ispovijed confession 2 cathopic naslovna
Papa Franjo se u Dvorani Pavla VI. susreo sa sudionicima tečaja za sudište pro foro interno, koji je potaknula Apostolska pokorničarna. Osvrnuo se, također u vidiku Jubileja 2025., na potrebu da u ispovjedaonicama uvijek budu svećenici spremni primiti pokornika velikodušnim srcem. I ponovno je istaknuo da ne valja nikada razgovarati s đavlom, te da svećenici ne budu psihijatri kada dijele sakrament pomirenja

Primiti svakoga bez predrasuda, slušati braću uhom srca, velikodušno dijeliti Božji oprost, jamčiti dostupnost u ispovjedaonicama, također u vidiku Jubileja 2025. godine. To je, ukratko srž govora kojim se papa Franjo obratio sudionicima XXXIII. tečaja za sudište pro foro interno koji se ovih dana održava na poticaj Apostolske pokorničarne, a koje je danas primio u audijenciju. Potaknuo je prisutne da nastave tu formativnu zadaću koja – kako je rekao – čini mnogo dobra za Crkvu jer pomaže da njezinim žilama kruži limfa milosrđa.

Davatelji milosrđa, inače neka se ne ide u ispovjedaonicu

Ako se netko ne osjeća davateljem milosrđa koje prima od Isusa, neka ne ide u ispovjedaonicu – istaknuo je Papa te citirao apostolsku pobudnicu Evangelii gaudium:

Živeći od milosrđa i pružajući ga svima, Crkva se ostvaruje i obavlja svoje apostolsko i misionarsko djelovanje. Gotovo bismo mogli reći da je milosrđe uvršteno u karakteristične znakove Crkve; posebno daje da blistaju svetost i apostolstvo.

Dostupnost i pratnja na pokorničkom putu

Sveti je Otac istaknuo da nije moguće, posebno u ovo korizmeno vrijeme, ne posvetiti pozornost prakticiranju pastoralnoga milosrđa, koje se konkretno izražava upravo u punoj raspoloživosti svećenika, bez rezerve, prema obavljanju službe pomirenja. Raspoloživost se – prema Papinim riječima – očituje prije svega u primanju svih bez predrasuda, jer samo Bog zna što milost može učiniti u srcima, u svakom trenutku; potom u slušanju braće uhom srca, ranjenoga poput Kristova; u odrješenju pokajnika, velikodušno dijeleći Božji oprost; te u praćenju pokorničkoga puta, bez prisile, držeći korak s vjernicima, uz ustrajnu strpljivost i molitvu.

Rimski je biskup potaknuo svećenike na velikodušnost srca u svijesti da je i sâm svećenik, budući da je i on pokajnik, istodobno grješnik i službenik milosrđa. To je vaša istina. Ako se netko ne osjeća grješnikom – kazao je – molim vas, neka ne ide u ispovjedaonicu.

Umnožiti „žarišta milosrđa“

Potom se osvrnuo na napetosti u svijetu, koje se često pretvaraju u očitovanje mržnje i nasilja, te istaknuo:

U svijetu, nažalost to vidimo svakoga dana, ne nedostaju žarišta mržnje i osvete… Stoga mi, ispovjednici, trebamo umnožiti „žarišta milosrđa“. Nemojmo zaboraviti da se nalazimo u nadnaravnoj borbi, borbi koja se čini posebno opasnom u naše vrijeme, iako već znamo konačni ishod Kristove pobjede nad silama zla, ali borba još uvijek traje. Ta se pobjeda stvarno ostvari svaki put kad pokornik bude odriješen od grijeha. Ništa ne udaljava i ne pobjeđuje zlo više od Božjega milosrđa.

Na kraju, ističući koliko je obilan Božji oprost, Papa je pohvalio odluku Apostolske pokorničarne da dane formativnoga tečaja zaključi pokorničkim slavljem koje će se održati sutra u crkvi Santo Spirito in Sassia te potaknuo prisutne da ponovno otkriju, teološki prodube i pastoralno šire – također u vidiku Jubileja – ono naravno proširenje milosrđa, odnosno oprost.


Izvor: Vatican News - ap; aa

Foto: Cathopic

Radio Marija

15:40 Glazba
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba
17:00 Nadom nošeni - tema: Mali ekrani, veliki problemi?; gošća: prof. Gordana Buljan Flander; ur. i vod.: Iva Tadić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Odmor na Isusov način

Dr. Čedomil Čekada (1896.-1981.) bio je vrstan teolog, publicist i propovjednik. Neke od njegovih propovijedi sabrane su i objavljene u tri sveska...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.