cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 12

Na spomendan svetog Franje Saleškog, objavljena je poruka pape Franje za 57. svjetski dan društvenih komunikacija, a obilježit će se u nedjelju uoči blagdana Duhova, na temiku "Govori srcem: Veritatem facientes in caritate" (Činiti istinu u milosrđu)
Sveti Otac uputio je poruku svima koji se bave područjem komunikacija da uvijek govore iz srca i pronađu prave riječi u izgradnji boljeg svijeta.

Rimski biskup je to učinio u svojoj poruci za 57. svjetski dan društvenih komunikacija, objavljenoj danas, 24. siječnja, na spomendan svetog Franje Saleškog, zaštitnika katoličkih novinara, na temu Govori srcem: Veritatem facientes in caritate (Činiti istinu u milosrđu).

57. svjetski dan komunikacijaSvjetski dan društvenih komunikacija Vatikan i biskupije diljem svijeta obilježit će u nedjelju uoči blagdana Duhova koji će ove godine biti, 21. svibnja.

Ovogodišnja tema povezuje se s onom iz 2022., pod nazivom Slušaj uhom srca, te poziva komunikatore da komuniciraju srdačno i da nikada ne slijede neprijateljsku komunikaciju.

Dirnuti i najtvrđa srca


U svijetu koji je tako sklon ravnodušnosti i ogorčenosti, ponekad čak i na temelju dezinformacija koje krivotvore i iskorištavaju istinu, Papa ističe da je posebno važno da postoji prostor za naviještanje istine.

Papa poziva na riječi koje su sposobne činiti dobro drugima te dirnuti i najtvrđa srca.

Potiče komunikatore, da čak i u dramatičnim globalnim okolnostima, prenose snagu nježne ljubavi.

Iako je poruka prvenstveno usmjerena prema onima koji rade u komunikacijama, Papa je jednako istaknuo da svatko ima odgovornost komunicirati otvorena srca i ruku.


Benedikt XVI.: „Srce koje vidi“


Podsjećajući na važnost značenja pojma „čuti“ u komunikaciji, Sveti Otac citirao je pokojnog papu emeritusa Benedikta XVI. koji je rekao: Kršćanski projekt, preuzet iz Isusova učenja, je 'srce koje vidi' gdje je ljubav potrebna i djeluje na odgovarajući način.

Nadalje, Sveti Otac je naglasio: U povijesnom razdoblju obilježenom polarizacijama i suprotnostima - na koje nažalost nije imuna ni crkvena zajednica - zauzimanje za komuniciranje - otvorena srca i ruku - ne odnosi se isključivo na one u području komunikacija; odgovornost je na svima.


Svi mi moramo tražiti i govoriti istinu, dobrotvorno, inzistirao je Papa.

Sveti je Otac upozorio na komunikacije koje promiču otrovne odnose i mržnju, a umjesto toga pozvao je na one koje suzbijaju te opasne stavove.

Izvanredni svjedok Božje milosrdne ljubavi - sv. Franjo Saleški


Papa je u poruci istaknuo zaštitnika katoličkih novinara, svetog Franju Saleškog jer je komunikatorima ostavio vrijedne primjere.

Taj crkveni naučitelj, koji je bio ženevski biskup u vrijeme žestokih sporova, rekao je Papa, pokazao je veliku ljudskost i spremnost na strpljiv dijalog sa svima.

Činjenica da je strpljivo razgovarao čak i s onima koji se s njim nisu slagali, napomenuo je Papa, učinila ga je izvanrednim svjedokom Božje milosrdne ljubavi.

Za sveca, rekao je Sveti Otac, komunikacija je odraz duše i očitovanje ljubavi.

Sveti Franjo Saleški, nastavio je Papa, pokazao je da smo mi ono što komuniciramo i ponudio je svjedočanstvo da idemo protiv zrna kada je komunikacija često bila iskorištavana kako bi nas svijet vidio onakvima kakvi bismo željeli biti, a ne ovakvima kakvi jesmo.

Njegovi su spisi, rekao je papa Franjo, ugodno, poučno i poticajno štivo.

Prave riječi mogu pomoći u sprječavanju eskalacije


Papa se ponovno osvrnuo na kontekst globalnog sukoba koji proživljavamo i ponovio koliko je važan oblik komunikacije koji nije neprijateljski u cilju promicanja kulture mira, koja je sposobna nadvladati mržnju i neprijateljstvo.

Eskalacija rata od koje danas strahuje čovječanstvo, napisao je papa Franjo, mora se što prije zaustaviti, također i na razini komunikacije jer se riječi često pretvaraju u ratne akcije gnusnog nasilja.

Potom je dodao: Potrebni su nam komunikatori koji su otvoreni za dijalog, angažirani u promicanju cjelovitog razoružanja i predani poništavanju ratoborne psihoze koja se gnijezdi u našim srcima.

Sva ratoborna retorika se mora odbaciti, kao i svaki oblik propagande koji manipulira istinom, unakazujući je za ideološke ciljeve. Umjesto toga, ono što se mora promicati je oblik komunikacije koji pomaže stvoriti uvjete za rješavanje prijepora među narodima, istaknuo je Papa.

Sveti je Otac svoju poruku zaključio molitvom za novinare i za sve koji komuniciraju, da nam Isus pomogne da naša komunikacija bude jasna, otvorena i srdačna... da nam pomogne da slušamo otkucaje srca, povezujući se kao braća i sestre te da nam pomogne govoriti istinu u ljubavi, kako bismo se osjećali kao zaštitnici jedni drugih.

(Vatican News – dcl; am)

Radio Marija

04:00 Glazba
04:30 Nadom nošeni - tema: Otpornost, mladi i programi mentalnog zdravlja; gošće: Marija Pongrac, magistra socijalne pedagogije, edukantica logoterapije i dr. sc. Mirta Vranko, magistra socijalne pedagogije, psihoterapeut; ur. i vod.: Krešimir Lovrić, dr. med.
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.