1 Don Roko Glasnovic w

Novim biskupom Dubrovačke biskupije imenovan je mr. sc. don Roko Glasnović, svećenik Šibenske biskupije. Apostolska nuncijatura objavila je to na blagdan sv. Andrije apostola 30. studenog, a objave o imenovanju podijeljene su s javnošću u Dubrovniku i u Šibeniku.

Svećenicima i vjernicima Dubrovačke biskupije, koji su godinu dana molili i iščekivali novog pastira, imenovanje novog biskupa priopćio je u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku apostolski upravitelj biskupije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor. Delegat s ovlastima generalnog vikara don Hrvoje Katušić pročitao je životopis novog biskupa.

Mons. Uzinić je, pozdravljajući zbor savjetnika, svećenike, redovnike, redovnice, djelatnike Biskupije i sve one koji su putem izravnog prijenosa putem medija pratili ovu objavu imenovanja, kazao kako ta vijest da je Sveti Otac imenovao novog dubrovačkog biskupa i njega raduje. „Novi dubrovački biskup je - ja ovo govorim i sa emocijama jer je on jedan od mojih učenika, bio sam mu odgojitelj u bogosloviji više godina, a i kroz cijelo ovo vrijeme imamo različite službe koje nas povezuju i koje su omogućavale da se susrećemo pa i ovdje u Dubrovniku - svećenik Šibenske biskupije mons. Roko Glasnović. Svećenik koji je vrlo mlad, ima godina otprilike onoliko koliko sam ja imao kad sam došao ovdje u Dubrovačku biskupiju i evo očekujemo da će pred njim biti i dug put u zajedništvu s vama u kojem će vršiti službu pastira ove naše Dubrovačke biskupije. Evo kao što su radosno odzvonila ova zvona ja vas molim da radosno odzvoni vaš pljesak kojim ćemo pozdraviti novog Dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića“, kazao je mons. Uzinić.

Nadbiskup Uzinić zahvalio je Gospodinu na daru novog biskupa Dubrovačke biskupije. Izrazio je zahvalnost i papi Franji, zatim Šibenskoj biskupiji koja ostaje bez vrijednog svećenika koji je vršio mnoge službe u biskupiji. Zahvalio je i mons. Glasnoviću što je prihvatio ovaj poziv jer „nije lako biti biskup, nije lako se odazvati, evo ja mu zato zahvaljujem što je on, iako to nije lako ili baš zato što to nije lako, rekao svoj 'evo me' i odlučio napustiti svoju biskupiju i ljude s kojima je do sada dijelio svakodnevicu i kojima je do sad bio povjeren i koji su njemu bili povjereni da bi, na neki način poput Abrahama djelomično otišao i u nepoznato i da bi došao ovdje i u Dubrovačkoj biskupiji bio biskup, bio pastir“.

 

Nadbiskupove želje novom biskupu

 

„Njemu u ime cijele Dubrovačke biskupije i svoje osobno ime želim srdačnu dobrodošlicu u grad Dubrovnik i Dubrovačku biskupiju koji su od sada njegova biskupija i njegov grad“, kazao je apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije te mu uputio nekoliko iskrenih želja za njegovu buduću službu.

Prvu želju povezao je s blagdanom sv. Andrije, brata Šimuna Petra, koji je novi biskup izabrao da bude dan objave imenovanja. Prema Ivanovom evanđelju Andrije je prvi Isusov učenik koji je nakon što je čuo za Isusa krenuo za Isusom, a kad ga je Isus upitao što traži, on je pitao: Gospodine, gdje stanuješ?

“I stanovao je s Gospodinom taj dan, vidio je gdje stanuje, ali nije ostao s Gospodinom nego se odvažio onda iz tog susreta poći ususret svome bratu i omogućiti svom bratu da susretne Gospodina i da bude njegov učenik“, primijetio je mons. Uzinić. Poželio je mons. Glasnoviću da on kao pastir Dubrovačke biskupije doista prije svega sam vidi gdje stanuje Gospodin, da bude u molitvi za ovu Crkvu i za sve njezine ljude, ali i za svoj poziv i za svoje poslanje s Gospodinom. „Ali i da tu ne ostane nego da kao pravi pastir iz tog susreta s Gospodinom pođe vama u susret, pođe u susret svakom bratu i sestri bez obzira gdje se on nalazio“, poželio je nadbiskup Uzinić.

Drugu želju novom biskupu mons. Uzinić je povezao s 1050. obljetnici Feste sv. Vlaha, koja se obilježava. „To je naša vrijedna i važna tradicija koja je zapravo znak i naše kulture i našeg kršćanskog identiteta“, kazao je nadbiskup i nastavio, „i s nje se i kroz nju možemo također prepoznati mi, kao i djelovanje svih nas koji smo kroz prošlost davali nekakav pečat i doprinos ovoj biskupiji“. Poželio je mons. Glasnoviću da svoje poslanje koje počinje u godini sv. Vlaha nadovezuje na tu tradiciju i da sve ono što je dobro nastavi. Dodao je želju i da novi biskup da svoj pečat onom što bi trebalo napraviti s tradicijom, pa i s Festom sv. Vlaha, i to u otvorenosti Duhu Svetome i njegovim nadahnućima, „kako bi ono što je primio bilo obogaćeno upravo s njegovim doprinosom, a to svi od njega s pravom očekujemo“.

