vatikan papa franjo svod naslovna
Obraćajući se sudionicima plenarne skupštine Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), papa Franjo je potaknuo na zajedničko zauzimanje u svrhu mirnoga zajedničkog života te istaknuo da se rat ne može smatrati rješenjem za sukobe. Na Starom kontinentu, rekao je, ne može biti jedinstva ako se ne poštuju i ne vrjednuju posebnosti narodâ i kulturâ

Dva velika 'sna' otaca utemeljitelja Europe: jedinstvo i mir, papa Franjo je podijelio sa sudionicima plenarne skupštine Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), koji su upravo izabrali biskupa Mariana Crociatu za novoga predsjednika. Primivši ih u audijenciju Sveti je Otac objasnio kako danas treba shvaćati ta dva sna.

Jedinstvo. Što se tiče te prve točke važno je precizirati da europsko jedinstvo ne može biti uniformno jedinstvo, koje čini homolognim, nego naprotiv, treba biti jedinstvo koje poštuje i vrjednuje osobitosti, posebnosti narodâ i kulturâ koje ju čine.


Jedinstvo u različitosti i zadaća Crkve

Sveti se Otac u govoru spomenuo Talijanâ De Gasperija i Spinellija, Francuzâ Monneta i Schumana, Nijemca Adenauera, Belgijanca Spaaka, te Becka iz Luksemburga, iz različitih naroda i kultura, te napomenuo da je bogatstvo Europe u usklađivanju različitih izvora mišljenja i povijesnih iskustava. Međutim, upozorio je također da Europa ima budućnost ako je uistinu unija, a ne redukcija zemalja s njihovim obilježjima.

Upravo je to izazov: jedinstvo u različitosti. I to je moguće ako postoji snažno nadahnuće; inače prevladava aparat, prevladava tehnokratska paradigma koja, međutim, nije plodonosna jer ne zadivljuje ljude, ne privlači nove generacije, ne uključuje žive snage društva u izgradnju zajedničkoga projekta.

U tom je izazovu zadaća Crkve – dodao je Papa – osposobiti ljude koji, čitajući znakove vremena, znaju tumačiti europski projekt u današnjoj povijesti.

Potrebno zajedničko zauzimanje za mir

Govoreći o mirnom zajedničkom životu papa Franjo je istaknuo potrebu većega zauzimanja više zemalja.

Mir. Današnjoj su povijesti potrebni muškarci i žene potaknuti snom o ujedinjenoj Europi u službi mira.

Rimski biskup nije propustio ponovno podsjetiti da se danas može govoriti o trećem svjetskom ratu i da je rat u Ukrajini uzdrmao europski mir. Primijetio je kako su susjedne zemlje dale sve od sebe u prihvatu izbjeglica, te kako svi europski narodi sudjeluju u obvezi solidarnosti s ukrajinskim narodom. Međutim, uz taj zajednički odgovor na području milosrđa trebalo bi odgovarati, iako to nije lako ni razvidno, zajedničko zauzimanje za mir. To je – prema Papinim riječima – vrlo slojeviti izazov, budući da su zemlje Europske unije uključene u višestruke saveze, interese, strategije, niz snaga koje je teško okupiti u jednom projektu koji treba odbaciti rat.

Rat se ne može i ne smije više smatrati rješenjem sukoba. Ako današnje europske zemlje ne dijele to etičko-političko načelo, to znači da su se udaljile od prvotnoga sna.
Ako ga, naprotiv, dijele, trebaju se zauzeti u njegovu ostvarivanju, uz sav napor i slojevitost koju zahtijeva povijesni trenutak. Jer rat je neuspjeh politike i čovječanstva. To moramo ponavljati političarima.

Uloga COMECE-a

I Vijeće biskupskih konferencija Europske unije, koje je po naravi 'most' između Crkvi u Europi i institucija Unije, radi za mir uspostavljajući odnose, susret i dijalog – primijetio je Papa koji je, osim toga, zatražio proroštvo, dalekovidnost i kreativnost kako bi se unaprijedila stvar mira. Riječ je o gradilištu na kojemu su potrebni i arhitekti i obrtnici – istaknuo je papa Franjo.


Izvor: Vatican News

Foto: Cathopic

Radio Marija

17:00 Duhovno pomoći čovjeku - emisija Centra za duhovnu pomoć – tema: „Znati opraštati“: ur.i vod.: Slavica Črnac i Ines Vranješ
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.