U evanđelju današnje liturgije govori se o vijestima koje navode Isusa da objasni kako nezgode i nesreće ne valja pripisivati Bogu; na isti način – objasnio je Papa u podnevnom nagovoru – strašni događaji ovih tjedana nisu kazna Svemogućega. Grijeh je taj koji uzrokuje smrt; naša sebičnost razara odnose; naše pogrješne i nasilne odluke potiču zlo. Pravo je rješenje obraćenje, otvaranje logici evanđelja
Dok tragične vijesti prate ove dane, a mi se osjećamo nemoćnima pred zlom, papa Franjo daje odgovore na brojna pitanja koja se nameću spontano: Je li to možda Božja kazna? Je li On taj koji šalje rat ili pandemiju kako bi nas kaznio zbog naših grijeha? Zašto Gospodin ne intervenira?

Zlo ne dolazi od Boga
Moramo biti oprezni – upozorio je Papa. Kada nas pritišće zlo mogli bismo izgubiti bistrinu te, da bismo pronašli jednostavan odgovor na ono što si ne možemo objasniti, na kraju krivimo Boga, pripisujući mu svoje nezgode i nesreće svijeta. Mnogo puta otuda dolazi ružna i loša navika bogohuljenja – dodao je. Međutim, On nas uvijek ostavlja slobodnima, nikada ne intervenira namećući se, nego nudeći se; nikada ne rabi nasilje i, štoviše, trpi zbog nas i s nama! Zlo nikada ne može doći od Boga, jer ne postupa s nama prema našim grijesima nego prema svojemu milosrđu. To je Božji stil – istaknuo je Papa.

Ali, umjesto da okrivljujemo Boga, kaže Isus, trebamo pogledati svoju nutrinu; grijeh je taj koji potiče smrt; naša sebičnost razara odnose, naše pogrješne i nasilne odluke potiču zlo. Zato Gospodin nudi pravo rješenje, obraćenje. Ako se ne obratite – kaže – svi ćete slično propasti. Hitan je to poziv, posebno u ovo korizmeno vrijeme. Prihvatimo ga otvorena srca. Obratimo se od zla, odrecimo se grijeha koji nas zavodi, otvorimo se logici evanđelja; jer, gdje vladaju ljubav i bratstvo, zlo više nema moć! - istaknuo je Papa.

Bog je s nama strpljiv
Obraćenje je, dakle, put kojim čovjek mora ići u odnosu na grijeh. Ali, papa Franjo kaže da Bog poznaje i ljudsku slabost. Budući da Isus zna da nije lako obratiti se i želi nam u tomu pomoći. Zna da više puta padamo u iste pogrješke i iste grijehe; da se obeshrabrujemo i možda nam se čini da je naše zauzimanje za dobro uzaludno u svijetu u kojemu se čini da vlada zlo, ohrabruje nas prispodobom koja govori o Božjem strpljenju prema nama – objasnio je Papa. To je prispodoba o stablu smokve koje ne donosi plod, ali koje ne treba posjeći nego mu se daje još vremena, još jedna prilika. Rado mislim – dodao je – kako bi lijepo ime za Boga bilo „Bog druge prilike“; on nam uvijek daje drugu priliku, uvijek. Takvo je njegovo milosrđe.

To Gospodin čini s nama; ne odvaja nas od svoje ljubavi, ne obeshrabruje se, ne umara se nježno nam vraćati povjerenje. (…) Bog vjeruje u nas! Pouzdaje se u nas i strpljivo nas prati. Ne obeshrabruje se nego uvijek polaže nadu u nas. Bog je Otac i gleda te kao otac; kao najbolji otac, ne vidi rezultate koje još nisi postigao, nego plodove koje ćeš još moći donijeti; ne uzima u obzir tvoje nedostatke, nego potiče tvoje sposobnosti; ne zadržava se na tvojoj prošlosti, nego s pouzdanjem ulaže u tvoju budućnost – rekao je Papa.

Nagovor je završio ponavljajući da nam je Bog blizu, svojim milosrđem i nježnošću, jer njegov je stil blizina, te potaknuo vjernike da mole Djevicu Mariju da nam dade nadu i hrabrost te da u nama rasplamsa želju za obraćenjem.

(Vatican News - tc; aa)

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Didaskalije - tema: Ante Starčević; gost: dr. sc. Tomislav Jonić, povjesničar; ur. i vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Krv Kristova - izvor Božje ljubavi - emisija Zajednice Krvi Kristove; gosti: Jadranka Hrvoj, regionalni animator ZKK za jugoistočnu Europu i bogoslovi Petar Markić, Ivan Bošnjak, Ivan Galjuf i Ivan Perković: ur. i vod.: Dalija Mock

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pobožnost prvih devet petaka Srcu Isusovu

Broj devet tradicionalno se veže uz novozavjetni događaj Duhova. Nakon Isusova uzašašća na nebo, Djevica Marija i apostoli kroz devet su dana...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.