cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 456


Prisjećajući se na misi u Bazilici sv. Petra 17 kardinala i 191 biskupa koji su preminuli u protekloj godini, Sveti Otac je pozvao na drugačiji pogled na nevolje – u tjeskobama koje nam nemaju smisla, Bog nam prilazi kako bi nas spasio.
U kušnjama i poteškoćama, valja naučiti umijeće čekanja Gospodina. Čekati ga poslušno i s povjerenjem, naglasio je papa Franjo u homiliji na misi održanoj u spomen preminulih kardinala i biskupa u protekloj godini. Neki su preminuli zbog bolesti COVID-19, u teškim situacijama koje su pogoršale patnju, kazao je. Papa je podijelio promišljanje o povjerenju u Boga, koji, kako bismo sazrijevali, zahtjeva vjernu strpljivost i krotku dušu.

Tako se pripremamo za posljednji i najveći životni ispit, smrt. No prvo dolaze trenutačna iskušenja, križ koji sada imamo i zbog kojeg molimo Gospodina za milost da možemo, baš ovdje, čekati njegovo nadolazeće spasenje, kazao je Papa.

No, svatko od nas, istaknuo je, mora u tome sazrijevati. Suočeni sa životnim poteškoćama i problemima, teško je imati strpljenja i ostati miran. Dolazi do razdražljivosti i obeshrabrenja. Tako se može dogoditi i silno iskušenje pesimizma i malodušnosti, da vidimo sve crno i naviknemo se na obeshrabrene i prigovarajuće tonove. Događa se i da nas ne mogu ni utješiti dobre uspomene, jer nevolja navodi um da se zadrži samo na loše trenutke. Tako raste gorčina i život se čini kao neprekidan lanac nevolja.

Međutim upravo u trenutku kada se čini da dotičemo dno, Gospodin čini preokret. U ponoru, u tjeskobi koja nam nema smisla, Bog nam prilazi kako bi nas spasio, kazao je Papa. A kada gorčina dostigne vrhunac, nada ponovno procvjeta. Papa je isto tako poručio kako usred boli, oni koji su blizu Gospodina vide kako se patnja pretvara u vrata kroz koje ulazi nada. Ako nas je blagostanje nerijetko učinilo slijepima, površnima i ponosnima, kazao je papa Franjo, onda nas je prolazak kroz kušnju, proživljen u vjeri, preporodio, unatoč tvrdoći i suzama. Takva nas kušnja obnavlja jer uklanja mnogo otpada i uči nas gledati dalje od tame, iz prve ruke dotičemo Gospodina koji uistinu ima moć i spašava. Ako je bol i dalje otajstvo, upravo u njemu možemo otkriti na novi način Božje očinstvo koje nam je blisko u kušnji. U boli nas Bog prati poput oca koji pomaže sinu da raste, ostaje u njegovoj blizini za vrijeme teškoća bez da ih zamijeni. Dakle, kazao je Papa, pred otajstvom otkupljene smrti treba tražiti milost da na nedaće gledamo drugačijim očima.

Molimo za snagu da znamo živjeti u blagoj i vjernoj tišini koja čeka spasenje Gospodinovo, bez prigovaranja, gunđanja, ne dajući se žalostiti. Ono što se čini kao kazna pokazat će se kao milost, novi izraz Božje ljubavi prema nama. Znati čekati u tišini spasenje Gospodinovo, umijeće je na putu svetost, rekao je Papa.

U ovom je vremenu to umijeće još dragocjenije, potrebno je da svatko svojim životom svjedoči vjeru koja je poslušna i puna nade. Sveti Otac je isto tako istaknuo kako kršćanin ne umanjuje težinu patnje te diže pogled prema Gospodinu. U kušnji se uzda u njega i moli za one koje pate – drži oči uprte prema nebu, ali ruke su mu uvijek ispružene prema zemlji kako bi konkretno služio bližnjem. Papa Franjo zaključio je homiliju prisjećajući se preminulih kardinala i biskupa, moleći da mogu uživati u radosti Kraljevstva nebeskog.

 

(Vatican news – ps)

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjeg milosrđa
15:15 Krunica - Slavna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.