio jednoglasan u svim redovima i staležima. To nipošto ne znači da nije bilo nesuglasica, da nije bilo protivština i raznih mišljenja, ali u bitnim stvarima bilo je jednoglasje. O Hrvatskom saboru možemo govoriti o njegovoj stoljetnoj prošlosti, i promatrati njegovu sadašnjost. S punim pravom govorimo o Saboru i mi u Crkvi jer oni su i naši predstavnici u obnašanju vlasti.“

U čemu bi to narodni zastupnici u Hrvatskome saboru trebali danas biti jednoglasni kao što su bili 1687. kada su proglasili svetog Josipa za zaštitnika Kraljevine Hrvatske, odnosno hrvatskog naroda biskup Mrzljak je ponudio odgovor iz Pastoralne konstitucije o Crkvi u suvremenom svijetu Gaudium et spes 74.: „Potrebna je vlast koja će snage svih građana voditi prema zajedničkom dobru i to ne mehanički ili despotski, nego prije svega kao ćudoredna sila, koja se oslanja na slobodu i na svijest o preuzetoj dužnosti i odgovornosti.“

210609 ZastitnikHrvatske 13

Misno je slavlje na blagdan Josipa, zaštitnika Hrvatske svojom pjesmom uveličao zbor Nacionalnoga svetišta svetog Josipa, pod vodstvom s. Blandine Rakarić, a uz orguljsku pratnju mo. Krešimira Klarića.

Pri samom kraju misnoga slavlja djeca iz dramske skupina „Ozana“ iz Visokog, pod vodstvom prof. Tibora Martana, izvela su prigodni program te tako dodatno obogatila svečanost. U svojoj kratkoj predstavi prikazali su kroz dijalog važnost svetog Josipa, kao zaštitnika hrvatskoga naroda te pjesmom podsjetila okupljene vjernike o staroj narodnoj, duhovnoj hrvatskoj glazbi.

Nakon dramske izvedbe, voditelji obiteljske zajednice dubovačke župe, obitelj Hegedić zahvalila je mons. Mrzljaku na dolasku prigodnim darovima iz suvenirnice Svetišta.

Iako je ovim blagdanom završila Velika pobožnost svetom Josipu od devetnaest srijede, pobožnosti svetom Josipu i svečane mise nastavit će se i slijedeće srijede zbog velikog interesa i prisutnosti vjernika kako u samom svetištu tako i preko društvenih mreža.
 
210609 ZastitnikHrvatske 17

„Srijede su postale brend Karlovca. Naime, i do desetak tisuća ljudi na dnevnoj bazi prati mise iz Nacionalnoga svetišta“, zaključio je mons. Sente.

Blagdan svetoga Josipa, zaštitnika Hrvatske svojim su prisustvom uveličali hodočasnici, Karlovačka građanska garda, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, koji su se nakon mise nastavili družiti u dvorištu svetišta uz osvježavajući okrepu.

 
Tekst: Marta Marinović
Foto: Lovro Klarić

Radio Marija

17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Tertulijan kršćanski pisac; gost-urednik: don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.