euharistija svecenik naslovno

Govoreći zajednici biskupijskoga sjemeništa Svete Marije iz Clevelanda, papa Franjo je uputio bogoslove kako da se pripreme za svećeničku službu u aktualnom sinodskom procesu te ih potaknuo da prodube duh bratskoga zajedništva

Slušanje, zajednički hod i svjedočenje, obilježja su sinodskoga hoda koji Crkva ostvaruje, a bitna su za one koji se pripremaju za svećeništvo – istaknuo je papa Franjo u govoru zajednici biskupijskoga sjemeništa Svete Marije iz Clevelanda, koje je danas, 6. ožujka, primio u audijenciju. Svećenicima, đakonima, bogoslovima i osoblju te crkvene ustanove, koji su došli u Rim kako bi proslavili 175. obljetnicu njezina ustanovljenja, Papa je istaknuo važnost pomoći koju svećenici pružaju članovima Božjega naroda u življenju njihova poziva da budu učenici misionari, posebno u kontekstu sinodskoga hoda koji je Crkva započela. Potom se izravnije obratio onima koji se pripremaju za ređenje i pastoralnu službu, dajući im neke upute.

Slušanje riječi Božje

Ističući važnost slušanja, Sveti ih je Otac potaknuo da svakoga dana naprave mjesta posebno za Gospodina, da razmišljaju o njegovoj riječi, da pronađu svjetlo za vlastiti hod uz pomoć duhovne pratnje, te ponajviše da provode vrijeme s Bogom u molitvi, slušajući ga u tišini pred svetohraništem.

Nemojte nikada zaboraviti da je važno da stanete pred Gospodina kako biste čuli ono što vam želi reći. Naime, slušati Božji glas u dubini našega srca i razlučivati njegovu volju, prijeko je potrebno za naš unutarnji rast, posebno kada se nalazimo pred hitnim i teškim zadatcima.

Rimski je biskup istaknuo da već život u sjemeništu daje mogućnost za njegovanje molitvene navike koja će poslužiti u obavljanju svećeničke službe, te dodao kako slušanje Gospodina obuhvaća također odgovor vjere na sve ono što je On objavio i što Crkva prenosi, kako bi svećenici mogli na autentičan i radostan način poučavati i naviještati drugima istinu i ljepotu evanđelja.

Produbiti duh zajedništva

Što se pak tiče zajedničkoga hoda, drugoga obilježja sinodskoga puta, Papa je sjemeništarce uputio kako da žive crkveno zajedništvo tijekom pripreme za svećeništvo.

Vrijeme vaše formacije u sjemeništu prigoda je da produbite duh bratskoga zajedništva, i to ne samo među sobom nego i s vašim biskupom, sa svećenicima mjesne Crkve, s Bogu posvećenim osobama i vjernicima laicima, kao i s općom Crkvom. Trebamo se prepoznati kao dio jednoga velikog naroda koji je Božja obećanja primio kao dar, a ne kao povlasticu.

I poziv onih koji biraju svećenički život dar je – napomenuo je Papa – koji valja staviti u službu izgradnje Kristova tijela, hodeći zajedno sa stadom; katkada ispred kako bismo im pokazali put; katkada usred stada, kako bismo ga hrabrili, a katkada iza njega, kako bismo pratili one kojima ide teže; ali nikada se ne valja odvajati od njega.

Svećenici, znak Crkve koja izlazi

Na kraju, svjedočenje znači biti živi znakovi Isusa prisutnoga u svijetu, i nije ništa drugo nego plod slušanja Boga i zajedničkoga hoda – objasnio je Papa te budućim svećenicima poželio da godine provedene u sjemeništu budu priprema za potpuno predanje Bogu i njegovu narodu, u celibatskoj čistoći i nepodijeljena srca.

Završavajući govor Sveti je Otac zajamčio sjemeništarcima svoje molitve, kako bi u svojemu apostolatu mogli uvijek biti znak Crkve koja izlazi, svjedočeći i dijeleći milosrdnu Isusovu ljubav sa svim članovima ljudske obitelji, posebno sa siromašnima i potrebitima. Osim toga, poželio je da im studij i formacija u sjemeništu omoguće rast u vjernoj ljubavi prema Bogu i u poniznom služenju bližnjemu.

(Vatican News - tc; aa)

Radio Marija

00:00 Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici Radio Marije u Zagrebu - klanjanje animiraju članovi bratstva muževa katolika „Muževni budite“
06:00 Sveta misa - prijenos iz kapelice Radio Marije; misno slavlje predslavi p. Stjepan Fridl
06:40 Glazba
07:00 Nakane Apostolata molitve za prosinac; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.