Svetkovina Majke Božje Bistričke svečano je proslavljena u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici u utorak, 12. srpnja. Svečanu misu u 11 sati predvodio je kanonik mons. Zvonimir Sekelj.

 

Rektor svetišta Majke Božje Bistričke prečasni Domagoj Matošević na početku mise pozdravio je sve okupljene hodočasnike koji su iz različitih krajeva pješačili tijekom noći kao i one koji su organizirano došli u svetište. 

Mons. Sekelj je u propovijedi istaknuo kako je ova svetkovina nastala na temelju vjekovne pobožnosti našeg naroda prema Bogorodici predstavljenom kipom crne Gospe u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici.

Majka Bozja Bistricka 1

“Odabrani odlomci Svetog pisma pokazuju Marijinu sveprisutnost u Božjim planovima i u životu Crkve i u vjerskom životu hrvatskoga naroda. Poslanica Galaćanima nam govori da se i sam Isus Krist podložio Božjim planovima, o službi žene u Njegovu djela spasenja. Isus je rođen od žene te je Marija dakle prisutna u djelu spasenja po Kristu. Evanđelje govori o dobro nam poznatom prvom čudu u Kani Galilejskoj koje gledamo prema vanjskom učinku, pretvorbi vode u vino”, naglasio je mons. Sekelj.

Kako je rekao, Isus je za svoje prvo čudo odabrao pretvorbu u vino kako bi omogućio radost.

“Ova svadba oslikava naš život. Mladenci se pripravljaju na zajednički život kako se i mi pripravljamo na život s Bogom. U našem životu je sve kao sa svadbom. Sve počinje sa zanosom i bezbrojnim planovima, a najednom se dogodi situacija ‘vina nemaju’. To vino simbolizira sreću, radost i ljubav, sve ono što život čini plodnim i radosnim. Mnogima se dogodi da vine nemaju te se pitaju kako se to dogodilo. Planovi bez Boga nemaju budućnost.”

Majka Bozja Bistricka 2

Prema riječima mons. Sekelja, Isus je zapovjedio slugama da vrčeve ispune vodom, a to znači da Bog pretvara našu prljavu vodu života u radost života.

“Bog je kadar prljavu vodu našeg života pretvoriti u vino radosne punine i u snažan doživljaj spasenja. Voda označuje dar. Da oni koji slušaju Marijinu riječ On će je ispuniti. Ona ima oko da primijeti problem, ima srca da progovori, ima takta da ne povrijedi ljude. Kakva li uzora! Ona je od početka ljudskog roda dana ljudima kao nada jer ona donosi pobjedu i jer ona donosi Boga koji će zauvijek ostati s nama. Nju nam je sam Isus s križa dao za majku, odvjetnicu i zagovornicu. Marija savjetuje sluge: ‘Što god vam rekle, učinite!’ Marija upućuje na Isusa i upozorava da treba poslušati Njegovu riječ i izvršiti Njegovu volje”, zaključio je mons. Zvonimir Sekelj.

Majka Bozja Bistricka 3

U predvečerje svetkovine Majke Božje Bistričke, u ponedjeljak 12. srpnja, održana je tradicionalna procesija sa svijećama od crkve na otvorenom do Vinskog Vrha, gdje je misu predvodio kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu vlč. Odilon Singbo. 

U procesiji su tradicionalno sudjelovale bistričke udruge, tj. apostoli, članovi Limene glazbe KUD-a ”Lovro Ježek”, Udruge kuburaša ”Marija Bistrica”, Lovačkog društva ”Fazan”, članice Udruge ”Hrvatska žena” Marija Bistrica, te vatrogasci sva četiri društva Vatrogasne zajednice Općine Marija Bistrica (Marija Bistrica, Selnica, Laz i Tugonica-Podgrađe), ukupno 1200 sudionika, od kojih su mnogi stigli i iz udaljenijih krajeva. (IKA)

 

Preuzeto s: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava sutrašnjeg programa
19:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.