123 scaled

Na Misijsku nedjelju, 23. listopada, središnje misno slavlje u župi Svetoga Križa na Srdočima predvodio je riječki nadbiskup u miru mons. dr. Ivan Devčić. Župljani ove župe, koji su ujedno i glavni inicijatori poziva, na čelu sa župnikom vlč. Kristijanom Zebom željeli su zahvaliti nadbiskupu Ivanu za dvadeset i dvije godine biskupske službe tijekom kojih je više puta pastirski pohodio župu i susretao se s njima.

109 scaled

Na početku misnog slavlja iskrenu dobrodošlicu u ime župe uputila je ovogodišnja pripravnica za krizmu Petra Brlas zaželjevši nadbiskupu Devčiću zdravlje duše i tijela te obilje Božjeg blagoslova u umirovljeničkim danima koji su pred njim, nakon čega su mu prvopričesnici uručili minijaturu središnjeg župnog raspela. U svojoj pozdravnoj riječi dobrodošlice i zahvale župnik Zeba posebno se osvrnuo na vrijeme izgradnje nove župne crkve te se prisjetio svoga đakonskog i svećeničkog ređenja po rukama nadbiskupa Ivana, kao i dodijeljenih mu župničkih službi od Škurinja do Srdoča. Budući da na području župe djeluje jedna od najvećih riječkih škola, riječ zahvale za iznimno dobru dosadašnju suradnju škole i župe, kao i škole i cijele Riječke nadbiskupije, nadbiskupu Devčiću uputio je u ime svih zaposlenika i učenika OŠ Srdoči ravnatelj mr. sc. Ivan Vukić.

151 scaled

Nadbiskup Ivan zahvalio se župniku i svim župljanima na lijepoj dobrodošlici i na velikom broju okupljenih na misi te se u svojoj propovijedi posebno osvrnuo na snagu i vrijednost kršćanskih obitelji koje imaju misijsko poslanje svjedočenja Božje riječi i odgoja u vjeri svoje djece. U tom smislu, poručio je: „Misijska nedjelja trebala bi biti za svaku biskupiju, za svaki dekanat i za svaku župu, a dakako i za svakog vjernika, poticaj na temeljitije upoznavanje vjere koju ispovijedamo, jer je to pretpostavka bez koje ju ne možemo pravo naviještati i svjedočiti. Trebamo se dakle pitati koliko i kako u svojim obiteljima, u svojoj župi i u svom svakodnevnom životu svoju vjeru stvarno svjedočimo, ne samo verbalno nego i djelima koja su u skladu s onim što vjerujemo i ispovijedamo. A najbolji nam je pokazatelj za to naša molitva.“ Pozivajući se na Kristovu pedagogiju ljubavi, nadbiskup je poručio da „misijsko poslanje imaju svi kršćani, a napose kršćanski roditelji, koji su dužni kršćansku vjeru prenositi svojoj djeci u obitelji, dajući im primjer kako se ona životom živi, riječima navješćuje i djelima svjedoči. Drugim riječima, kršćanski su roditelji pozvani u svojoj obitelji i u svom okruženju činiti ono što misionari i misionarke čine u krajevima i zemljama kamo ih je Bog pozvao. Ali upućivati druge na Kristov put možemo samo ako smo sami već na njemu, ako njime hodimo i Isusa nasljedujemo.“ Na kraju homilije nadbiskup Ivan pozvao je sve župljane na obnovu vjerskog života ističući: „Da biste bili misionari, nije potrebno da idete daleko jer je misijsko područje tu gdje jeste, samo ga kao takvoga trebate prepoznati i prema spoznatom početi živjeti i djelovati. Neka nam svima požrtvovnost brojnih misionara i misionarki širom svijeta bude poticaj da ono što oni čine u dalekim krajevima, u vidu pomoći ljudima da Isusa prepoznaju kao svoga božanskog Spasitelja, mi to isto činimo ovdje gdje nas je Božja providnost postavila.“

112 scaled

Misno slavlje glazbeno je animirao župni i dječji zbor, a kao posebni gosti na misnom slavlju bili su članovi Kulturno-umjetničkog društva „Gacka“ Ličko Lešće, ujedno župljani župe BDM od Svete Krunice koji su nadbiskupu Ivanu, rođenom Krasnaru, i svim župljanima župe na Srdočima nakon mise približili tradicijsko glazbeno-kulturno blago Like za pamćenje.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.