U ovo korizmeno vrijeme, obilježeno dubokim i stalnim duhovnim borbama, papa Franjo u podnevnom nagovoru potiče da kroz vjeru i čitanje Biblije nadvladamo poroke i uvijek ponovno padanje u grijeh. Upozorio je da valja zaštititi jedinstvo s Bogom, i naše međusobno, od napadā Zloga i njegovih otrova, kako nas Krist poučava

Đavao je onaj koji dijeli. Kako to čini? Kroz tri snažna „otrova“: privrženost, novcu, materijalnim dobrima, ulogama i položajima, nepouzdanje u Boga, i moć, želja za prevladavanjem, želja da potisnemo drugoga samo kako bismo se pokazali. Komentirajući s prozora Apostolske palače Evanđelje današnje liturgije, koje govori o Isusu kojega u pustinji iskušava đavao, papa Franjo je upozorio na zavođenje svijeta, na bezbroj padova koji paraliziraju kršćanski život, ugrožavajući posebno jedinstvo. Jedinstvo koje proizlazi iz ljubavi i koju utjelovljuju Otac, Sin i Duh Sveti, ali koja se odnosi i obilježava svakoga od nas u odnosu s bližnjim.

Sâm će Isus reći da je došao na svijet kako bi i nas učinio sudionicima jedinstva između njega i Oca (usp. Iv 17, 11). Đavao, naprotiv, čini suprotno: dolazi kako bi odvojio Isusa od Oca i odvratio ga od njegova poslanja jedinstva za nas.

Tri „otrova“: privrženost, nepovjerenje, moć

Đavao iskušava Isusa, oslabljenoga nakon 40 dana posta u pustinji, i to čini – objasnio je Papa – jer zna da je umoran, slab, odnosno iskorištava njegovo ljudsko stanje. Izaziva ga, huška, unosi u njega otrove koji paraliziraju njegovo poslanje jedinstva.

Prije svega otrov privrženosti stvarima, potrebama; uvjerljivim razlaganjem đavao pokušava utjecati na Isusa: „Gladan si, zašto moraš postiti? Poslušaj svoju potrebu i zadovolji ju, imaš na to pravo i moć: pretvori kamenje u kruh“. Zatim drugi otrov, nepovjerenje: „Jesi li siguran – kaže đavao – da Otac želi tvoje dobro? Iskušaj ga, ucijeni ga! Baci se s vrha hrama i daj da on učini ono što ti želiš. I na kraju, moć: „Ne treba ti tvoj Otac! Zašto čekati njegove darove? Slijedi mjerila svijeta, uzmi sve sam i bit ćeš moćan!“

S đavlom se ne raspravlja, ne pregovara

Strašno je djelovanje đavla, a ipak ti otrovi djeluju i na nas – istaknuo je Sveti Otac – odnosno to su raširene i opasne kušnje koje đavao rabi kako bi nas odvojio od Oca i kako se više ne bismo osjećali braćom i sestrama, te nas tako doveo do samoće i očaja. Učinio je to s Isusom, to čini s nama i nastavit će to činiti, ali upravo od Krista shvaćamo kako nadvladati ta iskušenja: bez dijaloga s đavlom, bez ikakve vrste pregovora ili kompromisa. Samo je, naime, jedno oružje.

Isus pobjeđuje iskušenja. Kako? Izbjegavajući razgovarati s đavlom i odgovarajući Riječju Božjom. Navodi tri rečenice iz Svetoga pisma koje govore o neovisnosti o stvarima (usp. Pnz 8, 3), o povjerenju (usp. Pnz 6, 16) te o služenju Bogu (usp. Pnz 6, 13), tri rečenice suprotstavljene iskušenjima. Ne razgovara s đavlom, ne pregovara s njim, nego odbacuje njegove insinuacije blagotvornim riječima Svetoga pisma. To je poziv i za nas: s đavlom se ne raspravlja! Ne pobjeđuje ga se pregovarajući s njim, nego suprotstavljajući mu s vjerom božansku Riječ. Na taj nas način Isus uči štititi jedinstvo s Bogom i među sobom od napada onoga koji dijeli. Nama je potrebno jedinstvo!

Riječ Božja lijek za poroke i iskušenja

Papa je stoga potaknuo da u središte stavimo Riječ Božju, pribjegavajući joj u svakoj duhovnoj borbi. Pred nekim porokom ili iskušenjem, konkretna je pomoć potražiti stih u Bibliji koji odgovara tom poroku i ponoviti ga nekoliko puta, pouzdajući se u Kristovu milost.

Pokušajmo, pomoći će nam u kušnjama jer, među glasovima koji se uznemiruju u nama, odjeknut će ona blagotvorna Riječ Božja. Neka nas Marija, koja je prihvatila Riječ Božju i svojom poniznošću porazila oholost onoga koji dijeli, prati u duhovnoj korizmenoj borbi.

Migranti, Sveta zemlja i Burkina Faso u Papinom srcu

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, papa Franjo je izrazio žalost zbog još jedne tragedije u moru koja se jutros dogodila uz obalu talijanskoga grada Crotonea, a u kojoj je život izgubilo najmanje 40 osoba.

Papa je, osim toga, zabrinut zbog ponovnoga nasilja u Svetoj zemlji, a uputio je i apel za Burkinu Faso, koja je već izmučena raznim krizama, a u kojoj je prošlih dana u napadu, za koji je odgovornost preuzeo Isis, poginulo oko 50 vojnika te potaknulo odgovor vlasti napadom u kojemu je ubijeno 160 terorista.

Sveti se Otac spomenuo i žrtava potresa u Turskoj i Siriji, te ponovno uputio apel za Ukrajinu, kao i za one koji su pogođeni rijetkim bolestima, čiji se međunarodni dan obilježava 28. veljače.

U međuvremenu, danas poslijepodne započinju korizmene duhovne vježbe Rimske kurije. Ni ove se godine one neće održati u Domu božanskoga učitelja u Aricci. Papa je, naime, prošlih dana zatražio od svojih suradnika da se osobno povuku na molitvu od 26. veljače do 3. ožujka, prekidajući sve druge aktivnosti.

(Vatican News - cs; aa)

Radio Marija

00:30 Iz tame u svijetlo - emisija zajednice Cenacolo - tema: Anoreksija; gosti: supružnici Vlasta i Mario Fabijanić; ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.