cathopic 1516718165600632

Primivši u audijenciju cistercite, okupljene na generalnom kapitulu, Papa im je govorio o važnosti nasljedovanja Isusa u zajednici, svatko svojim korakom, otvarajući se i izlazeći u susret drugima: ne dopustimo zlu ukrasti nam nadu
Hodati zajedno iza Isusa kako biste bili s njim, slušali ga, bili mu poslušni – poziv je koji je papa Franjo uputio cistercitima, primivši ih u Apostolskoj palači u prigodi njihova generalnog kapitula. Riječ je o hodu kojim svatko treba ići svojim korakom, sa svojom jedinstvenom i neponovljivom poviješću, ali zajedno, u zajednici – precizirao je Sveti Otac – kao što su činila Dvanaestorica koji uvijek bili s Isusom i hodili s njim. Nisu birali jedni druge nego su bili izabrani i nije uvijek bilo lako slagati se; bili su različiti jedni od drugih, svatko sa svojim manama i svojim ponosom – napomenuo je Papa.

I mi smo takvi, te ni za nas nije jednostavno ići zajedno u zajedništvu – dodao je. Ipak, taj primljeni dar ne prestaje nas čuditi i radovati: biti njegova zajednica, takva kakva jesmo, nesavršeni, nejednolični, ne takvi nego pozvani, uključeni, pozvani biti i hodati zajedno iza Njega, našega Učitelja i Gospodina.

Otvoriti se drugima i hoditi sjedinjeni u Crkvi


Papa je to nazvao „zajedničkom poslušnošću Kristu“, te objasnio da je za to potrebno stalno zauzimanje u obraćenju, i to otvarajući se i izlazeći u susret drugima. To vrijedi i za zajednicu koja ne smije biti autoreferencijalna nego ekstrovertirana, gostoljubiva i misionarska. Taj način valja zahvaliti i Duhu Svetomu koji pobuđuje veliku raznolikost karizmi i oblika života, veliku „simfoniju“ koja je moguća tamo gdje nema kaotičnoga kretanja, bez određenoga reda, nego gdje se hodi zajedno, svi usklađeni u jednom srcu Crkve koje je ljubav. Nema zajedništva bez obraćenja, a ono je nužno plod Kristova križa i djelovanja Duha, i u pojedincima, i u zajednici – istaknuo je rimski biskup.

Misionarski duh koji cijeni različitosti


Cistercitima koji cijene također komplementarnost između muškaraca i žena, kao i kulturne razlike među azijskim, afričkim, latinskoameričkim, sjevernoameričkim i europskim članovima, Papa je izrazio svoje zadovoljstvo, te zahvalio redovnicima za njihovo zauzimanje u tom smislu. Iskustvo susreta s različitošću danas je znak vremena. Vaš je prinos dragocjen, posebno bogat – kazao je – jer se zbog svojega kontemplativnog poziva ne zadovoljavate spajanjem različitosti na površnoj razini; živite ih na razini nutrine, molitve, duhovnoga dijaloga. To pak „simfoniju“ obogaćuje dubljim i generativnijim odjecima.

Siromašniji kako biste bili raspoloživiji prema Bogu


Na kraju, papa Franjo je ohrabrio nakanu redovnikā u smislu većega siromaštva, u duhu i u dobrima, kako bi bili više na raspolaganju Gospodinu, sa svim svojim snagama i slabostima, pozivajući na hvalu Bogu za starost i za mladost, za bolest i za dobro zdravlje, za zajednice koje su – kako je rekao – „u jeseni“ i one koje su „u proljeću“. Pritom je istaknuo kako je bitno ne dopustiti da nam Zli ukrade nadu. Nadu koja je puna evanđeoskoga siromaštva, kako nas uči Isus u svojemu govoru o blaženstvima: Blago vama, siromasi: vaše je kraljevstvo Božje!“.

(Vatican News - tc; aa)

Radio Marija

00:30 Oči u oči - tema: "Kada dođe on - Duh Istine - upućivat će vas u svu istinu" (Iv 16,13); ur. i vod.: Božo Barun
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Devetnica Srcu Isusovu sa sv. Terezijom Margaretom Redi

Papa Pio XI. proglasio je Tereziju Margaretu Redi blaženom 1929. g., a svetom 1934. g.. pripisujući njezinu svetost štovanju Kristova Srca: „Njeno ime,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.