pisanje nalivpero rukopis unsplash
Papa Franjo obratio se sudionicima konferencije pod nazivom „Globalna estetika katoličke imaginacije“, na kojoj su sudjelovali pisci i umjetnici iz cijeloga svijeta, te ih je pozvao da svojim radom nastave izražavati ono što drugi često ne mogu.

Papa Franjo je u subotu, 27. svibnja primio u audijenciju sudionike konferencije „Globalna estetika katoličke imaginacije“ koju su organizirali isusovački časopis „La Civiltà Cattolica“ i Sveučilište u Georgetown-u. U svom obraćanju prisutnim pjesnicima, piscima, scenaristima i redateljima iz raznih dijelova svijeta, među kojima je bio i nagrađivani filmski redatelj Martin Charles Scorsese i njegova obitelj, papa Franjo je istaknuo da je „u svom životu volio mnoge pjesnike“ te otkrio da je i sam predavao književnost kad je bio mlad.

Pouke koje književnost donosi

„Riječi tih autora pomogle su mi da razumijem sebe, svijet i svoj narod, ali i da dublje razumijem ljudsko srce, svoj osobni život vjere i svoj pastoralni rad, čak i sada u mojoj sadašnjoj službi“. Književnost je, nastavio je Papa, „kao trn u srcu; potiče nas na kontemplaciju i upućuje nas na putovanje“.

Oči koje vide i sanjaju

Papa Franjo je zatim odlučio podijeliti neka osobna iskustva sa sudionicima. „Prvo, dopustite mi da to kažem ovako: Vi ste oči koje vide i sanjaju“, rekao je Sveti Otac, te dodao: Mi ljudska bića čeznemo za novim svijetom koji vjerojatno nikada nećemo u potpunosti vidjeti svojim očima, ali ga ipak želimo, tražimo, sanjamo o njemu.

Potom se Papa prisjetio jednog latinskoameričkog pisca koji je govorio da imamo dva oka: Jedno od mesa i drugo od stakla. „Okom tijela vidimo što je ispred nas; staklenim okom vidimo svoje snove“.

Umjetnici su oni koji svojim očima i vide i sanjaju. Oni vide dublje, prorokuju, pokazuju nam drugačiji način gledanja i razumijevanja onoga što nam je pred očima. Doista, poezija ne govori o stvarnosti počevši od apstraktnih načela, nego prvo osluškujući stvarnost: posao, ljubav, smrt i sve male velike stvari koje ispunjavaju naše živote. U tom smislu pomaže nam „čuti Božji glas čak i iz glasa vremena“.

Umjetnost je protuotrov za način razmišljanja kalkuliranjem i standardizacijom; nastavio je Papa; to je izazov našoj mašti, našem načinu gledanja i razumijevanja stvarnosti. Upravo evanđelje predstavlja izazov umjetnosti; ima revolucionarnu „energiju“ koju ste pozvani izraziti, zahvaljujući vašem talentu, riječju koja prosvjeduje, apelira i vapi. Danas Crkva treba vaše darove jer treba prosvjedovati, zvati i vikati, naglasio je Papa.

„Nemir“ ljudskog duha

Papa Franjo je potom primijetio da su oni također glas 'nemira' ljudskog duha. Objasnio je kako su svjesni da „umjetnička inspiracija nije samo utješna, već i uznemirujuća, budući da predstavlja i lijepu i tragičnu stvarnost života“. Pojasnio je da misli na društvenu kritiku, ali i na „duboke borbe duše“, složenost donošenja odluka i proturječnosti našeg ljudskog postojanja.

Kao pjesnici, pripovjedači, filmaši i umjetnici, nastavio je Papa, vaša je zadaća dati život, put i verbalni izraz svemu što čovječanstvo doživljava, osjeća, sanja i trpi, stvarajući tako sklad i ljepotu koju često ne možemo opisati. Ta „evanđeoska“ zadaća također nam pomaže doći do dubljeg razumijevanja Boga, kao velikog pjesnika čovještva, istaknuo je Papa.

„Nosite teret kritike, ali nastojte iz nje i nešto naučiti. Ipak, nemojte nikada prestati biti originalni i kreativni. Nikada nemojte izgubiti čudo da ste živi“, dodao je rimski biskup.

Oblikovanje naše mašte

Papa Franjo je napomenuo da su umjetnici među onima koji oblikuju našu maštu, budući da njihovo djelo ima utjecaja na duhovnu imaginaciju ljudi našeg vremena, posebno u pogledu Kristovog lika. Zapravo, kao što je već rekao, Papa je istaknuo da „nam je potreban genij novog jezika, snažne priče i slike, pisci, pjesnici i umjetnici koji su sposobni naviještati svijetu poruku Evanđelja, omogućiti nam da vidimo Isusa“.

Sve su to izazovi s kojima se suočava katolička mašta u našem vremenu, napomenuo je papa Franjo. To je izazov koji vam je povjeren: ne „objašnjavati“ Kristovo otajstvo, koje je u konačnici nedokučivo, nego omogućiti da ga dotaknemo, osjetimo njegovu blizinu, da ga vidimo živog i da otvorimo oči za ljepotu njegovih obećanja.

Njegova obećanja privlače našu maštu, dodao je Papa, te nam pomažu da na nov način zamislimo svoje živote, našu povijest i budućnost čovječanstva.

Na kraju je Sveti Otac zahvalio prisutnima na njihovoj službi. „Nastavite sanjati“, potaknuo ih je „budite nemirni, prizivajte riječi i vizije koje nam mogu pomoći u tumačenju misterija ljudskog života i voditi naša društva prema ljepoti i univerzalnom bratstvu“. „Nastavite nam pomagati da širom otvorimo svoju maštu kako bi mogla nadići naše uske perspektive i biti otvorena svetom Božjem otajstvu“.

„Ustrajte, neumorno, kreativno i hrabro!“.


Izvor: Vatican News - al; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

20:45 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Snaga Hrvatske - tema: obilježavanje 33. godišnjice osnutka 3. bojne 2. gardijske brigade Gromova, poznate kao „Banska legija.“ Donosimo priloge i izjave sudionika sa svečanog obilježavanja održanog 21.6.2024. u Karlovcu; ur. i vod.: Ivan Zaradić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - III. dan

3. DAN CRKVA SE DALJE UREĐUJE To su bili dani neiskazane sreće. Svi misionari 24. Parganasa bili su prisutni. Došli su zajedno s preuzvišenim...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.