cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 67


Nakon mise u Sikstinskoj kapeli i krštenja 16-ero djece, Papa je u nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja nastavio misao iz homilije o izraelskome narodu koji dolazi na Jordan razotkrivenih nogu i duša. Ako ne želimo ostati shrvani svakodnevnim teškoćama, potrebna je molitva – to je način da dopustimo Bogu da djeluje u nama, rekao je 9. siječnja papa Franjo.
Evanđelje nedjeljne liturgije prikazuje početak Isusovog javnog djelovanja. Kako je tumačio papa Franjo u nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, nakon gotovo trideset godina provedenih u skrovitosti, Isus se ne objavljuje nekim čudom ili počinje propovijedati s katedre. Odlazi na obale Jordana, stane u red s grešnicima koji su došli primiti Ivanovo krštenje. Osvrnuvši se na liturgijski himan koji je spomenuo i prethodno u homiliji na misi u Sikstinskoj kapeli, Papa je spomenuo kako su Izraelci došli ponizno, razotkrivenih duša i nogu. Isus dijeli sudbinu nas grešnika, spušta se prema nama, spušta se do rijeke kao i u ranjenu povijest čovječanstva – uranja u naše vode kako bi ih izliječio i uranja zajedno s nama. Ne drži se iznad nas, nego silazi razotkrivene duše i nogu, poput naroda, rekao je Papa.

Dva trenutka
Sveti Otac je pozvao da se zaustavimo na odlomak u kojem piše kako se Isus, dok prima krštenje, molio (Lk 3, 21). Često je spomenuto u evanđeljima kako je Isus provodio puno vremena u molitvi. Njegova je molitva dijalog, odnos s Ocem. Tako u evanđeoskom odlomku možemo primijetiti „dva trenutka“ u Isusovom životu, napomenuo je. S jedne strane, silazi prema nama u vodama Jordana; s druge uzdiže svoj pogled i srca moleći se Ocu.

Dopustiti Bogu da djeluje u nama
To je velika poruka za nas, istaknuo je papa Franjo. Svi smo uronjeni u životne probleme i mnoge zamršene situacije, pozvani suočiti se s teškim trenucima i izborima koji nas preplavljuju. Ali ako ne želimo ostati shrvani, moramo to uzdići. Upravo to čini molitva, naglasio je Papa. Nije to put bijega, niti čaroban obred ili ponavljanje napamet naučenih pjesama. Molitva je način da dopustimo Bogu da djeluje u nama, da shvatimo što nam želi priopćiti, kako bismo imali snage ići naprijed čak i u najtežim situacijama.

Molitva je ključ koji otvara naša srca Gospodinu. To je dijalog s Bogom, slušanje njegove Riječi, to je štovanje: biti u tišini povjeravajući mu ono što živimo. Ponekad je to i vikanje na Njega, poput Joba, a ponekad je to dati si oduška s Njim. On je Otac, dobro nas razumije, nikad se ne ljuti na nas, kazao je Papa.

Ljubljena Očeva djeca
Molitva rastvara nebo (usp. Lk 3, 21); daje kisik životu, dah čak i usred tjeskobe i pomaže nam da vidimo stvari iz šire perspektiva. Iznad svega, rekao je Papa, omogućuje nam da imamo to isto iskustvo Isusa u Jordanu: osjećamo se kao ljubljena Očeva djeca. Otac i nama kaže, kao što je Isusu u evanđelju: ti si sin moj ljubljeni (usp, r. 22). Djecom smo postali na dan krštenja koje nas je uronilo u Krista i učinilo da postanemo ljubljena djeca Očeva, rekao je Papa, potičući prisutne neka ne zaborave datum svog krštenja te ih potaknuo na promišljanje o vlastitom molitvenom životu. Među brojnim stvarima koje činimo u danu, nemojmo zanemariti molitvu: posvećujmo joj vrijeme, koristimo strelovite zazive koje možemo često ponavljati, čitajmo svakodnevno evanđelje, zaključio je Papa.

(Vatican news – ps)

Radio Marija

10:30 Radio knjižara - nova izdanja nakladničke kuće Verbum predstavlja Petar Balta, gl. urednik
11:00 Radio knjižara - mjesečnik „Marija“ predstavlja fra Ante Branko Periša, gl. urednik
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.