DSC09315 scaled

Bogoslovi Požeške biskupije, pod vodstvom Krunoslava Siroglavića, biskupskog delegata za bogoslove okupili su se na svoj tradicionalni ljetni susret u Velikoj, gdje će na duhovno-rekreativnom druženju u parku prirode Papuk produbiti svoje zajedništvo. Dana 7. kolovoza posjetio ih je biskup Antun Škvorčević te se u razgovoru s njima dotaknuo više pitanja iz njihova života.

Kazao je među ostalim da ga zanima kako su, ali ne u nekom tehničkom, konvencionalnom smislu, nego s obzirom na životnu razinu oko koje se trude i u kojoj se izgrađuju. Poslužio se grčkom riječju oikonomia – ekonomija, hrvatski prevedena kao raspored, koju je upotrebljavao sv. Pavao, da bi im protumačio kako postoji određeni red po kojem se i kod nas u hrvatskoj postaje dionikom određenog ostvarivanja života na prosvjetnoj, znanstvenoj, gospodarskoj, sportskoj, kulturnoj i drugim razinama, istaknuvši njihovu važnost. No, upozorio ih je kako su to razine koje se odvijaju po našem ljudskom rasporedu, ograničene na naše mogućnosti. Ustvrdio je da postoji Božji raspored, ekonomija po kojoj postajemo dionicima njegova nauma, uključeni u koordinate najviše razine postojanja. Podsjetio je kako je iznenađujuće što smo se uopće pojavili na ovome svijetu, zapitavši se tko je odredio da se baš ja rodim – a mogao sam i ne postojati – te kazao da je i to pokazatelj kako je svaki od nas sastavni dio Božjeg rasporeda, njegove ekonomije. Još je spomenuo da pred zlom i smrću ni jedna ljudska ekonomija ne može ništa učiniti, ali da nas onaj koji nas je pozvao u život nije napustio niti u tom stanju nemoći, nego je svojom božanskom ekonomijom ljubavi u potpunom sebedarju svoga Sina koji je čovjekom postao da bi kao dionik naše ranjene naravi razorio moć negativnosti i uspostavio nas u puno dostojanstvo postojanja, pobjedu života nad smrću. Istaknuo je da je po tom istom naumu Pobjednik nad smrću trajno prisutan u Crkvi te ljude ispunja životvornom energijom svoga Duha, povezuje ih u jedan organizam te ona nije organizacija ljudske nego božanske milosne ekonomije kojom nas po služenju zaređenih službenika i svetim sakramentima, od krsta do ženidbe već sada početno uzdiže u puninu postojanja i daje jamstvo našega vječnog otkupljenja.

 DSC09313 scaled

Biskup je bogoslovima protumačio kako je onaj Božji trag u njima, koji nazivamo sveto zvanje, sastavni dio Božje ekonomije kojim ih on svakog pojedinog poziva da budu opunomoćeni služitelji njegova nauma o uspjelom čovjeku i stvorenju. Istaknuo je da Isus Krist po sakramentu svetoga reda energijom Duha Svetoga smješta određenog čovjeka u najdublji odnos prema samome sebi i Crkvi, uključuje u koordinate Božjeg sustava, uspostavlja za suradnika u ekonomiji spasenja da bi njegovim služenjem ostvarivao cjelovitog čovjeka po Božjem naumu. Biskup je kazao bogoslovima kako Božji raspored čovjeka, svijeta i svemira i u koji su uključeni možemo spoznati samo bistrim pogledom vjere. Ona nam, naime, kazuje otkuda dolazimo na ovaj svijet, pomaže razumjeti zašto smo na ovom svijetu i tko smo u Božjem rasporedu. Napomenuo im je da se nalaze na ovom svome susretu uoči svetkovine sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije, naglasivši da oni kao bogoslovi nisu stavljeni u odnos prema svojoj mjesnoj Crkvi po nečemu što je netko od ljudi učinio, nego po onom što je Isus Krist učinio u njima u svetom krštenju i kad ih je pozvao da krenu putem svećeništva. Spomenuo je kako na svom ljetnom boravku u Velikoj imaju prigodu isprobati svoju fizičku kondiciju tako što će planinariti po Papuku, penjati se po stijenama, plivati u obnovljenom bazenu, istaknuvši da je daleko važnije kroz sve spomenuto a nadasve zajedničkom molitvom i drugim pobožnim vježbama provjeravati duhovnu kondiciju u nastojanju da se izgrađuju i rastu na temelju Božjeg poziva.

Jer, ustvrdio je biskup bogoslovima kako je Bog pozvavši ih u život i uputivši im zvanje za svećeništvo iskazao im veliko povjerenje, posvjedočio im koliko računa s njima te ih je potaknuo da mu s prorokom neprijetvorno odgovore: „Evo me, mene pošalji!“, te se i na ovom susretu učvršćuju u tom opredjeljenju svoje mladenačke slobode. Dodavši kako je svaki od njih sastavni dio mozaika koji Bog slaže po svom naumu te on neće biti potpun ako oni ne budu Bogu vjerni i odu putem vlastite sebičnosti. Pozvao ih je da ne povjeruju kako ih neka njihova vlastita ekonomija može više ispuniti i ostvariti nego li Božja, i neka svojim nastojanjima budu mali ali blistavi dragocjeni kamenčići vjernosti ugrađeni u predivan Božji mozaik u Isusovoj Crkvi. Ona jest i po njoj se ostvaruje „mega mysrterion“ – „veliko otajstvo“, kako uvjerava sv. Pavao, jer je Isus Krist po našoj uključenosti u Crkvu snagom svoga Duha prisutan ne samo među nama, nego u nama. Podsjetio ih je na važnost njegovanja eklezijalne dimenzije s obzirom na mjesnu Crkvu, čiji su članovi postali krštenjem, u kojoj će vršiti svoje poslanje ako budu zaređeni za svećenike te na taj način ostvarivati svoju pripadnost jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi. Naglasio je kako su sakramentom krštenja postali dio živoga organizma Isusove Crkve, da su u svojoj mjesnoj Crkvi primili i klicu zvanja, potaknuvši ih da je vole i da se u svijesti veličine toga dara pripremaju za služenje Isusovu djelu spasenja koje se u njoj ostvaruje.

DSC09304 scaled

Na kraju im je još kazao da želi danas u Velikoj zahvaliti Bogu za sve njih u kojima je on probudio želju da idu putem svećeništva te u Isusovo ime služe Božjem narodu, zaključivši neka im u toj svijesti budu radosni trenuci zajedništva. Nakon toga biskup je razgovarao s četvoricom kandidata za đakonat i predstavio im plan i program neposredne priprave za đakonsko ređenje, koje će započeti koncem kolovoza nakon voćinskog hodočašća.

 

Tekst  i foto: Požeška biskupija

Radio Marija

19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.