pranje nogu tintoretto naslovnaNa Veliki četvrtak poslijepodne, papa Franjo će posjetiti rimski zatvor za maloljetnike Casal del Marmo gdje će oprati noge dvanaestorici mladih za vrijeme Mise večere Gospodnje.

Papa Franjo ponovno je odabrao jednu kaznionicu za slavlje Mise večere Gospodnje s obredom pranja nogu. U četvrtak, 6. travnja, otići će u zatvor za maloljetnike Casal del Marmo u predgrađu Rima. Vratit će se na mjesto gdje je 2013. slavio prvu misu in Coena Domini svog pontifikata. Ovogodišnje slavlje bit će privatnog karaktera i neće biti otvoreno za širu javnost. Prijenos uživo bit će moguće pratiti preko portala Vatican News, YouTube kanala i Facebook profila na drugim jezicima.

Dvanaestorica mladih ljudi

Papa će oprati noge dvanaestorici mladih različitih nacionalnosti tijekom liturgije Velikog četvrtka u zatvoru za maloljetnike Casal del Marmo. Ta je gesta znak solidarnosti s njima, ohrabrenje da jedni druge doživljavaju kao braću i sestre, te da pronađu ljepotu u svojim životima, unatoč odbacivanju i napuštenosti društva koje osjećaju.

Velika pažnja i briga

U priopćenju za javnost talijanskog Inspektorata zatvorskih kapelana, vlč. Raffaele Grimaldi rekao je da to pokazuje Papinu bliskost s onima koje društvo često odbacuje i jednostavno naziva problemom. Ponovni posjet pape Franje toj instituciji nakon deset godina pokazuje njegovu iznimnu brigu za zatvorenike, napominje vlč. Grimaldi, služeći i senzibiliziranju društva, institucija i kreiranja politike kako bi obrazovanje, pozitivni uzori i društvena integracija bili mogući.

Vlč. Grimaldi kaže da je osobno dirnut Papinim obraćanjem na takav način, opisujući to kao gestu ljubavi i milosrđa prema egzistencijalnim periferijama mladih ljudi koji žive u zatvoru, na čemu su mu on osobno i zajednica Casal del Marmo zahvalni. Mladi su zatvorenici često shrvani učinjenim pogreškama, te oni često u svojim srcima nose krik patnje i bijesa. Nada se da će im Papin posjet ponuditi utjehu u napuštenosti, usamljenosti i izgubljenosti, koje često osjećaju.

Djelo milosrđa

Gesta pranja nogu ovim mladima vlč. Grimaldi opisuje kao čin milosrđa i solidarnosti, postupak koji sudi ili osuđuje, ali gleda na dugoročniji cilj pravde koja poziva one koji su pogriješili da ponovno izgrade pokidane veze, restorativnu pravdu koja stavlja bol i patnju u središte. Pomagati u zacjeljivanju zadobivenih rana svim sredstvima stavljajući ljudsku osobu u središte.

Briga za napuštene

U svojoj propovijedi u nedjelju na Cvjetnicu 2023. papa Franjo je rekao: Napušteni Isus traži od nas da imamo oči i srce za napuštene. Za nas, učenike Napuštenog, nitko ne smije biti marginaliziran, nitko ne smije biti prepušten sebi samom; jer, upamtimo to, odbačeni i isključeni žive su slike Krista, podsjećaju nas na njegovu ludu ljubav, njegovu napuštenost koja nas spašava od svake samoće i očaja. Molimo danas za tu milost: da znamo ljubiti Isusa napuštenog i da znamo ljubiti Isusa u svakom napuštenom. Molimo za milost da znamo vidjeti i prepoznati Gospodina koji još uvijek vapi u njima. Ne dopustimo da se njegov glas izgubi u zaglušujućoj tišini ravnodušnosti. Bog nas nije ostavio same; brinimo se za one koji su ostali sami. Tada, tek tada, naše će želje i osjećaji biti želje i osjećaji Onoga koji za nas samog sebe „oplijeni“ (Fil 2, 7).


Izvor: Vatican News – tj; am

Foto: By Jacopo Tintoretto - http://www.museodelprado.es/imagen/alta_resolucion/P02824.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16957833

Radio Marija

23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.