nun white redovnica bijelo featured

Papa Franjo potiče Male misionarke milosrđa, red koji je utemeljio Don Orione da budu majke pune ljubavi nježno služeći drugima koji su u potrebi.

Neka vaši domovi i mjesta služenja budu puni majčinske topline, a vi nastavite služiti kao dobre majke, zasukanih rukava, poručio je papa Franjo u obraćanju primivši u audijenciju u četvrtak, 25. svibnja Male misionarke milosrđa. Redovnice, red koji je utemeljio Don Orione - ovog mjeseca borave u Rimu na svom Generalnom kapitulu.

Red je posvećen vršenju djela milosrđa među siromašnima, osoba s poteškoćama, siročadima, starijim osobama i ostalim često odbačenim članovima društva.

Papa Franjo je podsjetio na riječi svetog Don Orionea: „Budite zagrijani i prosvijetljeni plamenom koji gori u vašem srcu i svjetlom vaše unutarnje vatre“; „vrijedno radeći“, ne štedeći truda u služenju onima kojima je najpotrebnije.

„Služite siromasima, malenima, pogođenima svim zlom i boli, „zasukanih rukava“, poput dobrih majki, sa suosjećanjem, kreativnošću i maštom, u milosrđu“.

Majka, kazao je Papa, nikada ne odustaje pred potrebama svoje djece. „Nikada ne dopušta da im nedostaje pažnje, iznenađenja, nježnosti, pa čak i potrebnih prijekora; uspijeva izmisliti rješenja i neočekivane lijekove u teškim situacijama ili nerazumijevanju drugih. To je zato što majka voli, a ljubav čini čovjeka slobodnim i kreativnim!“.

Iznad svega, rekao je Sveti Otac, to predstavlja da se djeca osjećaju „kao kod kuće“, sigurna i prihvaćena izvan svojih sposobnosti, postignuća, društvenih uvjeta, podrijetla i vjerske pripadnosti. Budući da majka voli sve, ona ne vidi razlike.

„Tako ljubi Krist, tako ljubi Majka Crkva, a tako želim da i vi znate ljubiti“, potaknuo je redovnice Sveti Otac.

Pobijeđen od Krista

Na taj ćete način, rekao je Papa, mnogima dati radost i nadu, pokazati konkretan primjer zdravog života, dragocjen osobito za mlade koji su često „dezorijentirani krhkim i praznim egzistencijalnim modelima“.

Stoga ih je Papa pozvao da žive Gospodinovu blizinu i ljubav, prepuštajući Kristu da vodi njihove staze.

„Dopustite da vas uvijek najprije osvoji Gospodin, Njegova živa prisutnost u Euharistiji, u Njegovoj Riječi i u vama samima po Duhu Svetome. Zapamtite da, kao majke, najveći dar koji možete dati djeci, koji vam Bog povjerava, jest prenijeti im svoju nježnu i strastvenu ljubav prema Isusu, da ih naučite da Gospodina ljube i upoznaju kao što ga vi volite, učeći ih dionicima vaše vjere u Njemu“.

Majčinska nježnost, nikad hladnoća

Imajte uvijek među sobom i prema drugima osjećaj majčinske nježnosti, nikada hladnoće, poručio im je rimski biskup.

„Ako se ponekad ta bolest srca osjeti, odmah je istjerajte, mislima, riječima i gestama dobrodošlice i dobrote!“. Papa je nastavio, dodavši: „Znamo da je komad kruha podijeljen s osmijehom bolji od jela koje je možda profinjeno, ali začinjeno hladnoćom i neukusno s ljubavlju“.

Papa Franjo zaključio je obraćanje potičući ih da vole na taj način, na način majki milosrđa, kao što je to činio sveti Don Orione.

Na kraju im je Sveti Otac udijelio svoj blagoslov: „Blagoslivljam vas od srca. I potičem vas, ne zaboravite moliti i za mene“.

 


Izvor: Vatican News - al; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

16:45 Glazba
17:00 Radio drama - ovoga mjeseca poslušajte monodramu dominikanke s. Barbare Bagudić „Ozana ili biti s Bogom dovoljno je za sreću“ koju je za radio pripremila i režirala prof. dr. sc. Sanja Nikčević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.