obitelj family naslovna

Povodom pokretanja Globalnog pakta za obitelj papa Franjo je poslao poruku u kojoj izražava nadu u suradnju između proučavanja obiteljskih odnosa i pastoralnoga djelovanja kako bi se promicalo to nezamjenjivo bogatstvo koje je obitelj, unatoč društvenom kontekstu obilježenom krizom. „U obitelji se ostvaruje veliki dio Božjih snova o ljudskoj zajednici. Stoga se ne možemo pomiriti s njezinim propadanjem“

Želim poduprijeti Family Global Compact, zajednički program djelovanja usmjeren na podupiranje dijaloga između pastorala obitelji i centara za studij i istraživanje obitelji koji su prisutni na katoličkim sveučilištima u cijelom svijetu – želja je pape Franje, koju je već očitovao u apostolskoj pobudnici Amoris laetitia, i koju ponovno ističe u poruci povodom pokretanja inicijative Family Global Compact, koju su potaknuli Dikasterij za laike, obitelj i život, i Papinska akademija društvenih znanosti.

Istraživanje i pastoral zajedno za kulturu obitelji

Cilj je Globalnoga pakta za obitelj promicati suradnju između životnih putova i akademskih studija. Papa u poruci objašnjava njegove razloge:

Katolička sveučilišta zajedno s pastoralnom skrbi mogu bolje promicati kulturu obitelji i života koja, polazeći od stvarnosti pomaže novim generacijama – u ovom vremenu nesigurnosti i nedostatka nade – cijeniti brak, obiteljski život s njegovim bogatstvom i njegovim izazovima, ljepotu rađanja i očuvanje ljudskoga života.

Aktualni kontekst obiteljskih odnosa

Zadaća je sveučilištâ temeljito proučiti različite vidike institucije obitelji kako bi poduprla njezinu stvarnu važnost danas, u razmišljanju i u djelovanju – napominje papa Franjo te ocrtava sadašnje stanje:

Iz provedenih studija proizlazi kontekst krize u obiteljskim odnosima, potaknut teškoćama i strukturalnim preprekama, što otežava mirno formiranje obitelji u nedostatku odgovarajuće potpore društva. I to je razlog zbog kojega mnogi mladi odbijaju odluku o braku u korist nestabilnijih i neformalnih oblika odnosa. Međutim, istraživanja ističu također da je obitelj i dalje glavni izvor društvenoga života i pokazuju da postoje dobre prakse koje zaslužuju da ih se dijeli i širi na globalnoj razini.

Ne smijemo se pomiriti s propadanjem obitelji

Rimski biskup u poruci opisuje zadaće Globalnoga pakta za obitelj, programa koji – kako ističe – nije statičan, nego podijeljen u četiri koraka. Prvi se odnosi na podupiranje dijaloga među sveučilišnim istraživačkim centrima koji se bave obiteljskom tematikom; dok je drugomu svrha promicanje odnosa između katoličkih sveučilišta i kršćanskih zajednica.

Cilj je trećega koraka poticanje kulture obitelji i života u društvu, iz čega valja izvući korisne prijedloge za javne politike. Na kraju, četvrtim se korakom želi poduprijeti prijedloge za poboljšanje služenja obitelji u svim njezinim vidicima koji su navedeni u poruci: duhovnim, pastoralnim, kulturnim, pravnim, političkim, gospodarskim i društvenim. Papa Franjo pritom ističe odgovornost Crkve:

U obitelji se ostvaruje veliki dio Božjih snova o ljudskoj zajednici. Stoga se ne smijemo pomiriti s njezinim propadanjem u ime neizvjesnosti, individualizma i konzumerizma, koji predviđaju budućnost pojedinaca koji misle na sebe. Ne možemo biti ravnodušni prema budućnosti obitelji, toj zajednici života i ljubavi, nezamjenjivom i neraskidivom savezu između muškarca i žene, mjestu susreta među generacijama, te nadi društva.

Zdrava obitelj dobra je za sve

Obitelj, podsjetimo, ima pozitivne učinke na sve – napominje na kraju papa Franjo – budući da stvara opće dobro. Stoga cijela crkvena i građanska zajednica uživaju u prisutnosti zdravih obitelji koje Sveti Otac naziva nezamjenjivim bogatstvom.


Izvor: Vatican News - al; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

16:00 Crkva i društvo - tema: „Aplikacija za katolike Holydate“: gošća: Ivana Matković, kreatorica aplikacije, ur. i vod.: Ivan Zaradić
16:45 Glazba
17:00 Radio drama - ovoga mjeseca poslušajte monodramu dominikanke s. Barbare Bagudić „Ozana ili biti s Bogom dovoljno je za sreću“ koju je za radio pripremila i režirala prof. dr. sc. Sanja Nikčević
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.