cathopic 1516718165600632

U intervjuu koji je u nedjelju objavio „Il Mattino” povodom 130. obljetnice tih napuljskih novina, papa Franjo govori o širokom rasponu tema, od rata do poteškoća talijanskog juga i onih u svijetu; od politike kao najvišeg oblika milosrđa do pošasti organiziranog kriminala i devastacije okoliša, s posebnim osvrtom na Terra dei fuochi i poplave u regiji Marche u Italiji.
U opsežnom intervjuu za napuljske novine „Il Mattino“, papa Franjo još jednom naglašava potrebu rješavanja aktualnih problema rata, pandemije i siromaštva radeći zajedno za opće dobro. „Samo otkrivajući ono što nas povezuje, braćo i sestre, naći ćemo izlaz iz krize kroz koju prolazimo, a koja nije počela danas…”

Iako se intervju posebno usredotočio na probleme s kojima se suočavaju Napulj i južna Italija, papa Franjo je jasno dao do znanja da su problemi s kojima se suočavaju „globalna pitanja“, pitanja koja se „tiču budućnosti cijelog svijeta“.

„Nismo se probudili na ratove i planetarnu nepravdu, nismo poslušali vapaj siromaha našeg teško bolesnog planeta.“

Vrijeme za promjenu smjera


Papa Franjo naglasio je kako je potrebna „promjena smjera“, rekavši da smo svi izazvani to činiti. Danas je „vrijeme kušnje, vrijeme izbora... Vrijeme je da se ponovno odredi pravac“, kazao je. Posebno je istaknuo potrebu održivog i cjelovitog razvoja te novih načina razumijevanja gospodarstva i napretka; olakšanja duga zemljama u razvoju i potrebe da se stane na kraj iskorištavanju zemlje, utrci u naoružanju te eksploataciji ljudi, napose djece. Kako bismo odgovorili na te krize, Papa je napomenuo da je nužna kreativnost usmjerena na opće dobro, ponovivši još jednom da je ključan smjer kojim ćemo ići.

Pravda i oprost, stupovi istinskog mira


Osvrćući se na pitanje rata, papa Franjo je rekao da se danas mjerimo ratom u Ukrajini, ali i mnogim drugim ratovima. Citirao je svetog Ivana Pavla II., koji je, nakon terorističkog napada 11. rujna, pisao da se „porušeni poredak ne može potpuno obnoviti dok se ne spoje pravda i oprost”.

„Stupovi istinskog mira su pravda i praštanje, što je poseban oblik ljubavi”, rekao je, dodajući: „Za sve postoji vrijeme. Prije oprosta dolazi osuda zla. Bitno je, međutim, ne njegovati rat, nego pripremati mir, sijati mir.”

Ekološka predanost mora biti prioritet


Papa se osvrnuo i na pitanje brige za okoliš, posebno u kontekstu Terra dei Fuochi („zemlja požara“) u blizini Napulja, te nedavnih razornih poplava u talijanskoj regiji Marche. Ponovio je još jednom da je „sve povezano“, rekavši da od te svijesti moramo „početi iznova“.

„Danas je prijeko potrebno”, rekao je, „da svaka osoba i cijela međunarodna zajednica kao prioritet uzmu ekološku predanost kolegijalnom, solidarnom i dalekovidnom djelovanju.”

Politika, najviši oblik milosrđa


U intervjus sa Svetim Ocem razgovaralo se i o nizu drugih tema, uključujući uloge Crkve u politici, koju je Papa opisao kao „umijeće susreta“ i „najviši oblik milosrđa”; bilo je govora o „pošasti” organiziranog kriminala te o tomu što svijet može naučiti od globalnog juga u smislu solidarnosti i njegovog odnosa s vremenom, s poviješću i zemljom.

Cijeli tekst intervjua, na izvornom talijanskom jeziku, možete pronaći na našoj talijanskoj stranici: https://www.vaticannews.va/it/papa/news/2022-09/papa-francesco-intervista-scelzo-il-mattino-napoli.html

(Vatican news – cw – ps)

Radio Marija

17:00 Radio drama - ovoga mjeseca poslušajte monodramu dominikanke s. Barbare Bagudić „Ozana ili biti s Bogom dovoljno je za sreću“ koju je za radio pripremila i režirala prof. dr. sc. Sanja Nikčević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.