Treću želju mons. Uzinić je stavio u kontekst sinodalnog procesa koji je počet u cijeloj Crkvi i koji se vrlo živo već odvija i Dubrovačkoj biskupiji, a to je proces „Za Sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“. Poželio je mons. Glasnoviću „da u svojoj službi doista izgrađuje sinodalnu Crkvu, ali istovremeno da osjeti, po onom doprinosu koji ćete svi vi dati, braćo svećenici, poštovani redovnici i redovnice, dragi članovi Biskupskog ordinarijata, draga braćo i sestre vjernici, da osjeti to zajedništvo, da osjeti tu prihvaćenost i da svatko od vas, i on sa svoje strane ali i vi, sudjelujete u tom procesu, koji se treba odvijati ne samo u ovoj godini nego u životu Crkve općenito“. Na taj način svi kao pojedinci i biskup kao pastir i cijela ova biskupija mogu „ispuniti ono poslanje koje Bog ima za vas u ovom konkretnom trenutku i na ovom prekrasnom prostoru koji čini Dubrovačku biskupiju“. 

Posljednju poruku mons. Uzinić je povezao s Godinom obitelji, Godinom Amoris Leticia (Obitelj - radost ljubavi). Budući da je mons. Glasnović od početka svog svećeničkog djelovanja uključen u obiteljski pastoral, studirao je na Institutu Ivana Pavla II. za pastoral obitelji, član je Vijeća HBK za život i obitelj kojemu je mons. Uzinić predsjedavajući, riječni nadbiskup koadjutor poželio mu je da „pomogne svim obiteljima u Dubrovačkoj biskupiji da postanu Crkve kako bi doista svaka obitelj u Dubrovačkoj biskupiji mogla biti Amoris Leticia - Radost ljubavi“. Kazao je i kako mu želi da uz pomoć svih ljudi dubrovačka Crkva, njim predvođena, može iz dana u dan postajati više obitelj kako bi se i za dubrovačku Crkvu moglo reći da je Amoris Leticia - Radost ljubavi.

Mons. Uzinić svoje obraćanje zaključio je riječima: „Dragi Roko, evo iskrena dobrodošlica i neka Bog kojemu si rekao svoj 'da' primi taj tvoj 'da' i neka blagoslovi sve tvoje korake i sve tvoje projekte i sve što ćeš činiti u zajedništvu sa svima kojima si povjeren i koji su ti povjereni. Neka na sve to Bog, po zagovoru naše nebeske majke Gospe od Porata i našeg svetog Vlaha, izlije svoj blagoslov. Bog te blagoslovio, živio! Bog nek blagoslovi sve vas!“

Radost i zahvalnost zbog imenovanja novog biskupa izražena je i zvonjavom crkvenih zvona na području cijele Dubrovačke biskupije, pjevanjem Te Deuma (Tebe Boga hvalimo) u katedrali i molitvom Angelusa (Anđeo Gospodnji).

 

Životopis novog dubrovačkog biskupa

 

Mons. Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. godine u Šibeniku od oca Nikole i majke Marije rođene Palić. Osnovnu školu pohađao je u Janjevu od 1985. do 1990. i u Šibeniku od 1990. do 1993. godine. Srednju Tehničku školu pohađao je u Šibeniku od 1993. do 1997. godine. Služio je vojni rok 1997./1998.. Jednu godinu (1998.) studirao je na Pravnom fakultetu u Splitu. Pohađao je Bogoslovno sjemenište i studirao Teologiju u Splitu od 1999. do 2005. godine. Za đakona je zaređen 5. prosinca 2004., a za svećenika 2. srpnja 2005. u Šibeniku.

Pastoralnu teologiju studira na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu od 2005. do 2008. godine. Nakon studija 2008. godine imenovan je župnikom župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Njivicama gdje ostaje godinu dana. Iste godine imenovan je Povjerenikom za pastoral braka i obitelji Šibenske biskupije. Od tada vrši i ulogu ceremonijara Šibenske biskupije. Osobnim tajnikom šibenskog biskupa imenovan je 2009. godine. Iste godine postaje i članom svećeničkog vijeća Šibenske biskupije. Članom Povjerenstva za Katolički školski centar (KŠC) i za Katoličku osnovnu školu (KOŠ) imenovan je 2011. Član je Vijeća HBK za život i obitelj od 2012. godine. Upraviteljem župe sv. Margarite u Jadrtovcu imenovan je 2014. godine. Iste godine postaje i član Ekonomskog vijeća, a 2017. imenovan je ekonomom Šibenske biskupije, ravnateljem Katoličkog školskog centra te predstojnikom Biskupijskog ureda za škole. Upravitelj Župa sv. Petra na Kapriju i Uznesenja BDM na Žirju bio je od 2017. do 2019. godine kada postaje član zbora savjetnika Šibenske biskupije.

 

Angelina Tadić

Fotografije: Šime Zupčić

 

Izvor: Dubrovačka biskupija

 

Radio Marija

17:00 Nadom nošeni - tema: Mali ekrani, veliki problemi?; gošća: prof. Gordana Buljan Flander; ur. i vod.: Iva Tadić
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - bl. Herman iz Reichenaua

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Odmor na Isusov način

Dr. Čedomil Čekada (1896.-1981.) bio je vrstan teolog, publicist i propovjednik. Neke od njegovih propovijedi sabrane su i objavljene u tri sveska...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.