cathopic 1516718165600632
Uvijek u žurbi, zaokupljeni s tisuću stvari, ne pronalazimo vrijeme da zastanemo i poslušamo one koji nam se obraćaju. U podnevnom nagovoru prve nedjelje u rujnu papa Franjo se osvrnuo na ozdravljenje gluhoga mucavca o kojemu govori Markovo Evanđelje. Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja molio je za afganistanski narod, te za stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država pogođeno uraganom
'Effatà', 'Otvori se'! U podnevnom nagovoru održanomu s prozora Apostolske palače, papa Franjo se osvrnuo na odlomak iz Markova Evanđelja koji govori o ozdravljenju gluhoga mucavca te istaknuo važnost šutnje i slušanja. Događaj iz Evanđelja ističe potrebu za dvostrukim ozdravljenjem: onim od bolesti i tjelesne patnje, te onim o kojemu je Papa danas govorio, a to je ozdravljenje srca.

Unatoč tomu što su Isusa zamolili da samo stavi ruku na gluhoga mucavca, Isus ga uzima nasamo te čini posebnu gestu i, upravljajući pogled u nebo, ozdravlja ga. Čini to zato – objasnio je Papa – jer stanje te osobe ima posebnu simboličku vrijednost i ima nešto za reći svima nama. Riječ je o gluhoći. Taj čovjek nije mogao govoriti jer nije mogao čuti.

Upravo što se tiče velike važnosti slušanja, Papa je upozorio na opasnost da postanemo nedostupni, neosjetljivi na sve i gluhi čak i pred djecom, mladima, starijim osobama i mnogima kojima nisu toliko potrebne riječi i propovijedi, nego im je potrebno da ih netko sasluša. Razmislimo o životu u obitelji; koliko puta se govori prije nego što se posluša drugoga, ponavljajući uvijek iste refrene! – primijetio je te izrazio zabrinutost za čovječanstvo koje se zatvara u prividnu samostalnost u kojoj je na kraju izolirano od Boga, a često i od bližnjega.

Svi imamo uši, ali često ne uspijevamo slušati. Postoji, naime, unutarnja gluhoća; ali, danas možemo moliti Isusa da ju dotakne i ozdravi. Ona je gora od one tjelesne, jer je to gluhoća srca. U žurbi, zaokupljeni s tisuću stvari koje moramo reći i učiniti, ne nalazimo vremena da zastanemo i poslušamo one koji nam se obraćaju – primijetio je Papa te potaknuo sve vjernike, a posebno svećenike da slušaju narod, da ne žure nego da poslušaju ljude i vide kako im mogu pomoći.

I u Evanđelju, kada Isusa pitaju koja je prva zapovijed, on odgovara: „Slušaj, Izraele“. Isto vrijedi s Gospodinom. Dobro činimo kada ga obasipamo zahtjevima, ali bolje bismo učinili kad bismo ga prije svega saslušali. Isus je Riječ; ako se ne zaustavimo kako bismo ga saslušali, proći će dalje. Slušanje je također – nastavio je Papa – glavni put za ponovno povezivanje niti prekinutoga dijaloga. Obnova dijaloga često ne prolazi kroz riječi nego kroz šutnju, kroz neopiranje, kroz ponovno strpljivo slušanje drugoga, njegovih napora, onoga što nosi u sebi. Ozdravljenje srca započinje slušanjem – istaknuo je Papa.

Na kraju je napomenuo da stanje duhovnoga zdravlja svake osobe ovisi o vremenu koje posvećuje evanđelju. Evo lijeka – kazao je – svakoga dana malo šutnje i slušanja, pokoja beskorisna riječ manje i nekoliko Božjih riječi više. Osjetimo upravljenu nama, kao na dan krštenja, Isusovu riječ 'Effatà', 'Otvori se'! Isuse, želim se otvoriti tvojoj Riječi (…) Izliječi moje srce od zatvorenosti, žurbe i nestrpljenja. Neka nam Djevica Marija, otvorena za slušanje Riječi koja je u njoj postala tijelo, pomogne svakoga dana slušati njezina Sina u evanđelju, i našu braću i sestre raspoloživim, strpljivim i pozornim srcem – rekao je papa Franjo.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja Papa je spomenuo franjevca biskupa Mamerta Esquiúa, koji je jučer u Argentini proglašen blaženim, te molio za afganistanski narod, kako bi svi Afganistanci: oni u domovini, oni u tranzitu, kao i oni u zemljama koje su ih primile, živjeli dostojanstveno, u miru i bratstvu s bližnjima. Sveti je Otac, osim toga, zajamčio svoje molitve za stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država, prošlih dana pogođeno snažnim uraganom, te uputio posebne čestitke svoj braći i sestrama židovske vjeroispovijesti za židovsku Novu godinu 'Rosh Ha-Shanah', i za dva blagdana: Yom Kippur i Sukkot.

Spomenuvši putovanje u Budimpeštu, na koje će poći sljedeće nedjelje u prigodi završetka Međunarodnoga euharistijskog kongresa, te nastaviti svoje hodočašće u Slovačkoj, kazao je da će to biti dani obilježeni klanjanjem i molitvom u srcu Europe. Na kraju je podsjetio da je danas spomen svete Terezije iz Kolkate koja je za sve – kako je rekao – Majka Terezija, te uputio pozdrav svim Misionarkama ljubavi koje se u cijelom svijetu predano zauzimaju u često herojskoj službi.

(Vatican News - aa)

Radio Marija

12:15 Mali koncert
13:00 Čitamo knjigu - Alfred Schneider: Mariologija
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.