priroda švicarska nature switzerland gree blue unsplash featured
Papa Franjo poručio je da pred Bogom imamo odgovornost štititi zajednički dom, koja je pod stalnim napadom razornih posljedica klimatskih promjena, što zahtijeva konkretan odgovor svih, rekao je obrativši se organizatorima i sudionicima Green&Blue festivala, koji se poklapa sa Svjetskim danom zaštite okoliša

Katastrofalne posljedice klimatskih promjena čine nas odgovornima pred Bogom.

Papa Franjo je to istaknuo u ponedjeljak, 5. lipnja primivši u audijenciju organizatore i  sudionike Green&Blue festivala, koji se poklapa sa Svjetskim danom zaštite okoliša, pozivajući ih na prepoznavanje zajedničke odgovornosti za poduzimanje konkretnih radnji za zaštitu planeta.

Uz događaje koji će se održati 5. lipnja u Rimu te od 6. do 8. lipnja u Milanu, festival okuplja talijanske i međunarodne predstavnike koji su ujedinjeni u svojoj predanosti u hitnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Tijekom audijencije papa Franjo ih je ohrabrio u njihovom zalaganju za zaštitu okoliša. Također je skrenuo pozornost na sve alarmantnije prirodne katastrofe koje pustoše zemaljsku kuglu te je pozvao međunarodnu zajednicu i sve ljude dobre volje da daju svoj doprinos u očuvanju našeg zajedničkog doma.

Stručnjaci ističu kako će radnje koje se uvedu u ovom desetljeću imati utjecaj tisućama godina.

Odgovornost pred Bogom

To je, istaknuo je Papa, također povećalo naš osjećaj odgovornosti pred Bogom, koji nam je povjerio brigu za stvoreno, pred našim bližnjima i pred budućim generacijama.

Dok se čovječanstvo postindustrijskog razdoblja, podsjetio je Papa, može pamtiti kao jedno od najneodgovornijih u povijesti, dodao je, nadajmo se da će čovječanstvo ranog 21. stoljeća ostati upamćeno po velikodušnom preuzimanju svojih odgovornosti.

Fenomen klimatskih promjena, rekao je Sveti Otac, uporno nas podsjeća na naše odgovornosti, osobito prema najsiromašnijima i najosjetljivijima, koji najmanje pridonose tom fenomenu, ali najviše od njega trpe.

Danas je potrebno, napomenuo je rimski biskup, da cijela međunarodna zajednica kao prioritet stavi provedbu kolegijalnih, solidarnih i naprednih akcija, prepoznajući veličinu, hitnost i ljepotu izazova koji je pred nama.

Potrebna promjena kursa

Papa Franjo je prepoznao da je to velik i zahtjevan izazov jer zahtijeva promjenu kursa, odlučnu promjenu u sadašnjem modelu potrošnje i proizvodnje, prečesto hranjen kulturom bacanja, punom ravnodušnosti.

Štoviše, kao što su naveli mnogi u znanstvenom svijetu, promjena tog modela je hitna i više se ne može odgađati.

Papa je pozvao na educiranje o tome kako zaštititi planet i kako to može zauzvrat preobraziti društvo. Izrazio je zadovoljstvo raznim prilikama i inicijativama usmjerenima na ozbiljno rješavanje navedenog izazova, istaknuvši potrebu za zajedničkom predanošću na svim razinama, od malih svakodnevnih izbora, lokalnih te međunarodnih politika.

Potrebno je ubrzati promjenu kursa u korist kulture brige, rekao je Sveti Otac, u čijem je središtu briga za ljudsko dostojanstvo i opće dobro.

Nada za buduće generacije

Papa Franjo zaključio je obraćanje zahvalivši im za sve što čine za očuvanje okoliša.

Nemojmo novim generacijama oduzeti nadu u bolju budućnost, rekao je Papa.

Nacionalna manifestacija za zaštitu okoliša održat će se tijekom četiri dana na jedinstvenim lokacijama. Festival, ima za cilj istaknuti hitnu potrebu za rješavanjem klimatskih promjena i naglasiti goleme mogućnosti koje pritom nudi neophodna transformacija. U programu se očekuje nastupanje niza istaknutih gostiju, razgovora i glazbenih nastupa kako bi se potaknula atmosfera suradnje, nadahnuća i slavlja.Izvor: Vatican News - sc; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.