dan bolesnika 2023


Primivši u audijenciju predstavnike Pastorala zdravstva Rimske biskupije, povodom Svjetskoga dana bolesnika koji se obilježava 11. veljače, papa Franjo ih je potaknuo da grade mreže solidarnosti za one koji su bolesni: trebamo naučiti vidjeti u boli brata „znak prednosti“
Papa Franjo je i danas istaknuo lik Dobroga Samarijanca, obraćajući se predstavnicima Ureda za Pastoral zdravstva Rimske biskupije, koje je primio povodom Svjetskoga dana bolesnika koji se obilježava 11. veljače. Među njima su bili ravnatelji 13 velikih rimskih bolnica, skupina liječnika, volontera i bolesnika. Vaše je djelo nastalo jer ste iskustvo patnje znali pretvoriti u blizinu boli drugih – primijetio je Papa te dodao kako su tako potaknuli solidarnost i nadu koje su srušile zidove izolacije i straha. Pritom je istaknuo tri važna ponašanja: očitovati blizinu onima koji trpe, dati glas nesaslušanom trpljenju, biti kvasac ljubavi koji privlači.

Važno je biti blizu onima koji trpe, slušajući ih, te pružajući im ljubav i prihvat. Ali, da bismo to učinili trebamo naučiti vidjeti, u boli brata, „znak prednosti“, koji nam u dubini srca nalaže da stanemo i ne dopušta nam ići dalje. To je osjetljivost koja se povećava što se više uključujemo u susret s osobom koja trpi. Tako nam zajednički hod svima pomaže shvatiti pravi smisao života, a to je ljubav.

Izazov za gradove koji su lišeni čovječnosti


Što se pak tiče davanja glasa trpljenju čiji se glas ne čuje, odnosno glas onih koji su u bolesti ostavljeni sami, bez gospodarske i moralne potpore, te su tako izloženiji očaju i gubitku vjere, Sveti je Otac uputio poticaj današnjim gradovima koji su – kako je rekao – katkada lišeni čovječnosti i gluhi za suosjećanje.

Prihvatimo vapaj onih koji trpe i učinimo da ga se posluša. Nemojmo ih ostaviti zatvorene u sobi, ali i ne dopustimo da jednostavno postanu „vijest“; napravimo za njih mjesta u sebi i povećajmo ga svojim osobnim i konkretnim uključivanjem.

Umrežavanje u besplatnosti i uzajamnosti


Na kraju, govoreći o trećem ponašanju koje valja usvojiti uz one koji trpe, odnosno biti kvasac ljubavi, rimski je biskup pojasnio da je također riječ o umrežavanju, dijeleći stil besplatnosti i uzajamnosti. Svi smo, naime, potrebiti i svi možemo nešto dati i primiti, pa makar samo osmijeh. Upravo to daje da oko nas raste 'mreža' – napomenuo je – koju čini stisak ruke, ruke koje rade zajedno, srca koja se ujedinjuju u molitvi i suosjećanju; mreža je to koja se ne prekida ni usred snažnijih valova i koja omogućuje izvlačenje na obalu onih koji riskiraju utapanje.

Upravo primjer onih koji preuzimaju inicijativu pomaže i drugima pronaći hrabrost da se uključe, kao što je slučaj s prisutnima, koji su dio medicinskoga područja Ureda za pastoral zdravstva Rimske biskupije: bolesnicima, zdravstvenim radnicima i onima koji pripadaju svijetu sporta, koji su ujedinjeni u zajedničkom zauzimanju za dobro ljudi.

Umrežiti se znači djelovati zajedno kao udovi tijela. Trpljenje jednoga postaje trpljenje sviju, a prinos svakoga svi primaju kao blagoslov. Dragi prijatelji, nije lako biti blizu onih koji trpe, vi to dobro znate. Zbog toga vam kažem: nemojte se obeshrabriti!

Konkretno se posvetiti milosrđu


Završavajući govor, Papa je potaknuo prisutne da snagu crpe upravo iz lica onih koji pate, lica Krista koji je podijelio s nama našu slabost, našu krhkost sve do toga da je umro za nas i koji nas, uskrsnuvši, nikada ne napušta. Čovjek je u slabosti blizu Božjem srcu. Stoga je put kojim valja ići – dodao je – shvatiti slabost, biti nježni prema slabostima i činiti ih snažnima. Na kraju je papa Franjo potaknuo na molitvu kako bi se povećali blizina s onima koji trpe i konkretno zauzimanje u milosrđu, te kako nijedan vapaj boli ne bi ostao nesaslušan.

(Vatican News - tc; aa)

Radio Marija

04:30 Preko trnja do zvijezda - ur. i vod.: Antea Katić
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju; Molitva prije rada
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.