ocean naslovno

 

Papa Franjo uputio je poruku sudionicima 8. konferencije „Naš ocean“ koja se održala u Panami te je pozvao vlade diljem svijeta da zaštite oceane za dobrobit budućih generacija

 

Panama - domaćin 8. konferencije Naš ocean pod temom Naš ocean, naša povezanost kako bi se istaknula važnost znanja kao temelja akcija i politika za osiguranje zaštite oceana.

Događaj se odvijao odvojeno, ali u isto vrijeme kada su nacionalne vlade vodile revolucionarne pregovore pod pokroviteljstvom UN-a u New Yorku u kojima je postignut novi Ugovor o otvorenom moru s ciljem očuvanja oceanskih područja izvan nacionalnih jurisdikcija.

Sveti Otac uputio je poruku sudionicima konferencije Naš ocean održane u Panami 2. i 3. ožujka, koja je objavljena u ponedjeljak, 6. ožujka u potpisu Papinog državnog tajnika, kardinala Pietra Parolina.

Dar Stvoritelja za čitavo čovječanstvo

Papa je u svojoj poruci istaknuo važnost poniznosti, zahvalnosti i strahopoštovanja.

Napomenuo je da svi ljudi ovise o oceanima i da se s pravom smatraju zajedničkim nasljeđem čovječanstva.

Oceani su nam, dodao je, dani kao dar od Stvoritelja i stoga moramo raditi na njihovom pravednom i održivom korištenju kako bismo ih prenijeli budućim generacijama.

Povezani zajedničkim oceanom

Papa Franjo pozvao je političare i poslovne predstavnike na konferenciji da prihvate cjelovitu viziju ekologije u skladu s njegovom enciklikom Laudato si’.

Napomenuo je da se oceani suočavaju s nizom prijetnji, uključujući onečišćenje i ilegalni ribolov, kao i tek nastalu ekstraktivnu industriju na morskom dnu.

Papa je također spomenuo brojne tragedije migranata koje se događaju na otvorenom moru.

Kao odgovor, pozvao je vlade da prepoznaju međupovezanost i međuovisnost između zajednica i zemalja koju utjelovljuju oceani.

Mi smo jedna obitelj, dijelimo isto neotuđivo ljudsko dostojanstvo i živimo u zajedničkom domu o kojem smo pozvani brinuti.

Tri smjera nade

Papa je zatim ponudio tri smjera kako poboljšati odnos čovječanstva prema oceanima.

Prvo, rekao je, moramo poslušati vapaj siromašnih i zemlje, i stoga hitno preispitati strategije rasta temeljene na otpadu i neodrživim modelima potrošnje.

Drugo, čovječanstvo se mora ujediniti kako bi zaštitilo i obnovilo morske, obalne i riječne ekosustave.

Konačno, rekao je papa Franjo, vlade trebaju stvoriti učinkovite sustave upravljanja za reguliranje i koordinaciju aktivnosti na oceanima.

Radeći u tim smjerovima, zaključio je, uvijek će biti nade.

(Vatican News – dw; am)

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Odgoj za ideale - emisija zagrebačkih bogoslova - tema: Marijini novi suradnici; gosti: Jurica Klanfar, bogoslov V. godine i Martin Radić, bogoslov IV. godine; ur. i vod.: Mate Galić, bogoslov V. godine
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.