latin america unsplash naslovna

Papa Franjo je u četvrtak, 4. svibnja, primio u audijenciju članove Organizacije katoličkih sveučilišta Latinske Amerike i Kariba, koje je potaknuo da budu 'katolički', u smislu 'univerzalni', pozorni na radosti i boli ljudi. Potrebni su nam umovi, srca, ruke, koji su na razini panorame stvarnosti, a ne skučenosti ideologije. Žalosno je vidjeti intelektualce s osakaćenom inteligencijom.

Nejednakosti, društvene i gospodarske krize, ideološke i političke polarizacije, kulturna isključenost, bogati koji postaju sve bogatiji i siromašni koji su sve siromašniji – problemi su koje je papa Franjo istaknuo primivši u audijenciju članove Organizacije katoličkih sveučilišta Latinske Amerike i Kariba, poznatije pod kraticom ODUCAL, koju je u Čileu osnovao nadbiskup Alfredo Silva Santiago. U ovom ju trenutku čini 115 sveučilišta, a predstavlja milijun i pol studenata, više od 110.000 profesora i više od 5000 akademskih programa. Papa je istaknuo te 'rane' kako bi opisao probleme koji danas izobličuju lice „voljene Latinske Amerike“, kontinenta na kojemu, kako se čini, vlada kaos, ali – kako je rekao – Bog upravo s njega crpi svoja najljepša i najkreativnija djela.

Siromaštvo i nejednakosti

Organizacija katoličkih sveučilišta čvrsto je i razgranato tijelo čiji su glavni ciljevi pridonijeti oblikovanju javnih politika koje se odnose na obrazovanje, i to na nacionalnoj, i ponajviše na nadnacionalnoj razini – podsjetio je Papa u dugom govoru održanom na španjolskom jeziku. Sveti je Otac potaknuo na obnavljanje te obveze danas, pred siromaštvima i nejednakostima koji obilježavaju Latinsku Ameriku, a koji su – kako je rekao – problem koji postaje sve veći umjesto da se smanjuje.

Čini se da pandemija i njezine posljedice, zaoštreni opći kontekst na političkom, gospodarskom i vojnom području, kao i ideološka polarizacija, zatvaraju vrata razvojnim naporima i čežnji za oslobođenjem.

'Katolički' um

Glavna zadaća mreže kao što je ODUCAL jest pridonijeti oblikovanju katoličkih umova, sposobnih ne promatrati samo predmet vlastitoga interesa.

Iznimno precizan i fokusiran pogled može postati nepomičan, fiksiran i isključiv. Ima preciznost radara, ali gubi panoramu. Biti „katolički“ znači imati široko viđenje otajstva Krista i svijeta, otajstva muškarca i žene. Potrebni su nam umovi, srca, ruke na razini panorame stvarnosti, a ne skučenosti ideologije.

Bogati sve bogatiji, siromašni sve siromašniji

S „katoličkim“ umom, srcem i rukama moguće je odlučno pridonijeti liječenju bolnih rana koje vrijeđaju našu voljenu Latinsku Ameriku, u kojoj bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji.

Održavajte vatru koju je Bog zapalio u Latinskoj Americi…

Globalni obrazovni pakt

U tom će procesu pomoći Globalni obrazovni pakt, koji je pokrenuo sâm Sveti Otac. Brojna sveučilišta koja koordinira Organizacija katoličkih sveučilišta Latinske Amerike i Kariba promovirala su i promoviraju ideje i projekte nadahnute tom inicijativom. Papa Franjo je izrazio zadovoljstvo zbog toga. Molim vas, nastavite – potaknuo je – Vjerujem da Pakt - ne samo obrazovni nego i kulturni - značajno pridonosi onomu što se zove 'treće poslanje sveučilišta'.

Katoličko sveučilište treba biti misionarsko, odnosno s vratima otvorenima prema van, budući da je poslanje nadahnuće, poticaj, napor i nagrada cijele Crkve. Možda je poslanje sveučilišta obrazovati društvene pjesnike, muškarce i žene koji, nakon što su dobro naučili gramatiku i vokabular čovječanstva, imaju zanos, imaju iskru koja omogućuje zamisliti i nepoznato. Nemojte zaboraviti taj izraz: formirati društvene pjesnike.

Istraživanje kao misija

Misija je, u akademskom svijetu, također istraživanje koje provode istraživači misionarskoga uma i srca. Misionar napušta domovinu svojih uvjerenja i navika, odlazeći prema neistraženim mjestima – objasnio je Papa. Poznaje evanđelje, ali ne zna koje će plodove donijeti u toj tuđini. Upravo ga napetost između poznavanja i nepoznavanja gura naprijed i štiti od umišljenosti da sve zna. On zna, i dopušta da ga iznenadi ono što će upoznati.

Isto tako istraživač, ako ne bude voljan izići i naučiti, odreći će se tko zna kojega divnog znanja, osakaćujući vlastitu inteligenciju. Vrlo je tužno susresti intelektualce, muškarce i žene velike inteligencije, ali s osakaćenom inteligencijom – istaknuo je papa Franjo.

 


Izvor: Vatican News - sc; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Škrinjica-čuvarica - tema: Split i Marko Marulić; gošća: Gita Gorana Galić, turistički vodič; ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
04:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.