Nikaragva svecenici 16 9


Nikaragvanski je sud osudio biskupa Matagalpe na 26 godina zatvora zato što je odbio napustiti zemlju zajedno s drugim svećenicima i političkim protivnicima
Odbio je napustiti Nikaragvu i otići u egzil u Sjedinjene Američke Države. Zbog toga je sud u Nikaragvi osudio nikaragvanskoga biskupa Matagalpe i apostolskoga administratora biskupije Estelí, monsinjora Rolanda Joséa Álvareza Lagosa, na 26 godina zatvora, dan nakon što je odbio ući u zrakoplov zajedno s još 222 osobe, među kojima su bili svećenici, sjemeništarci, politički protivnici i jednostavni kritičari režima. U presudi, koju je pročitao sudac Žalbenoga suda, stoji da je 56-godišnji monsinjor Álvarez Lagos izdajnik zemlje, osudivši ga zatvorskom kaznom do 2049. godine.

Presuda prije suđenja


Biskup Matagalpe optužen je za „zavjeru u svrhu potkopavanja nacionalnoga integriteta i širenje lažnih vijesti putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija na štetu nikaragvanske države i društva“. Suđenje je trebalo započeti 15. veljače, ali je presuda stigla prije toga. Osim biskupa, još se dva svećenika, Manuel García i José Urbina, još uvijek nalaze u nikaragvanskim zatvorima.

Svećenici protjerani kao „izdajice domovine“


Pet svećenika, jedan đakon i dva sjemeništarca, optuženi za urotu te osuđeni na deset godina zatvora, već su stigli u Sjedinjene Američke Države, gdje bi trebali dobiti dozvolu boravka, na početku, za dvije godine. Tih je osam osoba među onima za koje je Žalbeni sud u Managui odredio trenutačno i učinkovito protjerivanje zbog počinjenih djela koja potkopavaju neovisnost, suverenitet i samoodređenje naroda, zbog poticanja nasilja, terorizma i gospodarske destabilizacije. Proglašeni su „izdajicama domovine“, doživotno su im oduzeta građanska prava kao i nikaragvansko državljanstvo.

Optužbe predsjednika Ortege


Predsjednik Daniel Ortega govorio je na nacionalnoj televiziji o kazni određenoj monsinjoru Álvarezu Lagosu, nazivajući biskupov stav „apsurdnim“ te navodeći da je u zatvoru zbog terorizma. Policija je uhitila mons. Álvareza u kolovozu 2022., a sudovi su ga potom optužili za „urotu“ i širenje „lažnih vijesti“.

Kardinal Hollerich: To je državni progon


Kardinal Jean-Claude Hollerich osudio je neistinitost optužbi u pismu, od 6. veljače, upućenom predsjedniku Nikaragvanske biskupske konferencije mons. Carlosu Enriqueu Herreri Gutiérrezu. U pismu je kardinal, kao predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE-a), zauzeo stajalište o stanju u Nikaragvi, izražavajući solidarnost biskupâ Europske unije Katoličkoj Crkvi te srednjoameričke zemlje „koja se suočava s velikom patnjom zbog državnog progona“. Kardinal Hollerich osudio je pogoršanje situacije nedavnim događajima poput „zatvaranja katoličkih radijskih postaja, ometanja pristupa crkvama od strane policije i drugih ozbiljnih djela koja remete vjersku slobodu i društveni poredak“.

Od kućnoga pritvora do zatvora


Mons. Álvarez Lagos prvi je biskup koji je uhićen i osuđen otkako se predsjednik Daniel Ortega 2007. vratio na vlast u Nikaragvi. Policija ga je, zajedno sa svećenicima, bogoslovima i laicima, u zoru 19. kolovoza odvela iz biskupske palače u Matagalpi, nakon što je 15 dana bio prisilno zatvoren u kuriji pod optužbom da je pokušao „organizirati nasilne skupine“ s „ciljem destabiliziranja nikaragvanske države i napada na ustavne vlasti“. Biskup je potom stavljen u kućni pritvor u svoju privatnu rezidenciju u Managui, ali je sada prebačen u zatvor s najstrožim mjerama sigurnosti.

(Vatican News - ada; aa)

Radio Marija

05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju; Molitva prije rada
05:40 Glazba
06:00 Sveta misa zornica - prijenos iz dvorane uz baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.