roman nguyen TBdSTcSwXxo unsplash min

U podnevnom je nagovoru Papa vjernicima preporučio stalnu molitvu kako se ljubav prema Bogu ne bi ohladila. Potrebno je svakodnevno Bogu posvetiti vrijeme, a ako ste vrlo zaposleni, vaše srce može biti blizu njega pribjegavanjem tradicionalnim kratkim molitvama, često rimovanima, koje posebno recitiraju starije osobe, koje je lako zapamtiti, a koje se mogu često ponavljati tijekom dana
Da Gospodin danas dođe na zemlju vidio bi, nažalost, brojne ratove, siromaštvo i nejednakosti, ali i velika dostignuća tehnike, moderna sredstva i ljude koji uvijek nekamo jure, nikada ne staju; ali, bi li našao one koji mu posvećuju svoje vrijeme i ljubav, koji ga stavljaju na prvo mjesto? – pitanje je koje je papa Franjo postavio u podnevnom nagovoru, osvrćući se na odlomak iz Evanđelja u kojemu Isus zabrinuto pita hoće li po povratku naći vjere na zemlji.

Mi se često usredotočujemo na brojne hitne, ali nepotrebne stvari, zaokupljeni smo i brinemo se za mnoge sporedne stvarnosti; i možda, ni ne primjećujući, zanemarujemo ono što je najvažnije i dopuštamo da se naša ljubav prema Bogu ohladi.

„Danas nam Isus nudi lijek kako bismo zagrijali mlaku vjeru. Koji je to lijek? Molitva“

Stalna molitva


Papa je molitvu nazvao lijekom za vjeru, okrjepom za dušu, ali je preporučio da molitva bude stalna. Kao što se čini s terapijom potrebnom u svrhu liječenja, koje se valja pridržavati ustrajno i redovito kako bismo se osjećali bolje, ili pak s biljkom kojoj je, kako bi preživjela, povremeno potrebna voda, tako je i s molitvom.

Ne može se živjeti samo od jakih trenutaka ili povremenih intenzivnih susreta, a onda utonuti u zimski san. Naša će vjera presahnuti. Potrebna je svakodnevna voda molitve, vrijeme posvećeno Bogu, tako da On može ući u naše vrijeme, u naš život; stalni trenuci u kojima mu otvaramo svoje srce, kako bi On svaki dan mogao u nas ulijevati ljubav, mir, radost, snagu, nadu; to jest, hraniti našu vjeru.

Vrlo kratke molitve za užurbani život


Isus govori da je potrebno stalno moliti i nikada se ne umoriti, ali dok se za to nema dovoljno vremena, papa Franjo predlaže mudru duhovnu praksu, iako danas pomalo zaboravljenu, koju dobro poznaju naši stari, osobito naše bake; riječ je o vrlo kratkim molitvama koje je lako zapamtiti, a koje možemo često ponavljati tijekom dana, za vrijeme raznih aktivnosti, kako bismo ostali „u suglasju“ s Gospodinom.

Navedimo nekoliko primjera. Čim se probudimo možemo reći: „Gospodine, zahvaljujem ti i darujem ti ovaj dan“; zatim, prije nego prionemo nekom poslu možemo ponavljati: „Dođi, Duše Sveti“; a između jedne stvari i druge možemo moliti ovako: „Isuse, uzdam se u tebe i volim te“. Kratke molitvice koje nas drže u kontaktu s Gospodinom.

Božji odgovori upućeni su nam u Evanđelju


Kao što šaljemo poruke osobama koje volimo, putem kratkih molitvenih formula srce ostaje povezano s Bogom koji nam svoje odgovore daje u Evanđelju koje pak valja uvijek imati pri ruci i otvoriti svaki kako bismo primili Riječ života upućenu nama – objasnio je rimski biskup i podsjetio na savjet koji je dao više puta, da svatko nosi sa sobom malo džepno Evanđelje te da ga često otvara i čita. Neka nas Djevica Marija, vjerna u slušanju, nauči umijeću da molimo uvijek, bez umaranja – rekao je na kraju papa Franjo.

(Vatican News - tc; aa)

 

Photo by Roman Nguyen on Unsplash

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Kraljice Neba; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.