Bog je ljubav, a ljubav je ponizna, ne uzdiže se, već se spušta, poput kiše koje pada na zemlju i donosi život, rekao je Papa u nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja 17. listopada
Isus u evanđelju današnje liturgije strpljivo naučava učenike kako se prava slava ne stječe uzdizanjem iznad drugih, nego živeći krštenje. Naime, objasnio je Papa u nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, krštenje znači “uranjanje”, a Isus je svojom mukom uronio u smrt, nudeći svoj život kako bi nas spasio. Njegova je slava dakle, slava Božja, ljubav koja postaje služba, a ne moć koja teži dominaciji.

Suočeni smo s dvjema različitim logikama, kazao je Papa. Učenici žele izići, a Isus želi uranjati. Promišljajući o glagolu izići, Papa je rekao kako ono izražava svjetovni mentalitet koji nas neprestano iskušava da živimo kako bismo hranili svoju ambiciju, penjali se ljestvama uspjeha, došli do važnih položaja. Vidimo to i u Crkvi. Koliko puta mi, kršćani, koji bismo trebali biti služitelji, nastojimo se penjati. Potraga za osobnim ugledom može postati bolest duha koja zna biti prerušena u dobru namjeru, upozorio je Sveti Otac. Stoga neprestano moramo provjeravati prave nakane srca, zapitati se: ‘zašto činim ovaj posao, nosim ovu odgovornost? Nudim li uslugu kako bih bio zapažen, pohvaljen?”

Isus suprotstavlja svoju logiku s onom svjetovnom. Umjesto da se uzdigne nad drugima, silazi s postolja kako bi služio, umjesto da izlazi, uranja u živote drugih. Mislimo li sa suosjećanjem na glad mnogih ljudi, upitao je Papa, te se usredotočio na drugi glagol, uranjati. Isus od nas traži da sa suosjećanjem uronimo u život onih koje susrećemo, kako je On činio s nama. Gledamo li raspetog Gospodina, duboko uronjenog u našu ranjenu povijest, otkrit ćemo Božji način djelovanja. On nije ostao gore na nebu, gledajući nas s visoka, već se spustio kako bi nam oprao noge. Bog je ljubav, a ljubav je ponizna, ne uzdiže se, već se spušta, poput kiše koje pada na zemlju i donosi život.

Kako slijediti Krista, kako prijeći iz mentaliteta ugleda u onaj služenja? Predanost nije dovoljna, kazao je Sveti Otac prisutnima. Sami ćemo to vrlo teško postići, ali imamo u sebi jednu snagu koja pomaže. To je krštenje, uranjanje u Isusa koje smo primili po milosti i koje nas usmjerava, pokreće da ga slijedimo, da ne tražimo vlastiti interes već da se stavimo u službu. To je milost, to je vatra koju je Duh zapalio u nama i koju treba hraniti, zaključio je u nagovoru papa Franjo.

(Vatican News - ps)

Radio Marija

00:00 Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici Radio Marije u Zagrebu - klanjanje animiraju članovi bratstva muževa katolika „Muževni budite“
06:00 Sveta misa - prijenos iz kapelice Radio Marije; misno slavlje predslavi p. Stjepan Fridl
06:40 Glazba
07:00 Nakane Apostolata molitve za prosinac; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.