biblija naslovno

Papa Franjo primio je 8. svibnja članove kongregacije spiritanaca, povodom 175. obljetnice njezina ponovnog uspostavljanja, te ih potaknuo da nastave sa svojom misijom evangeliziranja siromašnih i prihvate misije tamo kamo nitko ne želi ići. Osim toga, istaknuvši hitne izazove interkulturalizma i inkluzije, kazao im je da svaku osobu gledaju očima Isusa, koji želi susresti svakoga

Prije svega naviještajte evanđelje. Jer još i danas, u svijetu u kojemu je izazov interkulturalizma i inkluzije živ i hitan, unutar Crkve i izvan nje, mnogo je muškaraca i žena koji još uvijek trebaju evanđelje. I to ne samo u takozvanim 'misijskim zemljama' nego i na starom i umornom Zapadu – istaknuo je papa Franjo susrevši se sa spiritancima, članovima Kongregacije Duha Svetoga pod zaštitom Bezgrješnoga Srca Blažene Djevice Marije, ustanovljene, štoviše, ponovno uspostavljene spajanjem dvaju redovničkih zajednica: Kongregacije Duha Svetoga (ustanovljene 1703.) i Družbe Presvetoga srca Marijina (ustanovljene 1841.). Sveti je Otac danas, u Apostolskoj palači, primio članove kongregacije upravo povodom 175. obljetnice njezina „ponovnog ustanovljenja“.

Početci kongregacije

Papa Franjo se posebno osvrnuo na povijest prvoga ustanovljenja i na bitne vrijednosti na kojima se temelji karizma spiritanaca: hrabrost, otvorenost i predanost djelovanju Duha kako bi učinio nešto novo. Spomenuo se stoga lika Claude-Françoisa Poullart des Placa, vrlo mladoga đakona, utemeljitelja Kongregacije Duha Svetoga koji se, potaknut Duhom, zajedno s dvanaest kolega iz sjemeništa hrabro upustio u neočekivanu pustolovinu.

Unatoč tomu što je mogao je biti dobar svećenik iz bogate obitelji, odrekao se perspektive mirne budućnosti u svrhu misije koju tek treba otkriti, izlažući se žrtvama, nerazumijevanju i protivljenju, s vrlo krhkim zdravljem koje ga je odvelo u ranu smrt, čak i prije nego što je mogao vidjeti ostvarenje svojega sna – napomenuo je Papa.

Mnogo je bilo nepredviđenih događaja, mnogo prepreka, ali njegova poslušnost djelovanju Duha sve je pretvarala u hrabro 'da', zahvaljujući kojemu je Bog svaki put započinjao nešto novo u njemu, a po njemu i u drugima. U svoj onoj braći koja nastavljaju njegovo djelo, spremni odgovoriti na nove znakove vremena, dakle u služenju siromašnim sjemeništarcima, pučkim misijama, naviještanju ad gentes u raznim dijelovima svijeta, ne dopuštajući da ih zastraši ni vjerski progon koji je pokrenula Francuska revolucija.

Ujedinjene snage

Lijepa je to i bogata povijest – primijetio je rimski biskup prisjetivši se još jednog posebnog trenutka: drugoga utemeljenja, 1848. godine, odnosno sjedinjenja s Družbom Presvetoga srca Marijina, koju je ustanovio François Libermann. U to je vrijeme bilo potrebno prevladati strah i ljubomoru – napomenuo je – ali braća tih dviju obitelji prihvaćaju izazov, ujedinjujući svoje snage i dijeleći ono što imaju u novom početku. Nakon više od stoljeća i pol vide se plodovi, počevši od raširene prisutnosti kongregacije u 60 zemalja na pet kontinenata, s oko 2600 redovnika i sudjelovanje brojnih laika.

Zahvaljujući vašoj spremnosti za promjene i vašoj ustrajnosti, ostali ste vjerni duhu svojih početaka: evangelizirati siromašne, prihvatiti misije tamo kamo nitko ne želi ići, davati prednost služenju najnapuštenijima, poštovati narode i kulture, formirati lokalni kler i laike za cjeloviti ljudski razvoj, i sve to u bratstvu i jednostavnom životu te ustrajnosti u molitvi.

Molitva, hrabrost, unutarnja sloboda

Udaljujući se od unaprijed pripremljenoga teksta, Papa je posebno istaknuo molitvu. Važno je moliti, ne zanemariti molitvu, i to ne samo formalnu molitvu… Molite ozbiljno! – potaknuo je Sveti Otac. Jednako je važno ne odreći se hrabrosti i unutarnje slobode, koje valja njegovati i učiniti živim obilježjem njihova apostolata, posebno u ovom svijetu kojemu je toliko potreban evanđeoski navještaj.

Gledajte svakoga očima Isusa koji želi susresti svakoga – svakoga! Nemojte to zaboraviti, sve, sve, svakoga!, približavajući se posebno siromašnima, dodirujući ih rukama i upirući svoj pogled u njihov.

Dopustite da vas Duh vodi

Posljednja preporuka koju je Sveti Otac dao prisutnim misionarima jest da se prepuste vodstvu svježega i životnog daha Duha, pravog protagonista svake misije. Dopustite mu da vas prosvijetli, da vas usmjeri, gurne kamo želi, ne postavljajući uvjete, na isključujući nikoga, jer On zna što je potrebno u svakom dobu i u svakom trenutku – rekao je na kraju papa Franjo.

(Vatican News - sc; aa)

Radio Marija

13:00 Ne brinite se tjeskobno - tema: Ljudska prava, slobode i Jacques Maritain; ur. i vod.: Ante Belić
14:00 Nedjeljni koncert – ur. i vod.: Ksenija Sanjković
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.