Bog nam želi najbolje, želi da budemo sretni – rekao je papa Franjo u podnevnom nagovoru komentirajući odlomak iz evanđelja današnje liturgije koji govori o svadbi u Kani Galilejskoj, na kojoj Isus pretvara vodu u vino. Papa je pritom istaknuo da znak o kojemu se govori nije izvanredno ozdravljenje ili čudo, nego gesta koja zadovoljava jednostavnu i konkretnu potrebu običnih ljudi
„Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici“ – tim riječima završava pripovijest iz Ivanova Evanđelja. Posvećujući svoje nedjeljno razmišljanje upravo tom odlomku, Papa je primijetio da Ivan ne govori o čudu, odnosno o snažnom i izvanrednom djelu koje potiče čuđenje. Govori se, naime, o 'znamenju' koje potiče vjeru učenika.

To je znak koji otkriva Božju ljubav, koji ne skreće pozornost na snagu geste, nego na ljubav koja ju je izazvala. Uči nas nečemu o ljubavi Boga koji je uvijek blizu, nježan i suosjećajan. Prvi se znak pojavljuje kada se zaručnici nađu u nevolji na najvažniji dan u njihovu životu. U jeku slavlja ponestane bitnog elementa, vina, zbog čega bi se radost mogla ugasiti, usred kritika i nezadovoljstva gostiju – rekao je Papa.

Isusova je majka prva koja je primijetila da nedostaje vina, a ono po čemu se razlikuje način na koji je na to upozorila Isusa njezina je diskrecija koja odražava Božji stil. I On intervenira tiho, gotovo da se ne primijeti. Sve se događa diskretno, „iza kulisa“ – rekao je Papa. Isus kaže slugama da napune posude vodom, koja postaje vino. Tako Bog djeluje, svojom blizinom i diskrecijom. Isusovi učenici to shvaćaju; vide da je zahvaljujući Njemu svadba postala još ljepša. Vide i Isusov način djelovanja, njegovo služenje u skrivenosti, toliko da su pohvale za dobro vino potom upućene zaručniku. Tako se u njima počinje razvijati klica vjere, odnosno vjeruju da je u Isusu prisutan Bog, Božja ljubav.

To što se događa na svadbi u Kani nije izvanredno ozdravljenje ili čudo u jeruzalemskom hramu – pojasnio je Papa – nego gesta koja ide u susret jednostavnoj i konkretnoj potrebi jednostavnih ljudi. Papa ju je nazvao „domaćom gestom“, jednom vrstom čuda „na prstima“, diskretnoga, tihog. Tako Bog voli djelovati. I ako ga mi, poput Marije u Kani, zazovemo, On je spreman pomoći nam, podići nas. Ako smo pozorni na te „znakove“, njegova nas ljubav osvaja i postajemo njegovi učenici.

Papa se potom osvrnuo na još jedno obilježje znamenja iz Kane, koje još jednom otkriva iznenađujući i jedinstven način na koji Isus djeluje. Dok je, naime, vino koje se davalo na kraju slavlja obično bilo ono manje dobro, razvodnjeno, Isus čini to da se svadba završi s najboljim vinom. To nam simbolički govori da nam Bog želi najbolje, želi da budemo sretni. U Isusovu znamenju nema mjesta za skrivene namjere, za očekivanja od zaručnikā. Ne, radost koju Isus ostavlja u srcu puna je i nesebična. Nikada nije razvodnjena! – istaknuo je Papa.

Na kraju je predložio vježbu koja nam – kako je rekao – može učiniti mnogo dobra. Savjetovao je da pretresemo sjećanja tražeći 'znamenja' koja je Gospodin učinio u našem životu, kako bi nam pokazao da nas voli; primjerice, – kazao je – onaj teški trenutak u kojemu mi je Bog dao da iskusim njegovu ljubav… Osim toga, Papa je potaknuo vjernike da si postave neka pitanja.

Kojim je znakovima, diskretnim i brižnim, učinio da osjetim njegovu nježnost? Kada sam osjetio Gospodina bližim, kada sam osjetio njegovu nježnost, suosjećanje? Prisjetimo se. Kako sam otkrio njegovu blizinu i je li mi ostala u srcu velika radost? Proživimo ponovno trenutke u kojima smo doživjeli njegovu prisutnost i Marijin zagovor. Neka nam ona, Majka, koja je, kao u Kani, uvijek pozorna, pomogne poput blaga čuvati Božje znakove u našem životu – rekao je papa Franjo.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja Papa je izrazio blizinu stanovništvu u Brazilu koje su tijekom tjedna pogodile obilne kiše. Molio je za žrtve, za one koji su ostali bez krova nad glavom te izrazio potporu svima koji se zauzimaju u pružanju pomoći. Osim toga, podsjetio je da se od 18. do 25. siječnja održava Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Na putu smo, hodočasnici, prema punom jedinstvu – rekao je te potaknuo da u tom vremenu svoje napore i patnje prinesemo za jedinstvo kršćana.

(Vatican News - aa)

Radio Marija

12:10 Glazba
13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.