cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 6

Nastavlja se putovanje pročelnika Zbora za Istočne Crkve u Siriji, koje je započelo 25. listopada, a završit će 3. studenog. Kardinal Sandri se tijekom pohoda toj zemlji, među ostalim, susreo s mladima koji trpe posljedice desetogodišnjega sukoba.
Putovanje koje će donijeti utjehu, solidarnost i blizinu pape Franje zemlji koja je proživjela deset godina rata i koja se sada suočava s ruševinama – s tom zadaćom kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Zbora za Istočne Crkve, nastavlja svoj posjet Siriji, u kojoj je najprije posjetio Damask. Bio je to vrlo intenzivan dan ispunjen susretima, počevši od onih u Grčko-melkitskom patrijarhatu.

Kardinal Sandri, s kojim je uvijek u pratnji apostolski nuncij u Damasku, kardinal Mario Zenari, susreo se sa sirijskim biskupima te je u Papino ime izvijestio o donaciji Zbora za Istočne Crkve, odnosno o značajnom iznosu koji će se dodijeliti svakoj crkvenoj pokrajini u zemlji za potporu onima za koje biskup procijeni da im je najviše potrebna. Osim toga, je najavljena konferencija koja će se održati u Damasku u ožujku 2022. godine, a na kojoj će sudjelovati i svi karitativni djelatnici pojedinih eparhija, kako bi uskladili odgovor na hitne slučajeve, posebice na veliki problem siromaštva i dramu imigracije.

Tu će inicijativu voditi Zbor za Istočne Crkve, apostolska nuncijatura u Damasku, zainteresirani dikasteriji Rimske kurije te agencije Unije djelā za pomoć Istočnim Crkvama (ROACO). Bit će potrebno – istaknuto je – raditi na dvjema razinama: zauzeti se za pravovremenu i potrebnu pomoć u obnovi te za odgovarajuće promišljanje međunarodne zajednice. S biskupima je kardinal razgovarao i o sinodskom hodu koji je nedavno pokrenuo papa Franjo.

Nakon božanske liturgije na bizantskom obredu u melkitskoj katedrali, koju je kardinal predvodio zajedno s patrijarhom Youssefom Absijem povodom početka sinode na biskupijskoj razini, pročelnik Zbora za Istočne Crkve susreo se u patrijarhatu s mladima. Bio je to iskreni razgovor koji je trajao oko dva sata, tijekom kojega je podijeljena žalost, potreba pozornije formacije i aktivnije sudjelovanje, te potreba da se tijekom sinodskoga hoda čuje glas mladih.

Kardinal Sandri ih je potaknuo da budu protagonisti revolucije ljubavi, pod vodstvom pape Franje i enciklike Fratelli tutti. Mladi su pak preko kardinala pozvali Papu da posjeti Siriju, kao znak nove nade.

U međuvremenu, u okviru posjeta kardinala Sandrija, župnik Alepa otac Ibrahim Alsabagh iznio je svoje svjedočanstvo te istaknuo da dolazak kardinala Sandrija stiže u kritičnom trenutku u kojemu je rat vođen oružjem ustupio mjesto ratu gladi. Više od 95% stanovništva živi ispod granice siromaštva, minimalne plaće ne omogućuju im da žive – istaknuo je. U srcima vladaju očaj i malodušnost. Kriza je velika i u Alepu u kojemu će uskoro biti hladno, a nedostaje plina i goriva koji su, osim toga, vrlo skupi. Potrebno je vratiti se kriznom pristupu s distribucijom hrane, zadovoljavajući sve vrste zdravstvenih potreba – istaknuo je otac Ibrahim.

(Vatican news - aa)

Radio Marija

00:00 Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici Radio Marije u Zagrebu - klanjanje animiraju članovi bratstva muževa katolika „Muževni budite“
06:00 Sveta misa - prijenos iz kapelice Radio Marije; misno slavlje predslavi p. Stjepan Fridl
06:40 Glazba
07:00 Nakane Apostolata molitve za prosinac; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.