sveti pavao 2 featured
Prilikom angelusa 29. ožujka, Papa Franjo nastavio je ciklus kateheza "Strast za evangelizacijom: apostolski žar vjernika", govoreći o sv. Pavlu kao svjedočenja:

Čitanje: Gal 1,22-24

''Braćo, osobno bijah nepoznat Kristovim crkvama u Judeji. One su samo čule: 'Negdašnji naš progonitelj sada navješćuje vjeru koju je nekoć pustošio' i slavile su Boga zbog mene.''

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Kroz put kateheza o apostolskom žaru, danas počinjemo promatrati neke osobe koje su na različite načine i u različita vremena dale uzorno svjedočanstvo o tome što znači strast za Evanđeljem. A prvi svjedok je naravno apostol Pavao. Želio bih mu posvetiti dvije kateheze.

Priča o Pavlu iz Tarza amblemska je za ovu temu. U prvom poglavlju Poslanice Galaćanima, kao i u Djelima apostolskim, možemo uočiti da se njegova revnost za Evanđelje javlja nakon njegova obraćenja i zauzima mjesto njegove prijašnje revnosti za židovstvo. Savao – Pavlovo prvo ime – već je bio revan, ali Krist preokreće njegovu revnost: sa Zakona na Evanđelje. Njegov zamah najprije je htio uništiti Crkvu, a kasnije ju izgrađuje. Možemo se zapitati: što se dogodilo? Što se promijenilo u Pavlu? U kojem se smislu njegov žar, njegov polet za slavu Božju preobrazio?

Sveti Toma Akvinski uči da strast, s moralnoga gledišta, nije ni dobra ni loša: njezina krjeposna uporaba čini ju moralno dobrom, grijeh ju čini lošom (usp.  Quaestio “De veritate” 24, 7). U Pavlovu slučaju, ono što ga je promijenilo nije jednostavna ideja ili uvjerenje: bio je to susret s uskrslim Gospodinom koji je preobrazio cijelo njegovo biće. Pavlova ljudskost, njegova strast za Bogom i Njegovom slavom nisu poništeni, nego preobraženi, 'obraćeni' Duhom Svetim. I tako je sa svakim aspektom njegova života. Kao što se događa u Euharistiji: kruh i vino ostaju, ali postaju Tijelo i Krv Kristova. Pavlova revnost ostaje, ali postaje Kristova revnost. Gospodin se služi našom ljudskošću, našim  prerogativima i osobinama, ali ono što sve mijenja nije ideja, nego sam život, kako sam Pavao kaže: ''Ako je tko u Kristu, novo je stvorenje. Staro uminu, novo gle nasta'' (2 Kor 5,17).

Stoga, braćo i sestre, strast prema Evanđelju nije pitanje razumijevanja ili studija, koji služe, ali ne stvaraju; to prije znači ponovno pratiti ono isto iskustvo 'pada i uskrsnuća' koje je proživio Savao/Pavao i koje je u ishodištu preobrazbe njegove apostolske revnosti. Zapravo, kako kaže sveti Ignacije Lojolski: ''Ne hrani i ne zadovoljava dušu puno znanja, nego osjećaj i uživanje u nutarnjim stvarima'' (Duhovne vježbe, Napomene 2, 4.)

Kao što Djevica Marija, nakon Anđelova navještenja, revno odlazi pomoći Elizabeti, tako je Pavao donio narodima onu Kristovu milost koju je prvi put primio na putu za Damask i koja mu je promijenila život. Stoga je korijen evanđeoskog poticaja sama Božja ljubav, a ne individualno opredjeljenje ili osobna karakteristika, kako sam Pavao kaže: "Jer ljubav nas Kristova obuzima kad promatramo ovo: jedan za sve umrije, svi dakle umriješe;  i za sve umrije da oni koji žive ne žive više sebi, nego onomu koji za njih umrije i uskrsnu.'' ( 2 Kor 5,14-15).

Možemo dalje promišljati o promjeni koja se događa u Pavlu, koji je od progonitelja postao Kristov apostol. Primjećujemo da se kod njega događa svojevrsni paradoks: zapravo, sve dok se smatra pravednim pred Bogom, on se osjeća ovlaštenim progoniti, uhićivati, čak i ubijati, kao u slučaju Stjepana; ali kad, prosvijetljen od Uskrslog Gospodina, otkrije da je bio "bogohulnik i nasilnik" (usp. 1 Tim 1,13), tada počinje biti istinski sposoban za ljubav.

Na žalost, postoji loša 'revnost' koja čak može dovesti do opravdavanja nasilja i ubojstva, ponekad i u ime Božje. Umjesto toga, revnost za Evanđelje Kristovo proizlazi iz prepoznavanja sebe, da tako kažemo, kao primatelja Njegova milosrđa, a to znači grješnika kojemu je oprošteno, što u nama pokreće snagu Evanđelja.


Izvor: Laudato TV

Prijevod: Nina Matek (Laudato)

Radio Marija

13:00 Ne brinite se tjeskobno - tema: Ljudska prava, slobode i Jacques Maritain; ur. i vod.: Ante Belić
14:00 Nedjeljni koncert – ur. i vod.: Ksenija Sanjković
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.