bazilika sv petra vatikan unsplash naslovna

Papa Franjo susreo se s Kongregacijom regularnih klerika svetoga Pavla, poznatim kao Barnabiti i duhovnom obitelji koja je s njima povezana, podsjećajući na pobudu utemeljitelja svetog Antuna Marije Zaccarie: „Trčite kao luđaci prema Bogu i prema drugima“, morate nositi „živi“ Kristov Duh koji ne tjera da se sjedi u naslonjaču, nego nas tjera da radosni izlazimo prema svima.

Sveti Otac primio je u audijenciju u ponedjeljak, 29. svibnja Kongregaciju regularnih klerika svetog Pavla (poznatim kao Barnabiti) i duhovnu obitelj svetog Antuna Marije Zaccarie u prigodi obilježavanja 125. obljetnica proglašenja svetim njihova utemeljitelja i u svjetlu dvaju važnih generalnih kapitula koji su pred njima.

U svom je obraćanju Sveti Otac podsjetio na izraz njihovog utemeljitelja, svetog Antuna Marije Zaccarie, koji je govorio svojim sljedbenicima: „Morate trčati kao ludi! Trčite prema Bogu i prema drugima!“ Proširujući taj poticaj, papa Franjo se osvrnuo na tri glavne točke: odnos s Kristom, apostolski žar i stvaralačku hrabrost.

Odnos s Kristom

Papa Franjo inzistirao je na tome da je snažan odnos s Kristom temeljan za misiju, upozoravajući pritom na prozelitizam. „Naš misionarski navještaj nije prozelitizam, već dijeljenje osobnog susreta“.

Objasnio je da dijeljenjem našeg susreta s Isusom koji nam je promijenio život – našeg osobnog odnosa s Njim – možemo početi zajedno s drugima hodati prema istom cilju, cilju vječnog života s Njim.

Trčanje prema drugima

Poput odnosa s Kristom, papa Franjo je rekao da je aspekt „trčanja prema drugima“ također temeljan. Ovdje je upozorio na opasnost zatvoranja u sebe ili na rizike da postanemo „tužni učenici“.

Podsjetivši na Isusovu zapovijed da se hodi u svijet i naviješta evanđelje svima, Papa je istaknuo kako u tom poslanju nema mjesta tuzi. Potaknuo je prisutne da hode naprijed u smjeru naznačenom njihovom karizmom, te da nose posvuda živi Kristov Duh.

„Nosite Kristov Duh posvuda, ne isključujući nikoga i također se otvarajući novim oblicima apostolata, u svijetu koji se mijenja i koji treba fleksibilne i otvorene umove, zajedničke putove istraživanja, kako bi se identificirali prikladni načini za prenošenje jedinstvenog evanđelja“.

„Trčati kao lud“

Potom se papa Franjo osvrnuo na to što znači „trčati kao lud“. To uključuje „kreativnu hrabrost“. Sveti Antun Marije pokazao je tu hrabrost, rekao je rimski biskup, osnivajući ustanove koje su bile nove za svoje vrijeme. „Sve su to bile nove stvarnosti“, istaknuo je Papa, dodavši da je njihov utemeljitelj bio „kreativan, ali vjeran evanđelju“.

Papa Franjo istaknuo je važnost djelovanja kreativnosti unutar Crkve, kao što je to činio sveti Antun Marije, prihvaćajući ispravke i objašnjavajući svoje postupke, istovremeno „čuvajući zajedništvo u poslušnosti“.

Zajedničko djelovanje

Naposljetku, papa Franjo istaknuo je bitnost „zajedničkog djelovanja“ kao zajednice, dijeleći svoje živote, rad, molitve, patnje i radosti.

„Zajedništvo u životu i u apostolatu je zapravo prvo svjedočanstvo koje ste pozvani dati, osobito u svijetu podijeljenom borbama i sebičnošću“.

I zato, ponavljao je Papa, „Trčite kao ludi, prema Bogu i prema drugima, ali zajedno!“.

Sveti Otac im je udijelio svoj blagoslov, zamolivši ih da i oni mole za njega.Izvor: Vatican News - al; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

18:30 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.