web bul naslovna min

O 103. godišnjici rođenja bl. Miroslava Bulešića, obnovljena je mrežna stranica Postulature na adresi www.miroslavbulesic.com 

Naslovnica se otvara umjetničkom slikom koja se nalazi na oltarnoj pali na oltaru bl. Bulešića u Vrsaru, kojeg je nadbiskup Kutleša blagoslovio u rujnu 2020. godine, o sedmoj obljetnici beatifikacije blaženika.

U rubrici “Blaženik” može se pratiti životni put Bulešića od rodnog sela Čabrunići, preko koparskog sjemeništa, studija u Rimu do povratka u Istru gdje je primio svećeničko ređenje. Potom pratimo njegov put kao svećenika od 11. travnja 1943. ređenja i mlade mise, župničke službe u Baderni i Kanfanaru, dolaska u Pazinsko sjemeništa gdje je vršio službu podravnatelja, a istodobno i tajnika Svećeničkog zbora sv. Pavla, do mučeničke smrti. Ovdje nalazimo i sažeti kronološki niz godina i datuma vezanih za njegov život.

U ovoj rubrici nalazimo i njegovu duhovnu oporuku sa svjedočkom porukom “Moja osveta je oprost!”, kao i Bulešićev “Duhovni dnevnik” (.pdf), te drugu duhovnu ostavštinu poput njegovih homilija i spisa.

Druga rubrika posvećena je štovanju bl. Miroslava Bulešića. Uz tekst “Zavjetne mise”, ovdje nalazimo litanije Blaženiku u čast, Devetnicu, Bulešićeve molitve, molitvu za njegovo proglašenje svetim, a može se preuzeti i Molitvenik blaženog Miroslava Bulešića “Isuse, primi dušu moju”.

Pregled odredišta hodočasničkog itinerarija za bl. Miroslava Bulešića vodi po mjestima gdje je živio, školovao se, djelovao, te mučenički preminuo. Uz svako mjesto nalazimo sažeti opis, a većinu mjesta prate i dodatne obavijesti poput kontakata mjesnih župa, općine, odnosno lokalne turističke zajednice.

Važan dio stranice je i rubrika “beatifikacija” koja vrlo iscrpno donosi tijek procesa beatifikacije i samog čina proslave beatifikacije. Tekstovi su bogato opremljeni bilješkama koje upućuju na razne govore, homilije, te crkvene dokumente. Rubrika donosi i Molitvu i himnu blaženiku. Zanimljiv je i katehetski dodatak za vjeroučenike od 5. razreda osnovne škole, do onih srednjoškolskog uzrasta bogato opremljen prezentacijama, kvizovima, filmovima, radnim listićima.

Stranica donosi i pregled rada Postulature s uputama kako zatražiti relikviju blaženika, potom homiliju beatifikacije, kao i homilije izrečene u prigodama blagdana bl. Miroslava, te godišnjice beatifikacije. Rubrika donosi i poruke Vicepostulatora, te pregled redovitih susreta: molitveni dan u Lanišću, molitveni dan u Valbandonu, bdijenje i klanjanje uz grob bl. Miroslava Bulešića, misa za hodočasnike u Svetvinčentu, te misa u rodnom selu Čabrunići o godišnjici rođenja.

Rubrika “Postulatura” donosi i sažeti prikaz drugih istarskih mučenika.

Posjetitelji stranice mogu preuzeti i izdanja, uz već spomenuti “Duhovnik dnevnik”, tu je knjiga “Miroslav Bulešić svjedok Kristov” (Vjekoslav Milovan), te “Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik znakoviti lik moderne povijesti Istre” , Positio super martyrio (Fabijan Veraja).

U riječi i slici mogu se pratiti aktualne vijesti vezane uz štovanje blaženika u hrvatskom narodu, kao i o hodočašćima u Istru.

Iza bloka o aktualnostima i događanjima ponuđeni su izdvojene teme, a u sljedećem bloku na jednom su mjestu pregledno dostupne važnije pobožnosti i duhovni sadržaji.

Pri dnu naslovnice kromatski je izdvojen blok koji donosi naputak o načinu slanja molitvi, zahvala a napose svjedočanstva uslišanja. Taj blok donosi i izvadak iz Knjige dojmova u Svetvinčentu. Jedna zanimljivost – u tom bloku nalazi se fotografija mlađe muške osobe kako na koljenima moli na mjestu gdje je Bulešić podnio mučeništvo – fotografija je nastala 23. kolovoza 2023. godine, riječ je o jednom svećeniku Porečke i Pulske biskupije koji je rođen na obljetnicu Bulešićevog mučeništva – 42 godine kasnije; ta je koincidencija otkrivena tek kada je zatraženo dopuštenje da fotografija bude objavljena na naslovnici web stranice posvećene bl. Bulešiću.

Na stranici se nalaze i Bulešićeva pisma, svjedočanstva o njemu, te osvrti, kao i blaženikov životopis na talijanskom, njemačkom, francuskom i esperantu.

Za medije, ali i sve druge zainteresirane, stranica donosi i rubriku “multimedija” s foto-galerijom, filmovima o blaženiku, audio-zapisima od kojih posebno valja istaknuti one s osobama koje su poznavale budućeg blaženika Miroslava Bulešića, koje su sudjelovale u kauzi, te s onima koje Miroslav Bulešić nadahnjuje i danas, te bibliografiju i prezentacije.

Važno je napomenuti, da je na stranici od beatifikacije do sad objavljeno oko 550 tekstova.

Tekst i foto: G. Krizman

Izvor: Porečko-pulska biskupija

Radio Marija

15:40 Glazba
16:00 RADIO DRAMA - "Prirodna apoteka" - drama autorice Doroteje Valentić; odabrala i pripremila prof. dr. sc. Sanja Nikčević, a u glavnoj je ulozi je dramski umjetnik Dubravko Sidor
16:45 Glazba
17:00 Duhovno pomoći čovjeku - emisija Centra za duhovnu pomoć – tema: „Znati opraštati“: ur.i vod.: Slavica Črnac i Ines Vranješ

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.